5 τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τη μαγειρική σόδα στη μαγειρική εκτός από τα γλυκά
Υπάρχει ένα υλικό στο ντουλάπι σου που πραγματικά δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις γλυκά και αλμυρά πιάτα, να καθαρίσεις σχεδόν κάθε επιφάνεια στο σπίτι, να απομακρύνεις οσμές, να λευκάνεις τα δόντια σου και να κάνεις ακόμη και απολέπιση στο δέρμα σου. Ναι, μιλάμε για τη μαγειρική σόδα.
Η μαγειρική σόδα έχει ακόμη περισσότερες μαγειρικές χρήσεις απ’ όσες φαντάζεσαι. Και όχι, δεν εννοούμε να τη βάλεις στο ψυγείο για να απορροφήσει μυρωδιές ή να γίνει συστατικό για να φουσκώσουν τα κέικ. Μιλάμε για μικρά μαγειρικά θαύματα που μπορούν πραγματικά να αναβαθμίσουν τα φαγητά σου.
Κάνε τα σκληρά κομμάτια κρέατος τρυφερά
Ξέχνα τα μαρτύρια με το σφυρί του κρέατος για να μαλακώσει. Ρίξε απλώς λίγη μαγειρική σόδα και δες τη μαγεία να συμβαίνει μέσα σε 15 λεπτά.
Η σόδα ανεβάζει το pH στην επιφάνεια του κρέατος, εμποδίζοντας τις πρωτεΐνες να «κολλήσουν» μεταξύ τους. Έτσι, το κρέας κρατάει την υγρασία του και ροδίζει όμορφα, χαρίζοντάς σου ένα ζουμερό, μαλακό αποτέλεσμα.
Η τεχνική αυτή είναι ιδανική για σκληρά κομμάτια αλλά δουλεύει εξίσου καλά και σε λεπτοκομμένο ή κιμά.
Ανακάτεψε περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με 2 κουταλάκια νερό ανά μισό κιλό κρέατος, ρίξε το μείγμα στο κρέας, άφησέ το να σταθεί για 15 λεπτά, και μαγείρεψε όπως συνήθως.
Καραμέλωσε τα κρεμμύδια σου στη μισή ώρα
Το να περιμένεις τα κρεμμύδια να μαλακώσουν, να γλυκάνουν και να πάρουν αυτό το βαθύ χρυσαφένιο χρώμα είναι μια πράξη αγάπης αλλά η σόδα μπορεί να σου κόψει το χρόνο στη μέση.
Όπως και με το κρέας, η μαγειρική σόδα αυξάνει το pH, κάνοντας τα κρεμμύδια πιο αλκαλικά. Αυτό επιταχύνει τη Maillard αντίδραση (δηλαδή τη διαδικασία που δημιουργεί εκείνη τη νόστιμη, καραμελωμένη γεύση) και βοηθάει να πάρουν χρώμα πολύ πιο γρήγορα.
Χρειάζεσαι μόνο λίγο: περίπου ¼ κουταλάκι σόδα ανά μισό κιλό κρεμμυδιών. Ρίξε τη σόδα αφού προσθέσεις τα κρεμμύδια στο τηγάνι και συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι να γίνουν βελούδινα και βαθιά καφέ.
Ούτε το χλώριο, ούτε η σόδα: Το μυστικό (που πραγματικά λειτουργεί) για να μη κιτρινίζουν τα λευκά
Μαλάκωσε τα φασόλια
Δεν υπάρχει χειρότερο από τα σκληρά, άψητα φασόλια. Με λίγη μαγειρική σόδα όμως, αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το αποτέλεσμα; Απαλά, κρεμώδη φασόλια για σούπες ή σαλάτα.
Πρόσθεσε λίγο στο νερό που μουλιάζεις τα ξερά φασόλια ή κατευθείαν στο νερό του βρασμού. Η σόδα αυξάνει το pH του νερού και «σπάει» την πηκτίνη στα κυτταρικά τοιχώματα, με αποτέλεσμα τα φασόλια να μαλακώνουν πολύ πιο γρήγορα.
Χρησιμοποίησε περίπου ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ανά φλιτζάνι νερού. Μην το παρακάνεις αφού λίγη σόδα κάνει θαύματα.
Εξισορρόπησε την οξύτητα στις ντομάτες
Αν η σάλτσα σου βγει υπερβολικά όξινη, μην πανικοβληθείς! Ρίξε απλώς ¼ κουταλάκι σόδα μέσα στην κατσαρόλα. Η σόδα θα εξουδετερώσει την υπερβολική οξύτητα, χαρίζοντας πιο στρογγυλή, απαλή γεύση.
Προσοχή όμως: αν βάλεις περισσότερη απ’ όσο χρειάζεται, η σάλτσα μπορεί να πικρίσει. Μόνο λίγη και θα σώσεις το κοτόπουλο παρμεζάνα σου!
Κάνε τα τηγανητά σου πιο τραγανά
Τι νόημα έχει να τηγανίζεις, αν δεν ακούς εκείνο το θεσπέσιο κρακ σε κάθε μπουκιά; Η μαγειρική σόδα μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις ακριβώς αυτό.
Αν την προσθέσεις στο αλεύρι ή στο κουρκούτι σου, θα αντιδράσει με τα όξινα συστατικά (όπως αυγά ή βουτυρόγαλα) και θα δημιουργήσει μικρές φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές χαρίζουν «αέρα» και υφή στο μείγμα, με αποτέλεσμα να αποκτάς μια πιο ελαφριά και τραγανή κρούστα στο τηγάνισμα.
Πρόσθεσε ½ κουταλάκι σόδα στο μείγμα σου. Αν θέλεις ακόμη πιο τραγανό αποτέλεσμα που διατηρείται και μετά το τηγάνισμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπέικιν πάουντερ αντί για σόδα.
Είναι «διπλής δράσης», πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργεί φυσαλίδες τόσο στο ανακάτεμα όσο και κατά το μαγείρεμα, δίνοντας επιπλέον αφράτη υφή. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποίησε 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ αντί για ½ κουταλάκι σόδα.
