Μήπως τελικά ψάχνεις αφορμές για να χαλιέσαι μέσα στη σχέση σου;

Ιωάννα Τζανή
Μήπως τελικά ψάχνεις αφορμές για να χαλιέσαι μέσα στη σχέση σου;

Είχες σκεφτεί ποτέ ότι ο φόβος σου να δεθείς πολύ με κάποιον, σε οδηγεί στο να τον αδικείς και να τσακώνεσαι μαζί του άνευ λόγου και αιτίας;

«Όλα ήταν τόσο υπέροχα τους πρώτους μήνες και μετά όλα άλλαξαν». Είναι μια φράση που βγαίνει από το στόμα της πλειοψηφίας των γυναικών που βρίσκονται σε μια μακροχρόνια σχέση.

Ίσως νιώθεις ότι η προσωπικότητα του συντρόφου σου έχει αλλάξει, ή ότι το σεξ δεν είναι πια τόσο συχνό, με αποτέλεσμα να αμφισβητείς το πόσο σε θέλει. Όλες αυτές οι σκέψεις σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν πρέπει να συνεχίσεις με αυτόν τον άνθρωπο, έχοντας μέσα σου ένα μόνιμο συναίσθημα θυμού και απογοήτευσης.

Κάθεσαι και σκέφτεσαι: «Μήπως είμαι με τον λάθος άνθρωπο; Μήπως τελικά δεν ταιριάζουμε τόσο όσο νόμιζα; Και τώρα τι κάνω;». Πριν, όμως, απαντήσεις βιαστικά σε αυτές τις ερωτήσεις, λάβε υπ' όψιν σου από πού προέρχονται αυτές οι σκέψεις και τι φταίει.

4 πιθανοί λόγοι που ενώ σου στέλνει συνέχεια, δεν σου ζητάει να βγείτε ραντεβού

Γιατί όλα είναι τόσο διαφορετικά τώρα

Πριν βιαστείς να του ζητήσεις να χωρίσετε, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό το κοινό φαινόμενο. Τι θα γινόταν αν σου έλεγα ότι ο σύντροφός σου σε ενοχλεί ή σε απογοητεύει εξαιτίας της καθημερινότητας που βιώνετε μαζί και ότι πιθανότατα δημιουργείς την ίδια δυναμική σε εκείνον;

Όλες έχουμε βιώσει σχέσεις που μας πλήγωσαν στο παρελθόν ή εμπειρίες και αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία που μας έχουν στιγματίσει. Ενώ μπορεί να θέλουμε πολύ να βρούμε μια γνήσια σχέση αγάπης που θα διαρκέσει στον χρόνο, ταυτόχρονα φοβόμαστε ότι θα πληγωθούμε ξανά.

Έτσι, η εγγύτητα που βίωσες με τον σύντροφό σου στα πρώτα στάδια της σχέσης σας - όταν όλα ήταν υπέροχα και ονειρικά - πυροδότησε τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις τώρα. Είναι κάπως σαν να σκέφτεσαι: «Ο καιρός έχει περάσει και υπάρχει περίπτωση να πληγωθώ ξανά».

Ο ρόλος που παίζει το υποσυνείδητο

Όταν νιώθουμε ότι μπορεί να πληγωθούμε - σε αυτήν την περίπτωση συναισθηματικά από τον σύντροφό μας - το υποσυνείδητό μας προετοιμάζει κάθε είδους τρόπους για να προστατευτούμε από πιθανό πόνο. Το υποσυνείδητό σου γνωρίζει ότι όσο πιο κοντά έρθεις με τον σύντροφό σου, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο πόνος εάν τον χάσεις. Έτσι, το μυαλό σου αρχίζει να ψάχνει τρόπους για να σε προστατεύσει από το να δεθείς μαζί του:

  • Σε νευριάζει ακόμα και ο τρόπος που οδηγεί ή που παίρνει αποφάσεις.
  • Ενοχλείσαι με μικρά πράγματα που κάνει - συμπεριφορές που μπορεί να έβρισκες ελκυστικές στο παρελθόν, τώρα σε τρελαίνουν.
  • Αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι όταν θέλει να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί.
  • Νιώθεις παραμελημένη όταν θέλει να περάσει χρόνο με τους φίλους του.

Αρχίζεις λοιπόν να μαλώνεις και να τσαντίζεσαι για τα ίδια πράγματα, ξανά και ξανά. Δεν συνειδητοποιείς ότι ο φόβος σου να δεθείς περισσότερο μαζί του, σε κάνει να αναζητάς προβλήματα και ελαττώματα σε εκείνον και τη σχέση σας.

Όταν φτάσει σε αυτό το σημείο η σχέση, πολλές από εμάς χωρίζουμε και περνάμε στον επόμενο - μόνο που εξακολουθούμε να κάνουμε ένα λάθος: επαναλαμβάνουμε το ίδιο μοτίβο στην επόμενη σχέση μας. Και τα άλυτα ζητήματα θα συνεχίσουν να έρχονται στην επιφάνεια, εμποδίζοντάς μας να πετύχουμε κάποια στιγμή μια αληθινή και ουσιαστική σχέση.

Τώρα όμως ξέρεις. Ξέρεις ότι αυτή η δύσκολη περίοδος είναι στην πραγματικότητα ένα φυσιολογικό πέρασμα σε μια σχέση - μια σχέση στην οποία και οι δύο παλεύετε με τους φόβους ότι θα δεθείτε.