5 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να σε βοηθήσουν να συμμαζέψεις το σπίτι σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
5 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να σε βοηθήσουν να συμμαζέψεις το σπίτι σου

Ήρθε η στιγμή να υποβληθείς κι εσύ στο «τεστ των 5 δευτερολέπτων» και να κάνεις το σπίτι σου... σαν καινούριο!

Είναι αλήθεια πως όταν ανοίγει ο καιρός και επιτέλους πια μπορούμε να ανοίξουμε με χαρά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες για να μπει καθαρός και θερμός αέρας στο σπίτι μας, νιώθουμε τόσο όμορφα! Και η Άνοιξη αποτελεί την καλύτερη αφορμή γι' αυτό!

Ο χειμώνας μαζί με τα κρύα του φέρνει και πολλές υγρασίες, σκόνες και βρωμιές που δύσκολα μπορείς να διώξεις μέσα από το σπίτι σου καθημερινά. Έτσι οι ανοιξιάτικοι μήνες είναι που φωνάζουν «καθαριότητα» και τακτοποίηση και εκεί είναι που επιδιδόμαστε σε full εργασίες. Η αλήθεια είναι πως τη χειμερινή περίοδο όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι (βοήθησε και η καραντίνα αλλά και τα χιόνια να παραταθεί πολύ αυτό το χρονικό διάστημα), είναι πολύ πιθανό να συνειδητοποίησες ότι έχεις πολλά περιττά πράγματα που απλά δεν χρειάζεσαι και σκονίζονται άδικα στα ράφια σου.

Κάτι ξεχνάς! 6 αντικείμενα του σπιτιού που σχεδόν… ποτέ δεν καθαρίζεις

Οι μέρες αυτές λοιπόν σε συνδυασμό με τις αργίες του Πάσχα φαντάζουν ο ιδανικός χρόνος για να κάνεις ένα μεγάλο ανοιξιάτικο ξεκαθάρισμα και συμμάζεμα. Το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι τα χιλιάδες στολίδια, gadgets, και αντικείμενα που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών και τώρα απλά καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο μέσα στο σπίτι σου. Είναι λογικό τη στιγμή που αγόραζες κάθε κομμάτι να είχε μία προβλεπόμενη χρήση και σκοπό αλλά καθώς περνάει ο καιρός πολλά πράγματα που διαθέτεις φαίνεται πως δεν εξυπηρετούν πια σε τίποτα απολύτως.

Το θέμα είναι να καταλάβεις τι δεν χρησιμοποιείς πλέον και τι πραγματικά χρειάζεσαι

Η αλήθεια είναι πως αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα, επίπονη και απογοητευτική. Η ουσία όμως είναι ότι αξίζει να συμμαζέψεις το σπίτι σου για πολλούς και διάφορους λόγους.

Καταρχάς, το συμμάζεμα θα δημιουργήσει καινούριο χώρο στο σπίτι σου. Όταν απαλλαγείς οριστικά από τα άχρηστα αντικείμενα, θα μπορείς να έχεις μια καλύτερη οργάνωση και τάξη. Τέλος η ακαταστασία και η οπτική βοή που γίνεται ψυχολογικό άγχος. Γιατί ναι, όταν το μάτι μας γεμίζει με υπερπληροφόρηση μέσα σε μόνο μια εικόνα, τότε το μυαλό μας αρχίζει να αγχώνεται.

Δεύτερον η διαδικασία του να πετάς πράγματα είναι αποδεδειγμένα θεραπευτική, που σημαίνει ότι μπορείς να σκεφτείς ξανά καθαρά και να λάβεις καλύτερες αποφάσεις. Πρόκειται για μια φιλοσοφία που βρίσκεται στο bestseller βιβλίο της Marie Kondo με τίτλο «Η ζωή-Αλλάζοντας με τη μαγεία της τακτοποίησης».

Κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι πως η ακαταστασία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική διέγερση του εγκεφάλου σου και να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν έχεις διεκπεραιώσει τίποτα σημαντικό μέσα στην ημέρα. Δεδομένου ότι ζεις αυτή τη στιγμή σε μια εποχή που ο εγκέφαλός σου έχει υπερδιέγερση ούτως ή αλλιώς, φαίνεται ότι οφείλεις στον εαυτό σου να μην προσθέτεις ένα ακόμη βάρος. Ευτυχώς, υπάρχει ένα λαμπρό τέχνασμα που είναι ιδιαίτερα απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό.

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων

Πρόκειται για ένα έξυπνο κόλπο παράκαμψης των χρωματικών αντιπαραθέσεων και είναι αρκετά απλό: αν δεν μπορείς να θυμηθείς πότε χρησιμοποίησες για τελευταία φορά κάτι μέσα σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων, ήρθε η ώρα να το ξεφορτωθείς οριστικά. Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων έχει αναδημοσιευτεί χιλιάδες φορές, ως μέρος ενός γραφήματος με οκτώ συμβουλές και κόλπα και έχει αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές. Έτσι, εάν ποτέ αισθανθείς ότι χρειάζεσαι περισσότερο χώρο στο σπίτι σου, τώρα ξέρεις από πού να ξεκινήσεις ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί η σκόνη συσσωρεύεται τόσο γρήγορα όταν καθαρίζεις; Όλα όσα πρέπει να κάνεις

4 πράγματα που πρέπει να πετάξεις από το σπίτι σου αμέσως