Θέλεις να χτίσεις πιο δυνατές σχέσεις και να είσαι καλή φίλη; Μάθε να ακούς τον άλλον

Ιωάννα Τζανή
Θέλεις να χτίσεις πιο δυνατές σχέσεις και να είσαι καλή φίλη; Μάθε να ακούς τον άλλον

3 τρόποι για να γίνεις καλή ακροάτρια.

Έχει συμβεί σε όλες μας: είσαι για φαγητό με μια φίλη από τα παλιά και ενώ συζητάτε και της διηγείσαι κάτι πολύ σημαντικό για εσένα, χτυπά το κινητό της και σε γράφει για ώρα προκειμένου να απαντήσει στο τηλέφωνο ή το μήνυμά της, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι λίγο... άβολα που ενώ είστε μαζί και είχατε τόσο καιρό να τα πείτε, εκείνη ασχολείται συνέχεια με το κινητό της.

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε υπάρξει και στις δύο θέσεις - και το έχουμε κάνει και μας το έχουν κάνει - και παρόλο που μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αυτού του είδους οι περισπασμοί κατά τη διάρκεια των καθημερινών μας συναναστροφών μπορεί να κάνουν τους κοντινούς μας ανθρώπους να αισθάνονται ασήμαντοι, με αποτέλεσμα να βλάπτονται οι διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Ο σωστός 10λογος για μια αρμονική συγκατοίκηση με την κολλητή σου

Από την άλλη πλευρά, έρευνες έχουν δείξει πως όταν δίνεις την πλήρη προσοχή σου στο να ακούσεις τον άλλον και να κατανοήσεις αληθινά αυτό που θέλει να σου πει, χτίζεις όμορφες και δυνατές σχέσεις, κάνεις τους άλλους να σε εμπιστεύονται και προλαβαίνεις τυχόν προβλήματα και τσακωμούς.

syzitisi.jpg

Όπως κάθε δεξιότητα, η ενεργητική ακρόαση μπορεί να εξασκηθεί και να καλλιεργηθεί. Παρακάτω θα βρεις τρεις βασικούς τρόπους για να γίνεις καλύτερη ακροάτρια:

#1. Άσε στην άκρη το κινητό σου (και άλλους περισπασμούς)

Εάν θέλεις να είσαι μια πολύτιμη φίλη, που οι άλλοι χαίρονται να συζητούν μαζί σου και να μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους, τότε προσπάθησε να είσαι ενεργή στις συζητήσεις, να ακούς, να συμβουλεύεις και να μην αποσπάς την προσοχή σου με το να ασχολείσαι με το κινητό, να χαζεύεις στην τηλεόραση ή να σκέφτεσαι τα δικά σου ενώ κάποιος άλλος σου διηγείται κάποιο σοβαρό πρόβλημά του.

#2. Να είσαι ενεργή στη συζήτηση και όχι απλά να ακούς

Το να απορροφάς πληροφορίες και να κάθεσαι απλώς να ακούς χωρίς να μιλάς καθόλου, πίστεψέ με, είναι ενοχλητικό. Γι' αυτό κάνε ερωτήσεις, δώσε συμβουλές και έκφρασε τη γνώμη σου, χωρίς όμως να κατακρίνεις ή να προσβάλλεις τις επιλογές του άλλου.

#3. Άσε τις μη λεκτικές ενδείξεις να μιλήσουν για εσένα

Οι εκφράσεις του προσώπου μας, οι κινήσεις του σώματος μας , η στάση μας, η οπτική επαφή ή το άγγιγμα, είναι εξίσου ισχυρά με τη λεκτική επικοινωνία. Γι' αυτό προσπάθησε να κοιτάς τον άλλον στα μάτια όταν σου μιλάει και δώσε βάση στη γλώσσα του σώματος.