«Φίλοι με Προνόμια»: Μια καινούρια μορφή στις σχέσεις των δύο φύλων

«Φίλοι με Προνόμια»: Μια καινούρια μορφή στις σχέσεις των δύο φύλων

Η Ψυχολόγος Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια Σωτηρία Μακαρώνη αναλύει το νέο μοντέλο στις σύγχρονες σχέσεις ανδρών και γυναικών.

Την τελευταία δεκαετία το τοπίο στις σχέσεις των δύο φίλων φαίνεται να έχει αλλάξει αρκετά μορφή δίνοντας όλο και περισσότερο χώρο στις σχέσεις τύπου «φίλοι με προνόμια». Όταν αναφερόμαστε στις σχέσεις αυτές εννοούμε μια σχέση στην οποία δύο άνθρωποι που είναι φίλοι εμπλέκονται σεξουαλικά αλλά όχι και συναισθηματικά. Υπό την έννοια αυτή πρόκειται για μια μορφή σχέσης που ούτε πραγματική φιλία είναι αφού οι εμπλεκόμενοι έχουν σεξουαλικές σχέσεις σε περιστασιακή βάση αλλά ούτε και πραγματική σχέση είναι αφού λείπει η συναισθηματική δέσμευση και επένδυση. Διαφέρει από τα one night stands μεταξύ αγνώστων ή απλών γνωστών αφού υπάρχει μια συστηματικότητα στις συνευρέσεις, ένα φιλικό υπόβαθρο που τις πλαισιώνει καθώς και ένα σύνολο κανόνων που θεσπίζουν οι εμπλεκόμενοι σε σχέση πχ. .με το τι σημαίνει ασφαλές σεξ και ποιός εκτός της σχέσης έχει γνώση αυτής.

Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει αντικείμενο ερευνητικών μελετών οι οποίες καταλήγουν σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε σχέση με τις διαφορές μεταξύ των φύλων. Πρώτα από όλα, οι άνδρες εμπλέκονται πιο συχνά και μπορεί να έχουν και περισσότερες παράλληλες τέτοιες σχέσεις. Σε σχέση με τα κίνητρα που ξεκινά κανείς μια τέτοια σχέση φαίνεται πως οι άνδρες αναφέρουν πιο συχνά σαν κύριο λόγο την επιθυμία για σεξ ενώ οι γυναίκες αναφέρουν την επιθυμία για συναισθηματική σύνδεση. Σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν για την μελλοντική κατάληξη μιας τέτοιας σχέσης οι γυναίκες φαίνεται πώς επιθυμούν περισσότερο από τους άνδρες την αλλαγή στην μορφή της σχέσης είτε σε μια κανονική μονογαμική σχέση είτε σε μια αποκλειστικά φιλική σχέση είτε ακόμη και την οριστική διακοπή της ενώ οι άνδρες στην πλειοψηφία τους επιθυμούν να μην αλλάξει η μορφή της σχέσης.

Οι σχέσεις τύπου «φίλοι με προνόμια» μπορεί να έχουν πλεονεκτήματα καθώς λόγω της φύσης τους δίνουν την δυνατότητα για σεξουαλική κάλυψη με ένα άτομο εμπιστοσύνης και την προοπτική για μια πιο στενή σχέση αλλά χρειάζονται και προσοχή καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η φιλία να χαλάσει ή κάποιος να πληγωθεί όταν οι προσδοκίες για την εξέλιξη της σχέσης είναι διαφορετικές.