Γιατί περιμένεις να αλλάξει ένας άντρας - «αδιέξοδο»;

Ιωάννα Τζανή
Γιατί περιμένεις να αλλάξει ένας άντρας - «αδιέξοδο»;

Το θέμα δεν είναι γιατί έλκεις ακατάλληλους άντρες, αλλά γιατί επιμένεις σε καταστάσεις που δεν θα σε κάνουν ποτέ ευτυχισμένη.

Αυτό που πραγματικά θέλει μια γυναίκα είναι έναν άντρα που τη λατρεύει και την κάνει ευτυχισμένη. Όμως τελικά, πολλές φορές καταλήγουμε να μπλέκουμε με εγωιστές και άντρες που δεν μπορούν - για διάφορους λόγους - να μας προσφέρουν αυτά που χρειαζόμαστε.

Το κλειδί για να καταλάβεις ποιος είναι ο λόγος που έλκεις - και ανέχεσαι - άντρες που δεν θα σε κάνουν ποτέ ευτυχισμένη κρύβεται στο μυαλό σου.

Ο μύθος του «μαγνήτη» ακατάλληλων ανδρών

Πολλές από εμάς έχουμε την ψευδή πεποίθηση ότι προσελκύουμε πάντα ακατάλληλους για εμάς άνδρες. Το πρόβλημα με αυτή την πεποίθηση είναι ότι, όσο πιστεύουμε κάτι τέτοιο, αδυνατούμε να αφεθούμε σε μια υγιή σχέση, που μας προσφέρει όλα αυτά που πραγματικά θέλουμε.

Πώς θα τον κάνεις να μην μπορεί να σε βγάλει από το μυαλό του, χωρίς καν να προσπαθήσεις

Η πραγματικότητα είναι ότι το υποσυνείδητό μας μας οδηγεί στο να ερωτευόμαστε άντρες που δεν μπορούν να μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένες. Πάνω από το 90% της συμπεριφοράς και των επιλογών μας ελέγχεται από το υποσυνείδητο - ακόμα και το ποιους άντρες βρίσκουμε ελκυστικούς και ποιους δεν γυρνάμε καν να κοιτάξουμε!

Η επιλογές που κάνεις στην προσωπική σου ζωή έχει να κάνει με τον τρόπο που έχεις μάθει να δίνεις και να παίρνεις αγάπη από την παιδική σου κιόλας ηλικία. Επομένως, αν οι γονείς σου ήταν ανίκανοι να σου δείξουν την αγάπη τους, είναι πολύ πιθανό να πιστεύεις βαθιά μέσα σου ότι η αγάπη είναι υπό όρους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεις συγκεκριμένες στρατηγικές για να επιβιώσεις υπό αυτές τις συνθήκες.

Ενεργειακά, έλκεσαι από ανθρώπους που ταιριάζουν με τον τρόπο που νιώθεις για τον εαυτό σου. Γι' αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να δουλέψεις με εσένα, και όχι να ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους που στο κάτω κάτω, εσύ τους επέτρεψες να μπουν στη ζωή σου. Και όχι απλά να μπουν, αλλά να στην κάνουν άνω κάτω και εσύ να επιμένεις να πιστεύεις ότι θα αλλάξουν.

Πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου και να πιστέψεις ότι αξίζεις το καλύτερο. Ότι αξίζεις έναν άντρα που θα σε ολοκληρώσει σαν γυναίκα, να μην συμβιβάζεσαι με μέτριες καταστάσεις. Να πάψεις να είσαι θύμα. Να αντιδράς και να απαιτείς αυτό που θέλεις.

Και δεν σου λέω από θύμα να πας στο άλλο άκρο που είμαι εγώ (δηλαδή να γίνεις ένα αντιδραστικό πλάσμα που δεν σηκώσει μύγα στο σπαθί του), αλλά πρέπει να αγαπήσεις πρώτα εσύ τον εαυτό σου για να μπορέσεις να αγαπηθείς. Οι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι σε κάθε είδους σχέση, αλλά μόνο όταν υπάρχουν όρια και φυσικά είναι αμφίπλευροι.

Και μιας και αναφέρθηκα στη δυναμική μου - λίγο παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε - προσωπικότητα, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι κι εγώ έχω έχω υπάρξει με άντρες που δεν μπορούσαν να μου δώσουν αυτό που ήθελα, αλλά βρήκα τη δύναμη να τους βγάλω από τη ζωή μου. Δεν επέμεινα σε τοξικές καταστάσεις. Το θέμα δεν είναι να είμαστε αλάνθαστες - πάντα θα κάνουμε λάθος επιλογές σε αυτή τη ζωή. Το θέμα είναι να μάθουμε να φεύγουμε αμέσως μόλις δούμε ότι ένας άνθρωπος είναι χάσιμο χρόνου, γιατί ο χρόνος μας είναι πολύτιμος κορίτσια, και υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που θα έκαναν τα πάντα για να τους τον παρέχουμε!

Παρακάτω θα βρεις 7 λόγους για τους οποίους καταλήγεις συνέχεια με άντρες που δεν μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένη.

1. Δεν πιστεύεις ότι αξίζεις αληθινή αγάπη

Αν έχεις μεγαλώσει σε μια οικογένεια που σε υποτιμά συνεχώς ή δεν σου προσφέρει την αγάπη που χρειάζεσαι, είναι πολύ πιθανό μεγαλώνοντας να αποκτήσεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, περιμένοντας από έναν σύντροφο να καλύψει το κενό που νιώθεις μέσα σου. Τελικά, αυτή η στρατηγική σε κάνει να είσαι επιρρεπής σε τοξικούς και χειριστικούς ανθρώπους, και να δημιουργείς σχέσεις που δεν είναι υγιείς. Όσο δεν νιώθεις ότι αξίζεις να πάρεις αληθινή αγάπη από κάποιον, θα συνεχίσεις να ανέχεσαι τη δυναμική της τοξικής σχέσης και θα δικαιολογείς τις κακές συμπεριφορές.

2. Έχεις μάθει να θυσιάζεσαι πάντα για τους άλλους

Μπορεί να αναπτύξεις μια στρατηγική εγκατάλειψης των επιθυμιών και των αναγκών σου όταν προέρχεσαι από ένα περιβάλλον όπου σου ζητήθηκε να θυσιαστείς για την οικογένεια, όπως για παράδειγμα να παραμερίσεις τα όνειρά σου είτε για να φροντίσεις τους γονείς σου είτε τα μικρότερα αδέρφια σου. Και κάπως έτσι έμαθες ότι η αγάπη και η αποδοχή πρέπει να κερδίζονται εγκαταλείποντας κάτι που αγαπάς, προκειμένου να βοηθήσεις τους άλλους.

Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να έλκεσαι από άντρες που περιμένουν από εσένα να ενδίδεις πάντα στα θέλω και τις ανάγκες τους. Όμως με το να βάζεις τις ανάγκες του συντρόφου σου πάνω από τις δικές σου, καταλήγεις να θυσιάζεις τον εαυτό σου και να νιώθεις θυμό και αγανάκτηση που οι ανάγκες σου δεν εκπληρώνονται ποτέ.

3. Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή σου αυτοεκτίμηση σε κάνει να ανέχεσαι τους ανθρώπους που δεν σε αντιμετωπίζουν με σεβασμό, επειδή αυτή η συμπεριφορά ταιριάζει με το πώς νιώθεις για τον εαυτό σου. Δεν πιστεύεις ότι αξίζεις τα καλύτερα και συμβιβάζεσαι με τον πρώτο άντρα που σου δείχνει ενδιαφέρον. Συχνά βρίσκεσαι να ζητάς συγγνώμη για τη συμπεριφορά σου, ακόμα κι αν δεν φταις εσύ! Η χαμηλή αυτοεκτίμηση θα σε κρατήσει κολλημένη σε ένα μοτίβο ανεκπλήρωτων σχέσεων και θα σε δυσκολέψει στο να ερωτευτείς έναν άντρα που είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σε κάνει ευτυχισμένη.

4. Αποφεύγεις τις συγκρούσεις

Όταν αποφεύγεις τις συγκρούσεις και δεν μιλάς για αυτό που σε ενοχλεί, καταλήγεις να έχεις τη ψευδαίσθηση ότι αυτή η σχέση σε κάνει ευτυχισμένη, ενώ αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Όμως το να αποφεύγεις το πρόβλημα, δεν το εξαφανίζει κιόλας! Ό,τι κρύβεις κάτω από το χαλάκι, καταλήγει να σε «τρώει» μέσα σου. Επίσης δεν μπορεί ο άλλος να σε σεβαστεί και να κάνει παραπάνω πράγματα για εσένα όταν δείχνεις ότι δεν έχεις απαιτήσεις κα ανέχεσαι κάθε συμπεριφορά του.

5. Έχεις την τάση να χάνεις την προσωπικότητά σου και να εξαρτάσαι 100% από εκείνον

Δεν θα είσαι ποτέ ευτυχισμένη αν δεν ξέρεις ποια είσαι και τι πραγματικά θέλεις στη ζωή σου. Αν κάθε φορά που κάνεις σχέση χάνεις τον εαυτό σου, εξαφανίζεσαι από τις παρέες σου και σταματάς τα χόμπι σου απλά και μόνο για να περνάς όλο τον ελεύθερο χρόνο σου μαζί του, δεν θα γίνεις ποτέ ευτυχισμένη. Κανένας άντρας δεν μπορεί να καλύψει ένα κενό που υπάρχει μέσα σου, αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνεις εσύ για τον εαυτό σου. Για αυτό σταμάτα να εξαρτάσαι πάντα από έναν άντρα και πάτα στα πόδια σου.