Άλλα λέει και άλλα εννοεί

Άλλα λέει και άλλα εννοεί

Τι εννοούμε οι άνδρες λέγοντας «δεν με νοιάζει» και πως πρέπει να μας χειριστείτε.

Αρχικά, θα ήθελα να σας διευκρινίσω πως πιστεύω πως εν γένει άντρες και γυναίκες ως επί το πλείστον λέμε άλλα εννοώντας άλλα, απλά εμείς τυχαίνει να το παραδεχόμαστε. Και ποια είναι η πιο συνηθισμένη φράση που σας λέμε, η οποία κρύβει πάντα ένα κρυφό βαθύτερο περιεχόμενο;

«Δεν με νοιάζει». Αυτή η φράση που χρησιμοποιείται τόσο πολύ σε διαφωνίες τόσο μεταξύ συντρόφων όσο και σε φιλικές διαμάχες, μπορεί από τη μια να θέλει να δείξει την υποτιθέμενη ανωτερότητα και την αδιαφορία αυτού που την ξεστομίζει, όμως επί της ουσίας απλά ξεδιπλώνει τον πρωτογονισμό του. Βλέπετε το νόημα που κρύβεται πίσω της είναι εντελώς διαφορετικό: «σαφώς και με νοιάζει και με ενοχλεί, όμως το να το συζητήσουμε τώρα δε θα μας κάνει καλό».

Όμως, καθώς εσείς θέλετε να λύσετε τη διαφωνία και να μας επιστρέψετε από τον πρωτόγονο τρόπο σκέψης της άρνησης στην πολιτισμένη πραγματικότητα το μόνο που πρέπει να μην κάνετε είναι να πιέσετε για να συνεχίσετε την κουβέντα. Θα πετύχετε μόνο μια έκρηξη και επιστροφή του Κόναν του Βάρβαρου στο πλευρό σας. Αντιθέτως δώστε χρόνο. «Είναι σημαντικό για εμένα και ας το κουβεντιάσουμε αύριο μετά το πρωινό για μισή ώρα».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δείγμα ανωτερότητας, σοφίας και ωριμότητας από την παραπάνω απάντηση στην υποτιθέμενη αδιαφορία του καλού σας. Έρευνες αποδεικνύουν πως από τη μια το πρωί ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι στην καλύτερή του φάση για να επεξεργάζεται πληροφορίες και από την άλλη οι συζητήσεις ακούγονται λιγότερο απειλητικές όταν τις τοποθετούμε σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.