Πώς να πεις.... τα δύσκολα! (μέρος 1ο)

Πώς να πεις.... τα δύσκολα! (μέρος 1ο)

«Ξέρω πως θα πληγωθεί, αλλά πρέπει να πω την αληθεία. Πως να το κάνω;»


Είναι πολλές οι φορές στην ζωή μας που θέλουμε να επικοινωνήσουμε κάτι που ξέρουμε ότι θα πληγώσει τους φίλους, τον σύντροφο, τους γονείς μας ή τον προϊστάμενο μας ή τον υφιστάμενο μας. Οι περισσότερες από εμάς, αυτό που κάνουμε είναι να «καταπίνουμε» αυτά που θέλουμε να πούμε. Γιατί το κάνουμε αυτό;

Γιατί η επικοινωνία δυσάρεστων συναισθημάτων, τις περισσότερες φορές, απαιτεί να βγούμε από την βολή μας, να κάνουμε πράξεις που ίσως να μην μας κάνουν αρεστούς και να πάρουμε ρίσκο. Μπορεί να εκνευριστεί ο συνομιλητής μας σκεπτόμαστε. Μπορεί να χαλάσει η σχέση μας. Και βρίσκουμε χίλιες δικαιολογίες για να μην μιλήσουμε.
Σε κάθε σχέση είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε την αλήθεια μας. Στα coaching sessions λέω συχνά ότι μπορείς να πεις τα χειρότερα πράγματα σε κάποιον και αν τα πεις με τον σωστό τρόπο όχι μόνο να σε ακούσει μα και να φύγεις από την συζήτηση πολύ καλύτερα από ότι την ξεκίνησες.

Ξεκίνα με το τέλος στο μυαλό σου. Ποιος είναι ο τελικός σου στόχος; Φεύγοντας από την συζήτηση, τι θα ήθελες να έχεις πει; Γράψε το σε μια πρόταση. Μπορεί να χρειαστείς να το γράψεις σε μια σελίδα πριν καταλήξεις σε μια πρόταση όμως στο τέλος είναι σημαντικό να βάλεις σε μια πρόταση: θέλω να εκφράσω το γεγονός ότι νιώθω πως δεν επικοινωνώ με τον σύντροφο μου.

Πρόσεξε την διατύπωση: ότι και αν γράψεις είναι τα δικά σου συναισθήματα, μην κατηγορήσεις τον σύντροφο σου «δεν μιλάμε και δεν μοιράζεσαι πράγματα μαζί μου», ή «ο προϊστάμενος μου υποθάλπει την δουλειά μου». Αυτό μπορεί να γίνει: αισθάνομαι ότι η δουλειά μου δεν γίνεται αντιληπτή στην εταιρία.
'Έτσι ξεκινάς και παίρνεις την δύναμή σου πίσω. Ο μόνος άνθρωπος που μπορείς να επηρεάσεις στον κόσμο είσαι..... εσύ! Κάνε αυτό το απλό βήμα για ότι σε προβληματίζει. Κάνε την απογραφή σου. Σου υπόσχομαι ότι θα νιώσεις αμέσως πολύ καλύτερα αναλαμβάνοντας την ευθύνη των συναισθημάτων σου.

Το επόμενο βήμα της συζήτησης, στο επόμενο άρθρο μας!

Be Unique!