Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα αυγό που έχει σπάσει με ασφάλεια στη μαγερική; Κι όμως ναι

Πατούλια Κατερίνα
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα αυγό που έχει σπάσει με ασφάλεια στη μαγερική; Κι όμως ναι

Μπορείς τελικά να χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια ένα αυγό με σπασμένο τσόφλι; 

Με 6,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 74 θερμίδες, το αυγό είναι εκείνη η τροφή που μπαίνει με ευκολία σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, σε σάντουιτς αλλά και σαν σνακ μόνη της, το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ.

Αυγό με σπασμένο τσόφλι ίσούται με κίνδυνο

Έλα όμως που ένα σπάσιμο στο τσόφλι του αυγού μπορεί να σου φέρει μπελάδες. Εφόσον μέσα στο ασπράδι μπορούν να μπουν επικίνδυνα βακτήρια και να φέρουν κίνδυνο σε εσένα και την οικογένειά σου εφόσον καταναλωθούν.

Για αρχή, αν σου φέρουν σπασμένα αυγά στο σπίτι, μην τα καταναλώσεις καθόλου. Είναι πολύ σημαντικό την ώρα που αγοράζεις τα αυγά να είσαι προσεκτική για να μην υπάρχουν ραγίσματα. Οι ερευνητές τονίζουν πως τα αυγά με σπασίματα μπορούν να είναι επιρρεπή στην σαλμονέλα.

Άκουσες για τη δίαιτα με τα βραστά αυγά και σκέφτεσαι να την ακολουθήσεις; Τα υπέρ και κατά



Πώς θα καταψύξεις το αυγό

Αν πάλι ένα αυγό έσπασε στα χέρια σου και δεν δεν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις άμεσα, βάλτο σε καθαρό δοχείο και φύλαξέ το στο ψυγείο μέχρι και δύο ημέρες. Όταν το χρησιμοποιήσεις, φρόντισε να το ψήσεις, βράσεις, ή τηγανίσεις όσο περισσότερο μπορείς.

Αν πάλι ένα αυγό έσπασε την ώρα που το έβραζες είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλωθεί.

Αν πάλι θέλεις να καταψύξεις το αυγό, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και έναν χρόνο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χτυπήσεις τα ασπράδια με τον κρόκο και να τα τοποθετήσεις σε καθαρές θήκες για παγάκια.

Κάνε το τεστ του αυγού:

Παίρνεις μεγάλο και βαθύ μπολ, το γεμίζεις με κρύο νερό, ρίχνεις τα αυγά μαλακά και ξεφορτώνεσαι όσα επιπλέουν. Όσο ωριμάζει το αυγό, τόσο ο αεροθάλαμος εσωτερικά σε αυτό μεγαλώνει, οπότε το αυγό επιπλέει.

Αν πάλι το αυγό έχει περίεργη οσμή όταν το ανοίξεις τελείως και πάλι το πετάς. Αν πάλι έχεις ένα σπασμένο αυγό και ανησυχείς, το βάζεις σε πιάτο. Ο κρόκος θα πρέπει να ξεχωρίζει στο κέντρο και να μην είναι διαλυμένος αλλά στο ίδιο επίπεδο. Αν το ασπράδι είναι εντελώς νερουλό και ο κρόκος φλατ και πάλι πέταξέ το.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: