Όλα τα είδη αλευριού: Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους και πώς τα χρησιμοποιούμε

Όλα τα είδη αλευριού: Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους και πώς τα χρησιμοποιούμε

Αν το αλεύρι είναι βασικό υλικό που δε λείπει ποτέ από την κουζίνα σου, εδώ θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για κάθε είδος αλευριού.

Σε τι διαφέρει το αλεύρι για κέικ από το αλεύρι ζαχαροπλαστικής; Τι ξεχωρίζει το αλεύρι για ψωμί και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις; Μπορείς να αντικαταστήσεις ένα είδος αλευριού με ένα άλλο; Αν ναι, πώς;

Το αλεύρι για κέικ, το αλεύρι για ψωμί, το αλεύρι ζαχαροπλαστικής και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις (τα οποία είναι όλα φτιαγμένα από σιτάρι) διαφέρουν κυρίως στον τύπο του σιταριού από τον οποίο παρασκευάζονται και την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, που είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα και σίγουρα η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ τους, ειδικά όταν πρόκειται για ψήσιμο.

krasi4

Πώς θα παγώσεις τα κρασιά σου σε χρόνο Dt

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε καθένα από αυτά τα τέσσερα αλεύρια και ας μιλήσουμε για τις καλύτερες χρήσεις και υποκαταστάσεις.

aleyri 2

Αλεύρι για ψωμί

Με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από περίπου 14-16%, αυτό το αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι ένα μείγμα από 99,8% αλεύρι σκληρού σίτου με ένα άγγιγμα κριθαριού βύνης που προστίθεται για τη βελτίωση της δραστηριότητας της μαγιάς, συν βιταμίνη C ή κάλιο, που αυξάνει την ελαστικότητα της γλουτένης. Εν ολίγοις, είναι το αλεύρι που προτιμάς για να φτιάξεις ψωμί με μαγιά, μπριός και κρουασάν.

Μπορείς να αντικαταστήσεις το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το αλεύρι για ψωμί (και το αντίστροφο). Για 1 φλιτζάνι αλεύρι ψωμιού, χρησιμοποίησε 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αντίστροφο.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αυτό είναι το αλεύρι που πιθανότατα γνωρίζεις πολύ καλά και αγαπάς - εκτός αν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη. Φτιαγμένο από ένα μείγμα σκληρού σιταριού υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη και μαλακού σιταριού χαμηλής γλουτένης, είναι υπέροχο για τα πάντα, από τις αγαπημένες μας τηγανίτες βουτύρου, μπισκότα ζάχαρης και κλασικό κέικ σοκολάτας, μέχρι γιουβαρλάκια και σπανακόπιτα.

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι ένα αλεύρι με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κατά προσέγγιση από 10-12%. Αυτό το αλεύρι διατίθεται σε δύο μορφές, λευκασμένο (το οποίο είναι αλεύρι που λευκαίνεται με χημική διαδικασία) και αλεύκαστο (το οποίο είναι αλεύρι που είναι πραγματικά λευκασμένο, αλλά λευκαίνεται φυσικά καθώς παλαιώνει). Αν σου περισσέψει αλεύρι για ψωμί, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στη θέση εκείνου για όλες τις χρήσεις, σε αναλογία 1 προς 1.



Αλεύρι ζαχαροπλαστικής και αλεύρι για κέικ

Αν και αυτά τα δύο αλεύρια δεν είναι ακριβώς ίδια, είναι και τα δύο μαλακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (το αλεύρι ζαχαροπλαστικής έχει περίπου 9%, ενώ το αλεύρι για κέικ περίπου 7-8%). Αυτά τα αλεύρια έχουν αρκετή πρωτεΐνη για να δώσουν δομή σε κέικ, ενώ διατηρούν την υφή υπέροχη και ελαφριά.

Μπορείς πολύ εύκολα και επιτυχώς να αντικαταστήσεις το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, με εκείνο για κέικ ή ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιώντας αυτήν την αναλογία: Για κάθε 1 φλιτζάνι αλεύρι ζαχαροπλαστικής που απαιτείται σε μια συνταγή, υπολόγισε 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και, στη συνέχεια, αφαίρεσε 2 κουταλιές της σούπας. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας άμυλο αραβοσίτου στο φλιτζάνι και είσαι έτοιμη!

Παρακάτω θα βρεις 5 υπέροχα γλυκά που φτιάχνονται με βασικό συστατικό το αλεύρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα μυστικά του φούρνου! Πώς θα πετύχεις το τέλειο ψήσιμο χωρίς κόπο

Πώς θα διατηρήσεις φρέσκα τα λαχανικά σου για μεγαλύτερο διάστημα

7 κόλπα που θα σου λύσουν τα χέρια στην κουζίνα