Ένα σπίτι από φως και σκιές

Ένα σπίτι από φως και σκιές

Ατμοσφαιρικός φωτισμός, αυστηρές γραμμές και ακραίος μινιμαλισμός είναι τα βασικά υλικά ενός σπιτιού που ξέρει πώς να παίζει με τις εντυπώσεις.

Αν είστε τακτικοί αναγνώστες αυτής της στήλης θα πρέπει να καταλάβατε την εθνικότητα αυτού του σπιτιού από την πρώτη κιόλας φωτογραφία. Αν είστε καινούργιοι, ας σας βοηθήσουμε.

Ονομάζεται «The Ordinary House» και βρίσκεται, φυσικά, στην Ιαπωνία, αλλά τίποτα πάνω σε αυτό το σπίτι δεν είναι «ordinary» (συνηθισμένο). Η περιοχή στην οποία χτίστηκε, από την άλλη, είναι μία από τις πλέον συνηθισμένες γειτονιές της πόλης, γι' αυτό και το αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε τη δημιουργία του, οι FORM/Kouichi Kimura Architects, έβαλαν να δυνατά τους για να σκεφτούν «έξω από το κουτί» και να φτιάξουν κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό και καινοτόμο.

Το λιτό παρουσιαστικό του σπιτιού ταιριάζει απόλυτα με τον περίγυρο, χωρίς να τον επηρεάζει και να «φλυαρεί», και τα έξοδα που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του δεν ήταν περισσότερα από το μέσο budget για τα σπίτια της υπόλοιπης περιοχής. Αυτό το σπίτι, όμως, καταφέρνει να ξεχωρίζει χάρη στα ασυνήθιστα παράθυρά του που βρίσκονται στις πιο απρόσμενες θέσεις και, κυρίως, χάρη στο εσωτερικό του, το οποίο παρότι μίνιμαλ και αυστηρό, χαρακτηρίζεται από ένα ιδιότυπο παιχνίδι μεταξύ φωτός και σκότους. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς θεατρικό και ατμοσφαιρικό, δίνοντας έτσι χαρακτήρα και βαθύ συναίσθημα σε μια κατασκευή που βγάζει το καπέλο στην γεωμετρία και την επιστήμη των υλικών.