Αυτό το απλό κόλπο είναι το μυστικό για να διατηρήσεις τα λεμόνια φρέσκα για έναν ολόκληρο μήνα

Αυτό το απλό κόλπο είναι το μυστικό για να διατηρήσεις τα λεμόνια φρέσκα για έναν ολόκληρο μήνα

Ένα σάπιο λεμόνι μπορεί γρήγορα να καταστρέψει όλα τα υπόλοιπα στο μπολ, αν δεν το αποθηκεύσουμε σωστά.

Όταν η ζωή σού δίνει λεμόνια, είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος! Και μόνο το χρώμα αλλά και η μυρωδιά τους αρκούν για να σου φτιάξουν τη διάθεση. Πόσα πράγματα μπορείς να ετοιμάσεις με τον χυμό ή τη φλούδα τους! Από σπιτική λεμονάδα μέχρι γλυκά...

Η δροσιά του λεμονιού δεν έχει περιορισμούς! Κανείς δεν μπορεί ν' αντισταθεί στη γεύση τους. Κάντο εικόνα: τι θα έλεγες για μια υπέροχη σπιτική λεμονάδα, με πολλά παγάκια έξω στη βεράντα; Αυτό είναι το ευχάριστο σενάριο, το δυσάρεστο όμως είναι όταν η λεμονιά σου σού δίνει καρπούς κι εσύ τους βλέπεις να χαλάνε άδικα.

Ο απίθανος τρόπος να στύψεις το λεμόνι χωρίς να το κόψεις

Όπως λέει και η έκφραση «ένα κακό μήλο χαλάει το τσαμπί», πολλοί από εμάς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένα σάπιο λεμόνι μπορεί γρήγορα να καταστρέψει όλα τα υπόλοιπα στο μπολ, αν δεν το αποθηκεύσουμε σωστά. Η διατήρηση των λεμονιών για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό εξαρτάται από την κατανόηση μερικών βασικών στοιχείων της επιστήμης των τροφίμων, αλλά να είσαι βέβαιη ότι η μέθοδος είναι πολύ απλή.

Πριν βάλεις ένα λεμόνι στον κάδο απορριμμάτων ή στον κάδο κομποστοποίησης, υπάρχει ένα απλό κόλπο για να διατηρήσεις τα λεμόνια σου φρέσκα για έναν ολόκληρο μήνα (ναι, πραγματικά). #savethelemons λοιπόν!

Η αποθήκευση εσπεριδοειδών μπορεί να φαίνεται σαν μια μεταγενέστερη σκέψη μόλις επιστρέψεις στο σπίτι από το supermarket. Έτσι η αναδιοργάνωση του ψυγείου για να χωρέσει όλα τα ψώνια σου, φέρνει σε δεύτερη μοίρα την αποθήκευση των εσπεριδοειδών σου. Συνεπώς το να τα αφήσεις έξω, στον πάγκο της κουζίνας φαντάζει η πιο εύκολη ιδέα. Ωστόσο, η Natalie Alibrandi, μια επιστήμονα τροφίμων με έδρα το Λονδίνο και διευθύνουσα σύμβουλο της Nali Consulting, λέει πως αυτή η απλή κίνηση στερεί από τα λεμόνια σου τη φρεσκάδα τους.

1. Διατήρησέ τα στο ψυγείο, όχι στον πάγκο της κουζίνας

«Αν θέλετε να διατηρήσετε τα λεμόνια σας φρέσκα, συνιστάται να τα διατηρείτε στο ψυγείο — και ακόμα καλύτερα, στο συρτάρι του ψυγείου», λέει η Alibrandi. Πράγματι, όλες αυτές οι εκπομπές μαγειρικής με άψογους, υψηλού στυλ πάγκους κουζίνας γεμάτους με φρέσκα λεμόνια και λάιμ, μας παρασύρουν εντελώς σε αυτή την τακτική.

«Τα λεμόνια που αφήνονται στον πάγκο, ειδικά αν είναι κοντά σε μπανάνες ή άλλα φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, μπορούν να ωριμάσουν πολύ πιο γρήγορα», προσθέτει η Alibrandi. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του Cook's Illustrated που δοκίμασαν τη διάρκεια ζωής των λεμονιών που διατηρούνται στον πάγκο έναντι του ψυγείου, τα φρούτα που ήταν αποθηκευμένα σε θερμοκρασία δωματίου έληξαν μετά από μία εβδομάδα. Τα λεμόνια στο ψυγείο, ωστόσο, έμειναν ώριμα και ζουμερά 4 φορές περισσότερο δηλαδή έναν ολόκληρο μήνα. Η εντυπωσιακή ανακάλυψη ότι τα λεμόνια παραμένουν φρέσκα ανήκει στην επιστήμη των τροφίμων. «Τα φρούτα ωριμάζουν φυσικά πιο αργά στο ψυγείο καθώς η πιο κρύα θερμοκρασία επιβραδύνει τα πάντα», λέει η Alibrandi.

2. Ξέπλυνέ τα, στέγνωσέ τα και κλείστα σε αεροστεγή σακούλα πριν μπουν στο ψυγείο

Σε εστιατόρια όπου γίνεται μεγάλη αποθήκευση λεμονιών όπως το Spago στο Μπέβερλι Χιλς, η διατήρηση φρέσκων λεμονιών είναι πάντα κορυφαία προτεραιότητα. «Χρησιμοποιούμε τόνους λεμονιών για το ξύσμα, τον χυμό και το γαρνίρισμα των πιάτων», λέει η sous chef Jessica Alferos. Ποιο είναι το μυστικό για να μένουν φρέσκα; Η Alferos συνιστά πρώτα να τα ξεπλένουμε και να τα στεγνώνουμε για να εξαλείψουμε τυχόν βακτήρια (ή υγρασία) που θα μπορούσαν να υπάρχουν στα φρούτα και στη συνέχεια να τα τυλίγουμε σε αεροστεγή σακούλα για να μην στεγνώσουν. Σύμφωνα με την Alferos, οι ανεμιστήρες ψύξης ενός ψυγείου δημιουργούν ένα άνυδρο περιβάλλον μέσα στο ψυγείο, το οποίο μπορεί να χαλάσει πρόωρα τα λεμόνια σου, αν παραλείψεις να τα τυλίξεις σε ένα σακουλάκι πριν τα αποθηκεύσεις.