Πώς να θεραπευτείς (αλλά και να βρεις την αγάπη) μετά από σχέση με νάρκισσο

Πώς να θεραπευτείς (αλλά και να βρεις την αγάπη) μετά από σχέση με νάρκισσο

Μετά από μια τέτοια σχέση, είναι πιθανό να αναρωτιέσαι αν έκανες κάτι λάθος (δεν έκανες) ή αν είναι δυνατόν να ξαναβρείς την αγάπη (είναι).

Η ρομαντική σχέση με έναν νάρκισσο μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στην αυτοπεποίθησή μας, ακόμη και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητά μας ή να αποδεκατίσει την αυτοεκτίμησή μας. Οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές από εκείνες οποιουδήποτε άλλου χωρισμού. Αν έχεις βιώσει κάτι ανάλογο, σίγουρα καταλαβαίνεις.

Επηρεάζει το «διασταυρούμενο εργασιακό στρες» τη σχέση σου;

Μετά από μια τέτοια σχέση, είναι πιθανό να αναρωτιέσαι αν έκανες κάτι λάθος (δεν έκανες) ή αν είναι δυνατόν να ξαναβρείς την αγάπη (είναι).

Είναι ακόμη πιθανό οι μελλοντικές σου ερωτικές εμπειρίες να είναι καλύτερες εξαιτίας αυτού που συνέβη.Μάλιστα, η σχέση με έναν νάρκισσο μπορεί να μας «αφυπνίσει» και να δούμε τα χαρακτηριστικά μας εκείνα που τον προσέλκυσαν.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν δημοφιλείς στις προσωπικές σχέσεις και μας βοηθούν να διαπρέπουμε στις επαγγελματικές, μπορεί να μην μας εξυπηρετούν στις ερωτικές σχέσεις. Και αυτά τα γνωρίσματα είναι «δόλωμα» για έναν ναρκισσιστή, ο οποίος είναι πρόθυμος να εκμεταλλευτεί την καλοσύνη μας για το δικό του όφελος.

Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:

• Προθυμία να ευχαριστήσουμε τους άλλους ώστε να νιώθουμε ότι μας επιλέγουν και μας αγαπούν.

• Ανάληψη περισσότερων ευθυνών από το μερίδιο που μας αναλογεί, προκειμένου να αποδείξουμε την αξία μας και να επιδείξουμε την προθυμία μας.

• Τάσεις να ωραιοποιούμε καταστάσεις και να «υπερασπιζόμαστε» στο μυαλό μας κάποιον, αντί να αποδεχόμαστε την πραγματική του συμπεριφορά.

• Προσπάθεια να είμαστε τέλειοι ώστε να νιώθουμε αποδεκτοί και ασφαλείς.

Η καλλιέργεια του self- love, θα μας οδηγήσει σε υγιέστερα όρια, υψηλότερα πρότυπα και ισχυρή αυτοεκτίμηση, τα οποία στη συνέχεια με τη σειρά τους, θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε εξαιρετικές δεξιότητες επιλογής συντρόφου.

Γιατί είναι τόσo sexy να σε φωνάζουν με το επίθετό σου;

Φυσικά, μπορεί να χρειαστεί και ψυχοθεραπεία. Ακολουθούν μερικά «χρυσά» tips για να διατηρήσεις την εστίαση στην ευημερία σου, αλλά και να κάνεις σοφότερες επιλογές μετά από μια σχέση με νάρκισσο:

Μετατόπισε την προσοχή πίσω σε εσένα. Είναι δελεαστικό -και σύνηθες- να εστιάζουμε στις «κόκκινες σημαίες» των άλλων όταν αρχίζουμε να βγαίνουμε ξανά ραντεβού μετά από μια τραυματική σχέση. Η καλύτερη «πυξίδα» που έχεις είναι η διαίσθησή σου.

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Προσπάθησε να νιώσεις συμπόνια και συγχώρεση για εσένα. Δεν φταις εσύ αν σεχειραγώγησαν. Μια « γενναιόδωρη» καρδιά δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Τη στιγμή που θα σταματήσεις να σου επιρρίπτεις ευθύνες, θα αρχίσεις να εμπιστεύεσαι και πάλι την ικανότητά σου για ζωή και συντροφικότητα.

Μην είσαι προδιατεθειμένη αρνητικά. Το γεγονός ότι πληγώθηκες από έναν νάρκισσο στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι είσαι «καταδικασμένη» να το ξαναζήσεις.

Σκέψου ποια είναι πραγματικά η σχέση που θέλεις και εστίασε στο τί ζητάς και όχι μόνο στο πώς θα είναι διαφορετικό από την τελευταία φορά.

AFB8E95F-181A-4230-8D52-9FB198B85E60.jpeg

Μερικές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου:

• Ποια είναι τα υγιή συστατικά μιας ψυχικής, αγαπημένης σχέσης που θα σε έκανε προσωπικά να ευδοκιμήσεις;

• Ποιες είναι οι επιθυμίες και οι ανάγκες σου;

• Ποιες είναι οι απαιτήσεις σου;

Όταν κατονομάζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, ίσως να παρατηρήσουμε ότι βαθιά μέσα μας μπορεί να μην αισθανόμαστε άξιοι να μας αγαπούν ή να λάβουμε αυτό που επιθυμούμε. Συχνά αυτό δεν βγάζει νόημα για το συνειδητό μυαλό, αφού νομίζουμε ότι αξίζουμε μια υγιή σχέση με έναν έντιμο σύντροφο. Ωστόσο, στο υποσυνείδητο ή αλλιώς «κάτω από την επιφάνεια», αυτά τα εσωτερικά εμπόδια σημαίνουν ότι μπορεί να επενδύουμε σε πρόσωπα και καταστάσεις που προσφέρουν λιγότερα από όσα αξίζουμε. Πρόκειται για ένα είδος αυτό- σαμποτάζ.

Η ανάγκη μας να ικανοποιούμε συνεχώς τους άλλους, να προσφέρουμε και να είμαστε πάντα πολύ αποδοτικοί,μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι έχουμε αυτά τα εσωτερικά «εμπόδια» για να διεκδικήσουμε και να βρούμε την αγάπη.

Μπορεί να παρατηρήσουμε συμπτώματα όπως:

• Νιώθουμε ενοχές επειδή απορρίπτουμε ανεπιθύμητες προσεγγίσεις

• Αγνοούμε τη διαίσθησή μας

• Μιλάμε τακτικά σκληρά στον εαυτό μας

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς ότι με αυτογνωσία, ουσιαστική αυτοπεποίθηση και αυτοσυμπόνια, μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε τραυματικό σημάδι σου άφησε η σχέση με έναννάρκισσο.