Ένα «τσαλακωμένο» κτίριο στο Σύδνεϋ

Ένα «τσαλακωμένο» κτίριο στο Σύδνεϋ

Το νέο κτίριο του Πολυτεχνείου του Σύδνεϋ που θα ξεπεράσει σε φήμη ακόμα και την διάσημη όπερα της πόλης.

Ο σχεδιασμός του φουτουριστικού αυτού έργου ανήκει στον καναδό αρχιτέκτονα Frank Gehry και την ομάδα του, οι οποίοι είχαν σαν στόχο να δημιουργήσουν ένα παγκοσμίου κλάσης πανεπιστημιακό ίδρυμα πάνω στην ιδέα μιας κατασκευής σε σχήμα δέντρου.

Όπως σχολίασε και ο ίδιος ο Gehry, «ένας κορμός και πυρήνας δραστηριοτήτων με κλαδιά που θα ενώνουν τους ανθρώπους μέσα σε αυτόν για να μπορούν να εργάζονται πάνω στα προσωπικά τους αντικείμενα».

Το πρότζεκτ αυτό τράβηξε την προσοχή του επιχειρηματία Chau Chak Wing, ο οποίος και δώρισε 19εκ. ευρώ (25εκ. αυστραλιανά δολάρια) στο Πολυτεχνείο για την κατασκευή του έργου, η μεγαλύτερη δωρεά για τέτοιο σκοπό που έχει γίνει ποτέ στην Αυστραλία, γι'αυτό και το κτίριο πήρε το όνομά του. Θα αποτελείται από 11 ορόφους και θα έχει δύο διακριτές προσόψεις, μία από κυμματιστά τούβλα με αναφορές στην παραδοσιακή αμμόπετρα που χαρακτηρίζει το αστικό τοπίο της πόλης, και μία από πολυγωνικά φύλλα γυαλιού που θα αιχμαλωτίζουν και θα αντανακλούν τις εικόνες των γειτονικών κτισμάτων.

Η κατασκευή του θα ξεκινήσει στις αρχές του 2012 και προβλέπεται να είναι έτοιμο για το ακαδημαϊκό έτος του 2014. Κάτι μας λέει πως οι απουσίες θα είναι μια άγνωστη λέξη για τους φοιτητές αυτής της σχολής.