Ερωτευόμαστε 3 φορές στη ζωή μας - Καθεμιά για διαφορετικό λόγο

Ιωάννα Τζανή
Ερωτευόμαστε 3 φορές στη ζωή μας - Καθεμιά για διαφορετικό λόγο

Τα στάδια από τα οποία περνάμε μέχρι να βρούμε τον... «έναν».

Υπάρχει μια θεωρία ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας θα ερωτευτούμε τρεις φορές, σε τρία διαφορετικά στάδια. Κάθε σχέση είναι εντελώς διαφορετική από την άλλη και μας διδάσκει κάτι μοναδικό που διαμορφώνει το άτομο που γινόμαστε.

Τα τρία είδη έρωτα είναι: η πρώτη αγάπη, η έντονη αγάπη και η άνευ όρων αγάπη. Παρακάτω θα σου αναλύσω το νόημα και των τριών ειδών, αλλά και τι μας διδάσκει κάθε στάδιο.

Η σημασία του να ξέρεις ποια είσαι πριν μπεις σε μία σοβαρή σχέση

#1. Η πρώτη αγάπη

Αυτή η αγάπη μοιάζει με παραμύθι... Είναι αυτή η ολοζώντανη αναπαράσταση μιας ρομαντικής κομεντί και εκείνη η στιγμή που πιστεύεις στο «για πάντα». Συχνά βιώνουμε τον πρώτο μας έρωτα στο γυμνάσιο και συνήθως τελειώνει επειδή η σχέση απλά δεν ήταν τόσο δυνατή όσο νομίζαμε ώστε να αντέξει στον χρόνο. Αυτή η αγάπη είναι πιο επιφανειακή. Αν και σίγουρα αισθανόμαστε ότι όλο αυτό είναι αληθινό και το ζούμε στο 100%, συνήθως δεν πρόκειται για αυτό το βαθύ και ουσιαστικό συναίσθημα που βιώνουμε σε μεγαλύτερη ηλικία. Το... heartbreaking μπορεί να φαίνεται τεράστιο στην αρχή, αλλά συνήθως το ξεπερνάμε σχετικά γρήγορα.

Το ηθικό δίδαγμα: Ότι το να ερωτεύεσαι είναι το πιο απίστευτο συναίσθημα στον κόσμο, αλλά ότι δε διαρκούν όλες οι σχέσεις για πάντα και σίγουρα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται στις ταινίες.

#2. Η έντονη αγάπη

Συνήθως είναι αυτή που ανατρέπει τον κόσμο μας. Καθώς βιώνουμε αυτή την έντονη ιστορία αγάπης, η σχέση γίνεται καθρέφτης της ψυχής μας: βλέπουμε όλες τις ανασφάλειές μας, τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας. Σε αυτή τη σχέση, μπορεί να βιώσουμε ζήλια, φόβο και αμφιβολία για τον εαυτό μας, συναισθήματα που δεν είχαμε νιώσει ποτέ στο παρελθόν. Τα σκαμπανεβάσματα είναι ατελείωτα. Ο χωρισμός μπορεί να είναι απερίγραπτα οδυνηρός, αλλά είναι και αυτό το σημείο στη ζωή μας που πραγματικά ωριμάζουμε, αλλάζουμε και εξελισσόμαστε, ενώ ανακαλύπτουμε την εσωτερική δύναμη και την ανθεκτικότητα που δε γνωρίζαμε ότι είχαμε.

Το ηθικό δίδαγμα: Τι θέλουμε από μία σχέση και τι σίγουρα όχι.

#3. Η άνευ όρων αγάπη

Αφού συνέλθουμε από τον σπαραγμό του έντονου έρωτα και αρχίσουμε να θεραπευόμαστε και να καλλιεργούμε την αγάπη για τον εαυτό μας, τότε έρχεται η απροσδόκητη αγάπη. Αυτός που εμφανίζεται από το πουθενά και μοιάζει απόλυτα σωστός και ιδανικός για εμάς. Δεν υπάρχουν παιχνίδια και όταν είσαι μαζί του νιώθεις απλά σαν να είσαι σπίτι σου. «Αγκαλιάζεις» όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα του, όλες τις ατέλειές του και όλες τις αδυναμίες του. Είσαι 100% ο εαυτός σου όταν είσαι μαζί του και εμπνέετε συνεχώς ο ένας τον άλλον να είστε οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού σας. Όταν αντιμετωπίζετε ένα εμπόδιο ή μια πρόκληση στη σχέση, προσπαθείτε μαζί να το ξεπεράσετε επειδή είστε και οι δύο αφοσιωμένοι στο κοινό σας μέλλον. Αυτή είναι η άνευ όρων αγάπη που σηματοδοτεί την αρχή του «για πάντα».

Το ηθικό δίδαγμα: Ότι η αληθινή αγάπη υπάρχει και είναι υπέροχο να αισθανόμαστε απόλυτα ασφαλείς και προστατευμένες.