Δεν μπορείς να τον ξεπεράσεις; Αυτά είναι τα μαθήματα που σου δίδαξε ο χωρισμός

Δεν μπορείς να τον ξεπεράσεις; Αυτά είναι τα μαθήματα που σου δίδαξε ο χωρισμός

Ποτέ αποτυχία, πάντα μάθημα!

Πολλές φορές κατηγορούμε τις αποτυχημένες σχέσεις για τα αρνητικά συναισθηματικά φορτία που κουβαλάμε. Ο φόβος του χωρισμού, ο χαμένος χρόνος, η ενέργεια και τα χαμένα συναισθήματα... Όλοι κοιτάμε μια αποτυχία μόνο με αρνητική διάθεση. Ξεχνάμε όμως πως στη διαδικασία της επούλωσης των πληγών μπορούμε να πάρουμε δύναμη και να δούμε τη ζωή από μια διαφορετική οπτική γωνία που στο τέλος μπορεί να μας οδηγήσει στην επιτυχία προσωπική ή επαγγελματική.
Αυτά είναι όσα πρέπει να σου διδάξει ένας χωρισμός –ακόμη και οδυνηρός- και γιατί πρέπει να τα αγκαλιάσεις ως δώρα.

Mαθαίνες πολλά για τον εαυτό σου, αλλά και τη ζωή
Μονάχα όταν έρχεσαι πολύ κοντά με κάποιον (αυτό συμβαίνει μόνο στις ερωτικές σχέσεις) θα δεις την πραγματική προσωπικότητα σου αλλά και του ανθρώπου που αγαπάς. Αυτό θα σε κάνει να μάθεις τη ζωή σε σχέση με τους ανθρώπους, τις συμπεριφορές τους και τις ηθικές αξίες τους. Αν για παράδειγμα έχεις ένα φίλο που οι συμπεριφορές σας μοιάζουν εκείνος θα γίνει ο καθρέφτης σου και θα δεις τον εαυτό σου όπως δεν τον βλέπεις συχνά. Αν πάλι είναι διαφορετικός από σένα μέσα από τις διαφωνίες σας θα καταλάβεις τη δύναμη σου, τις αδυναμίες σου, τα όρια σου και τις αντοχές σου. Και πάνω από όλα τι μπορεί να δεχτείς από το άλλο φύλο.

Μαθαίνεις να επικοινωνείς σωστά και να εκδηλώνεις τα συναισθήματα σου
Οι σχέσεις μας διδάσκουν πώς να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας, ειδικά αν είσαι κλειστός χαρακτήρας. Οι σχέσεις βασίζονται σε δύο ανθρώπους και κανείς από τους δύο δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό του άλλου. Μέσα στη σχέση θα υπάρχουν πάντα πράγματα τα οποία θα πρέπει να τα επικοινωνήσεις με τον σύντροφό σου για να μπορέσει να σε καταλάβει. Μία αποτυχημένη σχέση σου μαθαίνει πως η επικοινωνία είναι το κλειδί στην αμοιβαία κατανόηση στη ζωή. Χωρίς επικοινωνία οι τσακωμοί θα είναι ένα συχνό φαινόμενο στη ζωή σου.

Ανακαλύπτεις την συναισθηματική πλευρά σου
Το να είσαι σε σχέση και το να αφήνεις κάποιον στη ζωή σου χρειάζεται θάρρος και δύναμη. Το να γίνεσαι συναισθηματικά ευάλωτος μπορεί να σε κάνει να νιώσεις τόσο αδύναμος που στο τέλος γίνεσαι δυνατός.
Μέσα από την ερωτική σχέση και τον χωρισμό συνειδητοποιούμε τι μας ολοκληρώνει συναισθηματικά, τι δίνει ζωή στην αυτοπεποίθησή από μέσα προς τα έξω. Τι είδους αγάπη σε κάνει να νιώθεις πως σε αγαπάνε.
Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό προσδιορισμό για την αγάπη και έκφραση της αγάπης.
Και αν δύο άνθρωποι έχουν διαφορετικό τρόπο να εκφράζουν την αγάπη τότε θα νιώθουν πάντα κενοί γιατί θα υπάρχει πάντα κάτι χαμένο στη μετάφραση μεταξύ τους.

Μαθαίνεις την αξία του "δίνω και παίρνω"
Ο συμβιβασμός σημαίνει πολύ δουλειά. Δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν χημεία, αλλά να μην ταιριάζουν. Αν η χημεία είναι μεγαλύτερη από το επίπεδο συμβατότητας τότε θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές. Υποχώρηση στον τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη ζωή, σε αυτά που πιστεύεις, αλλά και σε όσα σου αρέσουν ή όχι.
Αν η συμβατότητα είναι μεγαλύτερη από τη χημεία, τότε θα υπάρχει έλλειψη πάθους και αρκετές στιγμές θα νιώσεις ότι βαριέσαι μέσα στη σχέση. Για αυτό και θα αντιληφθείς πόσο σημαντικό είναι η τέχνη του δίνω και παίρνω. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε εγωιστικά όντα και μέσα στη σχέση θα καταλάβεις πως πολλές φορές το δίνω - παίρνω πρέπει να σταματήσει όταν εσύ συνεχίζεις να δίνεις περισσότερο. Μερικές φορές το "αρκετά" είναι αρκετά.

Μαθαίνεις να αφήνεις τα πράγματα να περνούν
Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Θα σου πουν ψέματα και στο τέλος μαθαίνεις πως δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν παρά μόνο τον εαυτό σου. Μερικές φορές όλα καταρρέουν για να μπουν στη θέση τους σωστά και από την αρχή. Όταν κάτι δεν το νιώθεις σωστό, καλύτερο να το αφήσεις. Το να αφήσεις κάτι να φύγει είναι δύσκολο, αλλά μαθαίνεις τελικά να να ελέγχεις το μυαλό σου, τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου και τις πράξεις σου. Το μυαλό σου εκπαιδεύεται μέσα στον χωρισμό και η πίστη σε σένα γίνεται όλο και πιο δυνατή. Ο χρόνος που ξόδεψες σε μια αποτυχημένη σχέση δεν είναι χαμένος. Έμαθες σημαντικά πράγματα για σένα που θα σου χρειαστούν στο μέλλον με βεβαιότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Όλοι λένε «σ' αγαπώ» εκτός από τον δικό σου; Γιατί σου αρνείται τις δύο αυτές λεξούλες;