Οι κρεμαστοί κήποι της γειτονιάς σας

Οι κρεμαστοί κήποι της γειτονιάς σας

Ξέρετε τους οριζόντιους, επίγειους κήπους. Ώρα να μάθετε και τους αιωρούμενους κάθετους.

Η ιδέα των κρεμαστών ή κάθετων κήπων, δηλαδή τοίχοι κτηρίων καλυμμένοι από πάνω μέχρι κάτω με αναρριχητικά φυτά ώστε να μην φαίνεται ίχνος μπετόν, ξεκίνησε από τον Παριζιάνο βοτανολόγο Patrick Blanc.

O Blanc διαπίστωσε πως υπάρχουν φυτά που μπορούν να αναπτυχθούν μακριά από το χώμα και σε κάθετες επιφάνειες, αρκεί να ποτίζονται επαρκώς σε καθημερινή βάση, χωρίς να προκαλούν ζημιές στα κτίρια στα οποία «σκαρφαλώνουν». Η όλη κατασκευή των εναλλακτικών αυτών «κήπων» είναι σχετικά απλή.

Ένας μεταλλικός σκελετός κρεμάται στον τοίχο παρέχοντας ένα στρώμα αέρα, ενώ ο σκελετός «γεμίζει» με ένα δεύτερο στρώμα από PVC, πάχους 1cm, το οποίο δίνει ακαμψία στην κατασκευή και την κάνει αδιάβροχη. Ένα τρίτο και τελευταίο στρώμα από φελτ συρράπτεται πάνω στο PVC, επιτρέποντας το πότισμα χωρίς τον φόβο του να σαπίσουν τα υπόλοιπα στρώματα. Τα φυτά που θα τοποθετηθούν επιλέγονται αναλόγως με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής και ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος τα «τρέφει».

Σαν ιδέα, οι κρεμαστοί κήποι είναι ένα εκπληκτικό έργο από διάφορες σκοπιές, μιας και δίνουν χρώμα και φυσική ζωντάνια στα κτίρια, φέρνουν την φύση πίσω στις πόλεις και δίνουν ανάσα στο βεβαρημένο αστικό τοπίο, όλα αυτά με ελάχιστο κόπο και κόστος συντήρησης. Τολμήστε το και δεν θα το μετανιώσετε.