Με τι μπορείς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη στα γλυκά

Πατούλια Κατερίνα
Με τι μπορείς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη στα γλυκά

Αν δεν θες να βάλεις τη ζάχαρη σε ό,τι ψήνεις, υπάρχει λύση

Έχουμε μπει για τα καλά στην κουζίνα μέσα στην καραντίνα και τα γλυκά, ειδικά τα γλυκά ζυμάρια έχουν την τιμητική τους.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν θες να αποφύγεις τη ζάχαρη που σου προτείνει η συνταγή. Σε πείραμα που έγινε με ένα κέικ σε τρεις μορφές (με όση ζάχαρη πρότεινε η συνταγή, με τη μισή και με καθόλου), το αποτέλεσμα έδειξε πως η υφή και η υγρασία του κέικ εξαρτάται απόλυτα από τη ζάχαρη.

Οπότε, τι μπορείς να κάνεις για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη μιας και δεν μπορείς να κόψεις το γλυκό στοιχείο και να θυσιάσεις την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος;

Τα φρούτα με τα φυσικά τους σάκχαρα είναι μια καλή επιλογή, απλά θυμήσου πως δεν μπορείς να αντικαταστήσεις εντελώς τη ζάχαρη αλλά καλύτερα να τη μειώσεις με την προσθήκη των φρούτων σε ψωμιά, κέικ ή μπράουνις.

Αφαίρεσε το 20-25% σε ζάχαρη και βάλε πολτό μήλου ή μούλιασε χουρμάδες σε σόδα μαγειρική, βράσε τους χουρμάδες, πολτοποίησέ τους ενώ θα τους προσθέσεις σε αναλογία ίδια με εκείνη του πολτού μήλου. Για δώδεκα μπισκότα παράδειγμα, θες 9 με 12 χουρμάδες.

Σε κέικ, όπως κέικ καρότου, μπορείς να βάλεις 335 ml χυμό μήλου ή να δοκιμάσεις και σιρόπια, μέλι, μελάσα ή ζάχαρη καρύδας και να παίξεις με τις αναλογίες.