Τοξικές σχέσεις: Νοιάζεται για μένα ή θέλει να με χειραγωγήσει;

Γεωργία Βλαχοπούλου
Τοξικές σχέσεις: Νοιάζεται για μένα ή θέλει να με χειραγωγήσει;

Καμιά φορά το αίσθημα της ζήλιας προς τον/την σύντροφό μας μπορεί να υπερβαίνει τα όρια. Αυτά είναι 4 σημάδια ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση.

Ακόμα και τα άτομα που αισθάνονται πολύ ασφαλή στην σχέση τους μπορεί κάποια στιγμή να νιώσουν το αίσθημα της ζήλειας βλέποντας για παράδειγμα τον/την σύντροφό τους να μιλάει με κάποιο άλλο άτομο. Σε λογικά πλαίσια η ζήλια είναι το αλατοπίπερο σε μια σχέση, όμως τι γίνεται αν αρχίσει να ξεπερνάει τα κοινώς αποδεκτά όρια οδηγώντας σε ασταθείς και παράλογες κατηγορίες ή σε συμπεριφορές ελέγχου;

Αυτά είναι 4 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις.

1. Παρακολουθεί κάθε σου κίνηση

Αν ο/η σύντροφός σου ανά πάσα ώρα και στιγμή θέλει να δει πού βρίσκεσαι και με ποιον ή αν θέλει να βλέπει συνεχώς σε ποιον/α στέλνεις μήνυμα ή τι κάνεις με το κινητό σου με την δικαιολογία ότι δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα κρυφό ανάμεσά σας, τότε η σχέση σας έχει περάσει σε τοξικό επίπεδο.

2. Η ζήλια οδηγεί σε θυμωμένα ξεσπάσματα

Όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τα νεύρα μας μια κακή μέρα και ίσως τα έχουμε «ξεσπάσει» χωρίς λόγο στον/στην σύντροφό μας για να ξαλαφρώσουμε αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το να δημιουργούνται εντάσεις εκεί που δεν υπάρχει λόγος και δη να φοβάσαι να εκφραστείς ή να πεις για παράδειγμα με ποιον είχες βγει βόλτα ή ποιον συνάντησες στον δρόμο για να «προφυλαχτείς» από μια τέτοια κατάσταση.

3. Σε απομονώνει από τους φίλους σου

Προσοχή! Αν ο/η σύντροφός σου υποτιμά συνεχώς ή τους φίλους σου ή την οικογένειά σου δεν είναι πάντα επειδή θέλει να σε προστατέψει από κάτι. Πολλές φορές μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί επίτηδες να σε αποκόψει από αυτού, ώστε να σε χειραγωγεί πιο εύκολα και να μην υπάρχει κάποιος αντίλογος στα λεγόμενά του. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε η σχέση σου έχει εξελιχθεί σε καταστροφικά τοξική.

4. Δεν σε αφήνει ποτέ μόνο/η

Ποιος αισθάνεται 100% άνετα όταν βρίσκεται μαζί με τους φίλους του/της συντρόφου του κι αυτοί αρχίζουν να κάνουν inside jokes που εσύ μπορεί να μην καταλαβαίνεις κατευθείαν; Κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό γιατί ως φίλοι έχετε τις δικές σας εμπειρίες που το πιθανότερο είναι να μην περιλαμβάνουν τον σύντροφό σου. Έτσι, αν εκείνος/η επιμένει να έρχεται συνέχεια μαζί με την παρέα σου, κάνει συνεχώς ερωτήσεις γι' αυτά που συζητάτε με καχύποπτο ύφος ή τσαντίζεται όταν εσύ θες να πας μόνος/η σου διακοπές με τους φίλους σου τότε πρέπει να αρχίζεις να σκέφτεσαι μήπως αυτή η σχέση έχει αρχίσει να γίνεται τοξική.