Οι γονείς μπροστά στην σεξουαλικότητα του εφήβου

Οι γονείς μπροστά στην σεξουαλικότητα του εφήβου

Η ψυχολόγος υγείας και ψυχοθεραπεύτρια Σωτηρία Μακαρώνη αναλύει την σχέση των εφήβων με το σεξ και δίνει συμβουλές στους γονείς σχετικά με την σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Καθώς τα παιδιά περνάνε από την προεφηβεία στην εφηβεία η δυναμική που υπάρχει ανάμεσα στα ίδια και στους γονείς τους αλλάζει. Καθώς ο έφηβος προσπαθεί να διεκδικήσει την αυτονομία του και την ανεξαρτησία του κάποιες φόρες μπορεί να το κάνει αυτό με επικίνδυνο τρόπο όπως πχ. με το να κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Παρόλο, που πολλοί έφηβοι θα επιθυμούσαν να μιλήσουν με τους γονείς τους για αυτά τα θέματα πάρα πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν άβολα να ρωτήσουν. Έτσι οι έφηβοι καταλήγουν να αντλήσουν την πληροφόρηση που έχουν για αυτά τα θέματα από τους συνομηλίκους τους, από την τηλεόραση και τις ταινίες. Δυστυχώς όμως, αρκετά από αυτά που μαθαίνουν είναι λανθασμένα. Είναι πολύ σημαντικό επομένως, ο γονέας να μην περιμένει από τον έφηβο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση. Πολύ συχνά, οι γονείς πιστεύουν ότι με το να ξεκινήσουν οι ίδιοι μια συζήτηση για το σεξ αυτό θα οδηγήσει τα παιδιά τους στο να κάνουν σεξ. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι που έχουν μιλήσει με τους γονείς τους για αυτό το θέμα είναι πιο πιθανό να το αναβάλλουν για αργότερα και να χρησιμοποιήσουν προφυλάξεις όταν αποφασίσουν να ξεκινήσουν.

• Αν δυσκολεύστε να μιλήσετε με το έφηβο σας, παραδεχτείτε το και αντιμετωπίστε το με χιούμορ.

Αξιοποιήστε την τηλεόραση, μια ταινία, ένα άρθρο, ή μια πραγματική κατάσταση για ξεκινήστε μια συζήτηση γύρω από το σεξ.

• Αν ο έφηβος σας κάνει μια ερώτηση στην οποία δεν γνωρίζετε την απάντηση, παραδεχτείτε το. Βρείτε μαζί του τις απαντήσεις ψάχνοντας σε βιβλία, στο internet ή σε άλλες πηγές.

• Αφήστε τους διαύλους της επικοινωνίας ανοιχτούς. Εξηγήστε στον έφηβο ότι θα είστε πάντα διαθέσιμοι και πρόθυμοι να συζητήσετε μαζί του οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία μπορεί να έχει σχετικά με το σεξ.