Αυτό το μοναδικό καταφύγιο σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Αυτό το μοναδικό καταφύγιο σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο

Ποιος δε θα ήθελε να βρεθεί εκεί έστω και για ένα βράδυ;

Αυτό το καταφύγιο στο Hokkaido της Ιαπωνίας είναι διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλο μπορείς να βρεις σ' ένα δάσος.

Το Laboratory for Explorative Architecture & Design, ή το LEAD, σχεδίασε το YEZO ως αρχιτεκτονικό πείραμα ως προς την κατασκευή και τη βιωσιμότητα. Το έργο καθορίζεται από μια κομψά καμπυλωτή οροφή που αποτελείται από ξύλο και μοιάζει σαν μια μεγάλη καμπάνα.

Αν και όμορφη, αυτή η εντυπωσιακή σχεδίαση είναι κάτι παραπάνω από μια καλαίσθητη στέγη. Η κατασκευαστική εταιρία που το δημιούργησε βασίστηκε σ' έναν αλγόριθμο για τον καθορισμό του σχήματος του κτιρίου. Ακολουθώντας αυτόν τον αλγόριθμο, κάθε δομικό μέλος που καθορίζει την καμπυλωτή οροφή, μπορεί να κατασκευαστεί από ένα και μόνο καλούπι.

Κάθε κομμάτι είναι επενδεδυμένο με μια συγκεκριμένη κόλλα, το οποίο χρησιμοποιείται με διαφορετική γωνία και κόβεται σε διαφορετικό μήκος έτσι ώστε να δώσει το σχήμα του κατασκευαστή. Αυτό σημαίνει ότι η καμπύλη, που προήλθε από το συγκεκριμένο καλούπι, είναι η μόνη αμετάβλητη μεταβλητή μεταξύ κάθε ξύλινης δοκού. Οι συγκεκριμένοι δοκοί χρησιμοποιήθηκαν επειδή αυξάνουν την αντοχή του ξύλου στην πάροδο του χρόνου, προστατεύοντάς το από τις εξωτερικές θερμοκρασίες.

hokkaido1

«Το καταφύγιο αυτό» εξηγεί η LEAD, «επαναπροσδιορίζει τη σύγχρονη έννοια της πραγματικής πολυτέλειας: ένα μέρος για ησυχία, ιδιωτικότητα και απόλαυση της φύσης σε ένα περιβάλλον που ορίζεται από ξύλο, πέτρα, νερό και φως , περιτριγυρισμένο από συνεχώς μεταβαλλόμενη φυσική ομορφιά».

Αν και οι κατασκευαστές σχεδίασαν το καταφύγιο για να επιτρέψουν στους επισκέπτες να επικεντρωθούν στη φυσική ομορφιά, είναι δύσκολο να μην εκτιμήσουμε τους εσωτερικούς χώρους. Η συγκεκριμένη καμινάδα λειτουργεί ως το επίκεντρο του εσωτερικού χώρου, ενώ οι γυάλινοι τοίχοι έρχονται για να δημιουργήσουν μια εκπληκτική ομπρέλα. Το εσωτερικό αποδίδεται με μια ζεστή χρωματική παλέτα που σε βοηθά να αισθάνεσαι συνδεδεμένη με την πρόθεση των αρχιτεκτόνων. Έτσι, αν ψάχνεις για μια απόδραση στη φύση και θέλεις να θαυμάσεις την απίστευτη αρχιτεκτονική όσο βρίσκεσαι εκεί, το YEZO μπορεί να είναι το ιδανικό μέρος για εσένα.

Δες την εκπληκτική κατασκευή στη gallery που ακολουθεί: