Πώς να επιλέξω το καταλληλότερο χαλί για το σπίτι μου

Γεωργία Βλαχοπούλου
Πώς να επιλέξω το καταλληλότερο χαλί για το σπίτι μου

Ο καιρός επιτέλους άρχισε να γίνεται χειμερινός κι η ώρα για να στρώσεις χαλιά δεν αργεί. Έχεις επιλέξει όμως, τα πιο σωστά για το σπίτι σου;

Μετά από ένα καλοκαίρι που δεν έλεγε να τελειώσει, ήρθε επιτέλους η ώρα να κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα, να βάλουμε ριχτάρια στους καναπέδες και να στρώσουμε επιτέλους τα χαλιά στο σπίτι μας. Αν παρ' όλα αυτά δεν είσαι σίγουρη ότι τα χαλιά που έχεις είναι τα κατάλληλα για σένα ή αν δεν έχεις καθόλου και πρέπει να αγοράσεις, συνέχισε να διαβάζεις γιατί θα σου δώσουμε όλα τα tips για να διαλέξεις αυτό που είναι πιο σωστό για σένα και τις ανάγκες του σπιτιού σου.

pexels-max-rahubovskiy-7534561.jpg

Προτού αγοράσεις χαλί, πρέπει να λάβεις υπόψη σου μερικά πράγματα.

Για αρχή πρέπει να δεις πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις. Το κόστος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το χαλί είναι συνθετικό ή αν πρόκειται για χαλί χειροποίητο.

Σε επόμενη φάση πρέπει να σκεφτείς αν η περιοχή που θα τοποθετήσεις το χαλί έχει μεγάλη κίνηση, όπως οι διάδρομοι ενός σπιτιού, γιατί τότε χρειάζεται να επιλέξεις πιο ανθεκτικά υλικά. Εάν για παράδειγμα έχεις παιδιά, θα χρειαστείς κάτι που να καθαρίζεται εύκολα, ενώ αν έχεις κατοικίδια θα πρέπει να αποκλείσεις τα χαλιά με θηλιές (μπούκλες) που μπλοκάρουν εύκολα.

Aπό την άλλη η υφή και η αίσθηση του χαλιού είναι ένα άλλο κριτήριο για να επιλέξεις το κατάλληλο για σένα. Σκέψου για παράδειγμα αν προτιμάς ένα πιο μαλακό χαλί στο οποίο μπορείς να βυθίσεις τα δάχτυλα των ποδιών σου ή αν σε βολεύει κάτι πιο επίπεδο και πιο σταθερό.

Πέραν του ότι ένα χαλί κάνει το δωμάτιο πιο ζεστό, βοηθώντας ταυτόχρονα στη μόνωση και ηχομόνωση των δαπέδων σου, είναι και μια εξαιρετική επιλογή σε δωμάτια όπου έχει κανείς την τάση να περπατά ξυπόλητος, όπως είναι το υπνοδωμάτιο.

Σε έρευνα πάντως, που έγινε τον Νοέμβριο του 2021 σε περίπου 6.500 άτομα τα κριτήρια για να επιλέξουν ποιο χαλί θα πάρουν ήταν το πόση άνεση και «ζεστασιά»

pexels-vlada-karpovich-4050325.jpg

Πώς θα βρεις το κατάλληλο χαλί

Οι βασικές μετρήσεις που θα πρέπει να γνωρίζεις για να αξιολογήσεις την αντοχή ενός χαλιού είναι η πυκνότητά του (πόσο στενά δεμένες είναι οι ίνες του) και το ύψος του πέλους (χνουδιού) του. Γενικά, τα κοντά, πυκνά, βαριά χαλιά είναι πιο ανθεκτικά από εκείνα με χαλαρές, δασύτριχες ίνες.

Πίεσε τον αντίχειρά σου στο χαλί. Όσο πιο γρήγορα αναπηδά και ανακάμπτει, τόσο πιο πυκνό και ελαστικό θα πρέπει να είναι. Στη συνέχεια κοίταξε το πίσω μέρος του χαλιού για να δεις πόσο «μαζεμένες» είναι οι τούφες. Τα χαλιά με μακριά, χαλαρά νήματα είναι ελαφρύτερα και λιγότερο ανθεκτικά από τα κοντά, πυκνά. Έλεγξε επίσης το βάρος του χαλιού, μια πληροφορία που συνήθως θα βρεις στο πίσω μέρος του.

Πέρα από αυτά μπορείς να διαλέξεις το χαλί σου με βάση το υλικό το οποίο είναι φτιαγμένο. Για παάδειγμα, τα συνθετικά υλικά είναι πιο οικονομικά, πιο ανθεκτικά στους λεκέδες και λιγότερο επιρρεπή στη μούχλα. Ωστόσο, φθείρονται και πιο γρήγορα.

Τα χαλιά από φυσικά υλικά, από την άλλη, όπως το μαλλί και το σιζάλ μπορεί να είναι πιο ακριβά, πιο επιρρεπή σε λεκέδες και μπορούν να προσελκύσουν έντομα, αλλά οι ίνες τους είναι ελαστικές και έτσι θα διαρκέσουν περισσότερο.

Όπως και να 'χει για να καταφέρεις να διαλέξεις πιο εύκολα χαλί για το σπίτι σου μπορείς - αφού έχεις σκεφτεί όλα τα παραπάνω - να πάρεις μερικά δείγματα από ένα μαγαζί με χαλιά. Από εκεί και πέρα το κόστος και η υφή του χαλιού που επιθυμείς θα σε πάνε στην κατάλληλη επιλογή. Ένα έξτρα tip πάντως που θα σου δώσουμε είναι μόλις πάρεις το χαλί ή τα χαλιά σου να πάρεις ένα υπόστρωμα. Το υπόστρωμα βοηθά το χαλί να κάθεται σωστά και ομοιόμορφα και φροντίζει για την καλύτερη διάρκειά του.

Άντε βρε και καλό χειμώνα να έχουμε!