Κι όμως, ο τόνος της φωνής σου μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η σχέση σου

Ιωάννα Τζανή
Κι όμως, ο τόνος της φωνής σου μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η σχέση σου

Ο τρόπος που λες κάτι είναι πολύ πιο σημαντικός από τις λέξεις που χρησιμοποιείς.

Υπήρξαν συγγνώμες που δεν έγιναν αποδεκτές, μικρές παρεξηγήσεις που μετατράπηκαν σε διαφωνίες με ουρλιαχτά και σχέσεις που χάλασαν, όλα αυτά λόγω του τόνου της φωνής μου... Και αν δεν σου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι ο τόνος ή η χροιά της φωνής σου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζωή σου σε μεγάλο βαθμό, καιρός να μάθεις την... πικρή αλήθεια!

Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εκλάβει κάποιος αυτό που λες ή αν θα το πάρει κατάκαρδα, μόνο και μόνο από τον τρόπο που μιλάς εκείνη τη στιγμή. Ο τόνος της φωνής σου είναι πολύ σημαντικότερος από ό,τι νόμιζες, ειδικά όσον αφορά στις ερωτικές σου σχέσεις. Σε μια μελέτη του 2011 από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, διαπιστώθηκε ότι ο τόνος που χρησιμοποιούν τα ζευγάρια για να μιλάνε μεταξύ τους, είναι ένα στοιχείο που μπορεί να προβλέψει τη συνολική επιτυχία και τη διάρκεια της σχέσης.

Θέλεις να χτίσεις πιο δυνατές σχέσεις και να είσαι καλή φίλη; Μάθε να ακούς τον άλλον

Οι έρευνες που το αποδεικνύουν

Οι ερευνητές κατέγραψαν εκατοντάδες συνομιλίες από περισσότερα από εκατό ζευγάρια και διαπίστωσαν ότι πράγματα όπως ο τόνος, η ένταση, το τρέμουλο και η χροιά της φωνής παίζουν ρόλο στους επιτυχημένους ή αποτυχημένους γάμους.

Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν τα στιλ ομιλίας μας επηρεάζει πραγματικά τις σχέσεις μας, οι ψυχολόγοι και οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι ο τρόπος με τον οποίο οι σύντροφοι μιλούν και συζητούν τα προβλήματα που προκύπτουν, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία της σχέσης τους.

Επομένως, καλό θα είναι όχι μόνο να σκέφτεσαι τι θα πεις και τι λέξεις θα χρησιμοποιήσεις, αλλά να έχεις επίσης επίγνωση του πώς ακούγονται. Άσε έξω από τις σχέσεις σου τις τσιρίδες, τις φωνές ή οτιδήποτε άλλο σε απομακρύνει από τη θηλυκή πλευρά σου και όταν θες να παραπονεθείς για κάτι ή να εκφράσεις κάποια αντίρρηση, κάν' το σε όσο πιο χαμηλό και γλυκό τόνο μπορείς.