Ας μιλήσουμε για το σεξ

Ας μιλήσουμε για το σεξ

Η Ψυχολόγος Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια Σώτια Μακαρώνη μας δίνει μερικές σημαντικές συμβουλές για την επίλυση των σεξουαλικών προβλημάτων ανάμεσα σε ένα ζευγάρι.

Η επικοινωνία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι ένας τομέας ζωτική σημασίας για κάθε υγιή σχέση. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα σεξουαλικά θέματα είτε κανείς θέλει να εκφράσει τις επιθυμίες του είτε να πει κάτι που τον ενοχλεί.

Όταν δεν μπορούμε να εκφράσουμε αυτό που μας ενοχλεί σε μια σχέση, περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερη απόσταση μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας του ότι κάποια πράγματα μένουν ανομολόγητα.

Το πώς και το πότε θα πείτε κάτι είναι παρά πολύ σημαντικό.

  • Αν κάτι σας απασχολεί σε σχέση με την σεξουαλική σας ζωή μην περιμένετε να το πείτε αφού προσπαθήσατε να κάνετε σεξ και δεν πέτυχε. Καλύτερα να πείτε κάτι καθησυχαστικό εκείνη την ώρα αλλά πείτε στον σύντροφο ότι θα πρέπει να μιλήσετε για αυτό σε κάποια άλλη φάση. Μην πείτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλα είναι τέλεια ενώ δεν είναι.
  • Διαλέξτε μια στιγμή που θα είστε μαζί οι δυο σας και δεν θα σας διακόψουν τηλέφωνα ή παιδιά ή δουλειές.
  • Συμπεριφερθείτε με ευαισθησία. Σκεφτείτε τι λέξεις θα χρησιμοποιήσετε ώστε να εκφράσετε τις ανησυχίες σας χωρίς να πληγώσετε τον άλλο. Είναι όμως σημαντικό το να πείτε πως αισθάνεστε και να ζητήσετε από τον σύντροφο σας να μοιραστεί μαζί σας τις δικές τους σκέψεις πάνω στο θέμα.
  • Αφού έχετε ανοίξει το θέμα ίσως χρειαστεί να δώσετε λίγο χρόνο στον σύντροφο σας και στον εαυτό σας να σκεφτεί τι νιώθετε και τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να του έρθει σαν σοκ ότι νιώθετε έτσι.
  • Είναι σημαντικό όμως, να επανέρθετε στο θέμα και να το συζητήσετε καθώς ο σύντροφος σας θα ξέρει πως νιώθετε και μαζί μπορείτε να βρείτε τις αιτίες που μπορεί να συμβαίνει αυτό καθώς και τους τρόπους να το διαχειριστείτε.
  • Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε μόνοι σας τότε η θεραπεία σεξουαλικών προβλημάτων μπορεί να σας βοηθήσει αρκεί φυσικά το πρόβλημα δεν έχει οργανική αιτιολογία.
  • Ένας καταρτισμένος θεραπευτής σεξουαλικών διαταραχών μπορεί να σας βοηθήσει να διερευνήσετε ζητήματα που σας δυσκολεύουν αλλά και να προτείνει λύσεις που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τόσο την οικειότητα στην σχέση σας όσο και την ποιότητα της σεξουαλικής σας ζωής.