Δώδεκα καθέτως, πέντε γράμματα: Σπίτι

Δώδεκα καθέτως, πέντε γράμματα: Σπίτι

Μια κατοικία στην Καλιφόρνια τα βλέπει όλα κάθετα και με άπλετο φως.

Παράθυρα, χρώματα, μορφές, δομές, γωνίες, πόρτες, δωμάτια και τοίχοι, έρχονται και δένουν όλα μαζί για να χωρέσουν σε έναν περιορισμένο, τετράγωνο χώρο 220τ.μ., ο οποίος όμως δεν αποτελεί παρά μία πρόκληση για τον αρχιτέκτονα.

Ή μάλλον για τους αρχιτέκτονες, καθώς η ομάδα Lorcan O'Herlihy Architects δέχτηκε αυτή την χωροταξική πρόκληση και δημιούργησε ένα υπέροχο αλλά και εξαιρετικά ασυνήθιστο σπίτι, στην περιοχή Venice της Καλιφόρνια, με το όνομα «Vertical House». Διόλου τυχαία ονομασία, φυσικά, καθώς οι κάθετες γραμμές και η γενικότερη κάθετη φιλοσοφία είναι τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν.

Οι αρχιτέκτονες εκμεταλλεύτηκαν και το τελευταίο εκατοστό του διαθέσιμου οικοπέδου και, κάνοντας το σπίτι «κάθετο» κατάφεραν να μεγιστοποιήσουν τόσο τους χώρους των δωματίων όσο και το φως και την θέα που θα έμπαιναν μέσα σε αυτά. Ο καθαρός, μεταλλικός σκελετός του σπιτιού στεγάζει στερεά πάνελ, τα οποία έχουν τοποθετηθεί επιδέξια πάνω σε ένα εντυπωσιακό, κλιμακωτό μοτίβο.

Η αίσθηση του μοντέρνου καλλιτεχνικού κινήματος που δίνεται από την εμφάνιση του σπιτιού περνά και στο εσωτερικό, όπου ένα υπόγειο και δύο όροφοι είναι διάστικτοι με ορθογώνιες πλάκες και επιμήκη παράθυρα, που πλημμυρίζουν το σπίτι με έντονο, φυσικό φως.