5 τύποι ρούχων που δεν μπορείς να βάλεις στο πλυντήριο

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 τύποι ρούχων που δεν μπορείς να βάλεις στο πλυντήριο

Πόσο καλά γνωρίζεις ποια ρούχα είναι αυτά που μπορείς να πλύνεις και ποια όχι;

Το πλύσιμο ρούχων μπορεί να μην είναι η αγαπημένη σου ασχολία, ειδικά όταν ξέρεις πως μετά πρέπει να τα απλώσεις και ενδεχομένως να τα σιδερώσεις, όμως είναι κάτι που πρέπει να γίνει στις καθιερωμένες δουλειές του σπιτιού.

Γνωρίζεις όμως ποιοι τύποι ρούχων είναι κατάλληλοι να μπουν στο πλυντήριο, και ποιοι είναι αυτοί που χρειάζονται πλύσιμο στο χέρι ή ακόμη και στεγνό καθάρισμα; Οι ετικέτες στα ρούχα σου δίνουν ίσως επαρκείς πληροφορίες, όμως εδώ θα μάθεις 5 τύπους ρούχων που δεν μπορείς να βάλεις στο πλυντήριο. Κι έτσι από εδώ και στο εξής θα γνωρίζεις και δεν θα αναρωτιέσαι.

pexels rachel claire 4993073

Κασμίρ και μάλλινα

Το να βάλεις στο πλυντήριο τα αγαπημένα σου πουλόβερ και τις ζακέτες, ειδικά όταν αυτά είναι μάλλινα ή κασμίρ, δεν είναι και η πιο έξυπνη κίνηση που μπορείς να κάνεις. Θα υπάρξουν επιπλοκές και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το πιο κοινό αποτέλεσμα και ίσως το χειρότερο, είναι πως θα μαζέψουν στο πλύσιμο και οριακά θα σου χωράει μετά.

Παρόλο που στο καθαριστήριο θα φροντίσουν το ρούχο σου όπως πρέπει, η πιο ιδανική λύση είναι να τα πλύνεις στο χέρι για να αποφύγεις τα σκισίματα, το μάζεμα ή να δημιουργηθούν κόμποι. Γέμισε λοιπόν τη μπανιέρα ή μια λεκάνη με νερό, πρόσθεσε ένα μαλακό καθαριστικό, βάλε μέσα το ρούχο, στριφογύρισέ το μερικές φορές και άφησε το να μουλιάσει για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια στράγγισε το και ξέπλυνε ώσπου να βγαίνει καθαρό νερό. Απόφυγε να το απλώσεις γιατί θα χαλάσει η φόρμα του, αντ’ αυτού βρες μια επίπεδη επιφάνεια και άφησε το να στεγνώσει.



Πώς θα πλύνεις τα ρούχα για να μην ξεθωριάζουν και να μη χαλάει η εφαρμογή τους

«Να βάλω τα μεταξωτά…»

Όταν πρόκειται για τα μεταξωτά σου ρούχα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ετικέτες να λένε «μόνο στεγνό καθάρισμα». Ωστόσο, είναι δυνατή η πλύση τους στο σπίτι και η προτιμώμενη μέθοδος είναι φυσικά στο χέρι. «Αυτή είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος συρρίκνωσης, εμπλοκής και άλλων ζημιών», λένε οι ειδικοί. Για να τα πλύνεις, χρησιμοποίησε δροσερό νερό και απαλό απορρυπαντικό. Άπλωσε τα για να στεγνώσουν, αλλά απόφυγε να τα αφήνεις σε ηλιόλουστα σημεία καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα χρώματος.

Τα σουτιέν σου

Οι μπανέλες του σουτιέν όχι μόνο κινδυνεύουν να μπλεχτούν στα άλλα ρούχα σου, αλλά οι τιράντες και η βάση μπορεί να ξεχειλωθεί και να χάσει το σχήμα της όταν περιστρέφετε με τα υπόλοιπα ρούχα. Εάν μπορείς, πλύνε τα σουτιέν σου στο χέρι. Άφησε τα σε μια επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσουν, καθώς το άπλωμα μπορεί να προκαλέσει τέντωμα και ξεχείλωμα στο σουτιέν.

Tέσσερα tips για να μην ξεθωριάζουν τα μαύρα ρούχα στο πλυντήριο

Ρούχα με επένδυση

Αν και το ύφασμα του εν λόγω ρούχου μπορεί να είναι φιλικό στο πλυντήριο, δεν είναι ιδανικό να βάλεις για πλύσιμο το εφαρμοστό παντελόνι σου ή την πλισέ φούστα. «Τα ρούχα με επένδυση, όπως κοστούμια και σακάκια με επένδυση ώμων, μπορούν να παραμορφωθούν στο πλυντήριο», λένε οι ειδικοί. Το καθαριστήριο είναι ο ιδανικός προορισμός για να τα πλύνεις.



Δερμάτινα ρούχα

Αν δεν υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος για να πλύνεις το δερμάτινο μπουφάν σου ή τη φούστα σου, οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι καλύτερο να το αποφύγεις. Το γνήσιο δέρμα μπορεί να συρρικνωθεί ως αντίδραση στο νερό. Αν θέλεις να καθαρίσεις ένα συγκεκριμένο σημείο κάνε το τοπικά με ένα μωρομάντιλο.