Το σπίτι-ντισκομπάλα

Το σπίτι-ντισκομπάλα

Μια μοντέρνα κατοικία στο Tokyo φέρνει το φως στο εσωτερικό της με τον πιο «groovy» τρόπο και ταυτόχρονα παρουσιάζει μια καινοτόμες εφαρμογές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Η ιαπωνική αρχιτεκτονική φίρμα Takeshi Hosaka Architects που ανέλαβε τη δημιουργία αυτού του σπιτιού στο Tokyo, αποφάσισε να προσθέσει μερικές λεπτομέρειες που θα το έκαναν να ξεχωρίζει από τα τριγύρω κτίσματα. Έτσι, το μετέτρεψαν σε μια σύγχρονη, design ντισκομπάλα.

Το εξωτερικό του σπιτιού, ένα μεγάλο λευκό κουτί γεμάτο τρύπες, δεν θυμίζει ντισκομπάλα με την πρώτη ματιά, αυτό όμως αλλάζει μόλις μπεις στο εσωτερικό του. Οι δεκάδες τρύπες του εξωτερικού δεν είναι παρά μικρά παραθυράκια τοποθετημένα σε διάφορα σημεία των τοίχων, τα οποία γεμίζουν το εσωτερικό με αχτίδες φωτός, δημιουργώντας ένα disco-effect, στο πιο φυσικό του όμως.

Το ισόγεια στεγάζει δύο μικρά δωμάτια, ο πρώτος όροφος ένα μεγάλο και η ταράτσα προσφέρει θέα στις κορυφές των σπιτιών της πόλης, ενώ κοινό στοιχείο όλων τους είναι το minimal design και το λευκό χρώμα. Τα ανοίγματα στα πατώματα των ορόφων επιτρέπουν την ανάπτυξη φυτών και μικρών δέντρων, τα οποία η οικογένεια έχει φυτέψει στο ισόγειο και έχει αφήσει να μεγαλώσουν με ανοδική πορεία μέχρι τον δεύτερο όροφο και την ταράτσα.

Εκτός όμως από το αισθητικό στοιχείο, τα ανοίγματα αυτά χρησιμεύουν και για κάτι πιο σημαντικό. Η οικογένεια που μένει σε αυτό το σπίτι αποτελείται από δύο παιδιά και τους γονείς τους, οι οποίοι όμως είναι κουφοί. Χάρη σε αυτά τα ανοίγματα στα πατώματα, όλοι μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με τη νοηματική γλώσσα, ακόμα κι αν βρίσκονται σε διαφορετικό όροφο.