Αντλούμε έμπνευση από την ιαπωνική αισθητική και αναβαθμίζουμε τον προσωπικό μας χώρο

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Αντλούμε έμπνευση από την ιαπωνική αισθητική και αναβαθμίζουμε τον προσωπικό μας χώρο

Ένα από τα deco trends που κυριαρχούν αυτή την περίοδο, υπόσχεται να μετατρέψει τον προσωπικό μας χώρο σε ένα ξεκούραστο, ζεν «καταφύγιο», το οποίο συμβαδίζει με τους άγραφους «κανόνες» του ιαπωνικού στυλ!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο χειμώνας που αφήσαμε πίσω ήταν για όλους μας δύσκολος, όμως συγχρόνως μας έδωσε ένα «πολύτιμο» μάθημα. Περνώντας τις περισσότερες ώρες της ημέρας εντός και βλέποντας τον προσωπικό μας χώρο να μετατρέπεται στον δικό μας μικρόκοσμο, συνειδητοποιήσαμε πόσο μεγάλη σημασία έχει το σπίτι μας και η διακόσμησή του, για την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε.

Ακριβώς για αυτό, βγαίνοντας από αυτή την κατάσταση και «καλωσορίζοντας» μία νέα εποχή, αρκετές από εμάς έχουμε μπει στη διαδικασία να αναβαθμίσουμε την ατμόσφαιρα του προσωπικού μας χώρου, αντλώντας έμπνευση από τις κορυφαίες τάσεις στον χώρο του design, οι οποίες συνάδουν με την αισθητική και τη wellness καθημερινότητα που ακολουθούμε.

Ένα από τα deco trends που κυριαρχούν αυτή την περίοδο, λοιπόν, υπόσχεται να μετατρέψει τον προσωπικό μας χώρο σε ένα ξεκούραστο, ζεν «καταφύγιο», το οποίο συμβαδίζει με τους άγραφους «κανόνες» του ιαπωνικού στυλ! Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε για να το αποκτήσουμε, είναι να επενδύσουμε στον μινιμαλισμό και την απλότητα, διαμορφώνοντας ένα άνετο, λειτουργικό και σύγχρονο περιβάλλον, το οποίο θα αποπνέει γαλήνη και ηρεμία και θα περιλαμβάνει φινετσάτες «πινελιές» ιαπωνικής παράδοσης.

Πώς θα τα καταφέρουμε; Ακολουθώντας τις συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί και προσθέτοντας στον προσωπικό μας χώρο έναν καινοτόμο «σύμμαχο» ιαπωνικής αισθητικής, ο οποίος θα μας προσφέρει καθημερινά ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον.

#1 Απλότητα και μινιμαλισμός ή αλλιώς, «less is more»

Το πρώτο βήμα για να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον που θα χαρακτηρίζεται από τη φινέτσα και την ανεπιτήδευτη αρμονία της ιαπωνικής αισθητικής, είναι να ακολουθήσουμε τον κανόνα «less is more» και να απελευθερώσουμε χώρο. Συγκεντρώνοντας τα αντικείμενα, τις συσκευές και τα έπιπλα που δεν χρειαζόμαστε ή δεν μας αρέσουν πλέον, καθαρίζοντας τα συρτάρια και τα ντουλάπια μας, όχι μόνο θα αποκτήσουμε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, αλλά θα είμαστε σε θέση να ταξινομήσουμε καλύτερα τα υπάρχοντά μας. Έτσι θα διαμορφώσουμε ένα άνετο περιβάλλον, το οποίο θα μας παρέχει ζωτικό χώρο και ευελιξία.

Εικόνα33

#2 Επενδύοντας στην υψηλή αισθητική των παραδοσιακών, γήινων υλικών

Τα υλικά, οι υφές και τα χρώματα που κυριαρχούν στον προσωπικό μας χώρο, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ατμόσφαιρα που απολαμβάνουμε καθημερινά, αλλά και στη διάθεσή μας. Συνεπώς, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ξεκούραστη και ζεν ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, καλό είναι να επενδύσουμε σε κλασικά έπιπλα και διακοσμητικά, κατασκευασμένα από διαχρονικά υλικά, όπως το ξύλο και το μπαμπού, καθώς και σε γήινα χρώματα, όπως το λευκό, το κεραμιδί, το μπλε και το μπεζ. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν στα δωμάτια, οι οποίες αν δεν συμβαδίζουν με τη γήινη και φυσική αισθητική που θέλουμε να δημιουργήσουμε, θα προκαλέσουν διακοσμητική… παραφωνία και αντιθέσεις στον χώρο μας.

#3 Επιλέγοντας ένα καινοτόμο κλιματιστικό διαχρονικής, ιαπωνικής αισθητικής

Μοιάζει απίθανο όμως, ακόμη και το κλιματιστικό που διαθέτουμε, μπορεί να συντελέσει στην αναβάθμιση του προσωπικού μας χώρου. Διότι επιλέγοντας ένα καινοτόμο κλιματιστικό ανεπανάληπτης κομψότητας, όπως το HAORI της Toshiba, το οποίο διαθέτει το παραδοσιακό ιαπωνικό ύφασμα haori και συγκαταλέγεται στην κορυφαία ενεργειακή κλάση Α+++, όχι μόνο θα απολαμβάνουμε καθημερινά μια καθαρή ατμόσφαιρα, αλλά έχουμε τοποθετήσει ένα «κόσμημα» αισθητικής στον τοίχο μας. Το συγκεκριμένο κλιματιστικό διαθέτει τον ισχυρό Plasma Ionizer, ο οποίος απενεργοποιεί τους ιούς και τα βακτήρια μέσω της οξείδωσης και στη συνέχεια, επαναφέρει το όζον σε μορφή οξυγόνου. Χάρη στο προηγμένο φίλτρο Ultra Pure που φέρει δε, μας εξασφαλίζει μια ατμόσφαιρα απαλλαγμένη από σκόνη και μυρωδιές, ενώ μέσω του Wi-Fi τηλεχειρισμού, μπορούμε να το χειριζόμαστε κάθε στιγμή, από κάθε δωμάτιο.

Εικόνα35

#4 Εστιάζοντας σε έναν φυσικό φωτισμό που εμπνέει χαλάρωση

Ο φωτισμός ενός χώρου είναι ένα βασικό κομμάτι στην ιαπωνική διακοσμητική, καθώς για τους Ιάπωνες θεωρείται μια υψηλή μορφή τέχνης, η οποία συμβαδίζει και ενισχύει έναν ζεν τρόπο ζωής. Παρότι όλοι γνωρίζουμε πως το φυσικό φως είναι αναντικατάστατο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση πως υπάρχει φυσικό φως στο σπίτι μας, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε για να το πετύχουμε, είναι να προσθέσουμε «κρυφές» πηγές θερμού φωτισμού και να βάψουμε το ταβάνι του σπιτιού μας λευκό, ώστε να δείχνουν οι χώροι μας πιο ευρύχωροι και φωτεινοί. Επιπλέον, καλό θα ήταν να επιλέξουμε ημιδιάφανες κουρτίνες σε ανοιχτές και γήινες αποχρώσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν στο φως του ήλιου να εισχωρεί στον προσωπικό μας χώρο, δημιουργώντας μια φιλόξενη και αισιόδοξη αίσθηση.

#5 Δημιουργώντας μικρές, πράσινες γωνιές «ευεξίας» στον χώρο μας

Για να αποκτήσει το σπίτι μας τη γαλήνια ατμόσφαιρα ευεξίας που χαρακτηρίζει την ιαπωνική αισθητική εν γένει, χρειάζεται το περιβάλλον σε αυτό να είναι καθαρό, φυσικό και να μας επιτρέπει να παίρνουμε καθημερινά «ανάσες» αναζωογόνησης. Σε αυτό θα μας βοηθήσει το HAORI της Toshiba με τις καινοτόμες λειτουργίες καθαρισμού αέρα, αλλά και οι μικρές «πράσινες» γωνίες που θα δημιουργήσουμε. Για παράδειγμα, τοποθετώντας στο σαλόνι μας μια φουντωτή αουκούμπα, ένα περίτεχνο μπονσάι, μία γλάστρα με χρυσάνθεμα ή γαρδένιες, θα έχουμε προσθέσει μία ιαπωνική «πινελιά», που θα αναβαθμίζει το design αλλά και την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας.

Εικόνα36

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο προσωπικός μας χώρος είναι το περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδρούμε καθημερινά, το ζωτικό μέρος όπου κλείνοντας κάθε βράδυ την πόρτα, έπειτα από μία απαιτητική μέρα, θέλουμε να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο να είμαστε επιλεκτικές και αυστηρές με τα αντικείμενα, τα διακοσμητικά και τις συσκευές που βάζουμε στο σπίτι μας, επιλέγοντας μόνο εκείνες που η οπτική επαφή μαζί τους «χορταίνει» την αισθητική μας και μας δίνει χαρά, όπως το κλιματιστικό HAORI της Toshiba, το «κόσμημα» ιαπωνικής αισθητικής, μαζί με το οποίο θα υποδεχθούμε μία νέα εποχή στο σπίτι μας.