Πώς θα κάνω πιο λειτουργική την γκαρνταρόμπα μου

Ερμιόνη Σαρρή
Πώς θα κάνω πιο λειτουργική την γκαρνταρόμπα μου

Γυρίσατε; Πώς περάσατε; Καλά; Η επιστροφή στην καθημερινότητα μας βρίσκει κάθε Σεπτέμβρη γεμάτες αποφάσεις και στόχους! Θα κάνω δίαιτα, θα ανανεώσω το σπίτι μου, θα οργανώσω τα πάντα!

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά μόλις γυρίσατε, μην ξεκινάτε προσπαθώντας να τα κάνετε όλα μαζί. Δώστε λίγο χρόνο προσαρμογής στον εαυτό σας και μιας και η βαλίτσα είναι ακόμα στο πάτωμα του δωματίου σας, ξεκινήστε με κάτι απλό και ευχάριστο: Οργανώστε την γκαρνταρόμπα σας!

gkarntarompa fwto1

Βήμα πρώτο: «Δείτε» όλα σας τα ρούχα

Τι είναι όλα αυτά τα μπλουζάκια, στοιβαγμένα και ταλαιπωρημένα το ένα πάνω στο άλλο; Τα φοράτε ή απλά τα ανεβοκατεβάζετε α να σεζόν και τα κοιτάτε; Ακουμπήστε τα όλα στο κρεβάτι και:

1. Διαχωρίστε τα ανά είδος και περίσταση: Καθημερινά, πιο επίσημα κλπ.

2. Αφήστε στην άκρη αυτά που δεν φορέσατε ούτε μία φορά τα τελευταία 2 χρόνια. Σορτσάκια, φούστες, φορέματα, σακάκια. Κάντε την ίδια διαδικασία σε όλα σας τα ρούχα και πάρτε αποφάσεις που θα αλαφρύνουν την ντουλάπα και το μυαλό καθώς οι επιλογές θα είναι πιο περιορισμένες και θα ντύνεστε πιο γρήγορα.

Κάντε μία νοερή λίστα με το τι λείπει από την γκαρνταρόμπα σας και προγραμματίστε την αγορά αυτή ούτως ώστε να καλύψετε τυχόν κενά και ξεφορτωθείτε οτιδήποτε είναι φθαρμένο, ταλαιπωρημένο και «διπλό».

g2
g3

Βήμα δεύτερο: Έξυπνοι συνδυασμοί

Καθημερινά κάνουμε «αυτόματους συνδυασμούς» στο μυαλό μας με συγκεκριμένα ρούχα, τα οποία έχουμε ταιριάξει τέλεια μεταξύ τους.
Θα σας λύσει τα χέρια το να τοποθετήσετε κοντά τα σετ αυτά στην ντουλάπα σας πχ: Ένα τζιν με δύο συγκεκριμένα μπλουζάκια που σας αρέσουν πολύ ή ένα σακάκι.
Με αυτό τον τρόπο κάθε φορά που θα πρέπει να ντυθείτε βιαστικά θα έχετε τη λύση έτοιμη χωρίς να πρέπει να ψάξετε και να σκεφτείτε.

Το ίδιο κάντε και με ένα φόρεμα και ένα δερμάτινο τζάκετ, ή με ένα σορτσάκι και μπλουζάκια που ταιριάζουν και αγαπάτε να φοράτε με αυτό.

Με μία κίνηση ανοίγοντας την ντουλάπα σας θα έχετε έτοιμους συνδυασμούς και επιλογές!

g4
g5

Βήμα τρίτο: Παπούτσια

Σαρανταποδαρούσες να ήμασταν, τόσα παπούτσια δεν θα είχαμε! Βγάλτε όλα τα παπούτσια έξω από τα ράφια ή την παπουτσοθήκη, δείτε ποια θέλουν πλύσιμο και ποια δεν φοράτε ποτέ! Ξεκαθαρίστε δίκαια και με αποφασιστικότητα τα ζεύγη και αφού καθαρίσετε το χώρο βάλτε τα ανά είδος και περίσταση. Αλλού τα σπορ, αλλού τα πιο καθημερινά αλλού τις γόβες.

Τα καλά παπούτσια καλό είναι να φυλάσσονται στα ειδικά πάνινα σακουλάκια που έχουν μέσα τα κουτιά όταν τα αγοράζουμε. Έτσι δεν σκονίζονται και δεν φθείρονται.

g6

Βήμα τέταρτο: Αξεσουάρ

Ζώνες, καπέλα, τσάντες, πορτοφόλια, αρώματα, κάλτσες, γυαλιά ηλίου, εσώρουχα, κοσμήματα, ένας… χαμός. Πόσες φορές ψάξατε κάτι που το θέλατε πολύ και δεν έχετε ιδέα που είναι; Πόσα αξεσουάρ έχετε που δεν φοράτε ποτέ; Πόσα λείπουν ουσιαστικά από τη γκαρνταρόμπα σας;

Ώρα για οργάνωση! Βγάλτε τα όλα από τα συρτάρια και ακουμπήστε τα κάπου ώστε να τα βλέπετε καλά.

Κρεμάστε τις ζώνες σε μία κρεμάστρα που θα μπορείτε να τις πάρετε εύκολα ή τοποθετήστε τις σε ένα συρτάρι συγκεκριμένο που θα ξέρετε α να πάσα στιγμή ότι βρίσκονται εκεί.
Βάλτε τις τσάντες ανά είδος, καθημερινές, μεγάλες, μικρές βραδινές και έχετε μπροστά αυτές που χρησιμοποιείτε πιο συχνά.

Κάντε μικρές εύκολες κατασκευές για τα κοσμήματά σας και για να μην μπλέκονται αλλά και για να είναι όμορφα τοποθετημένα στο χώρο σας.
Φτιάξτε μια γωνιά με τα αρώματά σας με έναν όμορφο δίσκο και κεριά.

g7
g8
g9

Βήμα πέμπτο: Καθαρίστε και αρωματίστε την ντουλάπα σας

Αφού θα βγάλετε όλα τα ρούχα έξω για διαλογή, κάντε και μία καθαριότητα στη ντουλάπα που, ναι μεν φαίνεται καθαρή, αλλά ένα φρεσκάρισμα δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν. Καθαρίστε όλους τους χώρους και τα ράφια/συρτάρια και τοποθετήστε ένα αρωματικό που θα δώσει φρεσκάδα στα ρούχα σας (η λεβάντα είναι ιδανική).


Τοποθετήστε τα ρούχα στην ντουλάπα είτε ανά είδος ή χρώμα και θαυμάστε το αποτέλεσμα που -μπορεί να διαρκέσει λίγο- αλλά θα σας ενθουσιάσει!

g10

Βήμα έκτο: Χαρίστε αυτά που δεν φοράτε

Κάνε ένα καλό ξεκαθάρισμα και οργάνωσε μία βραδιά με φίλες σου και χαρίστε τους ό,τι δεν θέλετε πια. Είναι δύσκολος ο αποχαιρετισμός κάποιων πραγμάτων που κάποτε λατρέψαμε και αγοράσαμε με χαρά, αλλά είναι κρίμα να γεμίζετε τις ντουλάπες σας με πράγματα που δεν φοράτε! Επίσης θα είναι σε γνωστά χέρια, αν μετανιώσετε πικρά για κάτι, το δανείζεστε εύκολα ή εγκαινιάζετε… πολιτική ανταλλαγών.


Η επιστροφή είναι δύσκολη και όλοι αισθανόμαστε ένα μικρό μούδιασμα. Κάντε αυτή την ευχάριστη ανανέωση και οργάνωση στα πράγματά σας και ξεκινήστε την φθινοπωρινή σεζόν έτοιμες και τακτοποιημένες.

Καλό Σεπτέμβρη!