10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αν είσαι φιλοξενούμενη σε κάποιο σπίτι φέτος το Πάσχα

10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αν είσαι φιλοξενούμενη σε κάποιο σπίτι φέτος το Πάσχα

Ένας καλεσμένος οφείλει να είναι διακριτικός και να σέβεται τους κανόνες που έχουν θέσει οι οικοδεσπότες στο σπίτι τους.

Κάθε Πάσχα οι αποδράσεις σε πολλά μέρη της χώρας μας είναι συνηθισμένη. Εξάλλου μετά από απανωτές καραντίνες, όλοι θέλουμε φέτος να ζήσουμε το ελληνικό Πάσχα όπως παλιά, όπως του αξίζει. Κι επειδή όλο και κάπου θα σ΄έχουν καλέσει για να περάσεις τις άγιες ημέρες, παρέα με φίλους ή συγγενείς, πάμε να δούμε τους κανόνες που πρέπει ν΄ακολουθήσεις για να είσαι μια σωστή φιλοξενούμενη.

Αλήθεια, υπήρξες ποτέ οικοδέσποινα αγενών καλεσμένων; Το να είσαι φιλοξενούμενη φέρει ορισμένες ευθύνες που πρέπει να καταλάβεις. Να θυμάσαι: οι κακοί τρόποι θα σε εμποδίσουν να σε καλέσει κάποιος ξανά στο σπίτι του όσο κι αν σε αγαπάει.

Μην πετάξεις τα πασχαλινά καλάθια πριν δεις πώς να τα αξιοποιήσεις

Εάν είσαι φιλοξενούμενη, αφιέρωσε λίγο χρόνο μελετώντας τις βασικές οδηγίες εθιμοτυπίας ενός καλοσυνάτου επισκέπτη. Ακολούθησε τους κανόνες του σπιτιού, μην ξεχάσεις να φέρεις ένα δώρο για την οικοδέσποινα και, φυσικά, στείλε ένα ευχαριστήριο σημείωμα αφού φύγεις. Δεν είναι τόσο δύσκολο αν συνηθίζεις να έχεις καλούς τρόπους.

Τι να μην κάνεις

1. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις για τους κανόνες του σπιτιού. Όλοι έχουν κανόνες μέσα στο σπίτι τους και η κάθε οικογένεια ξεχωριστά μπορεί ν΄ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα. Μερικοί από τους κανόνες μπορεί να μην έχουν νόημα για εσένα, αλλά υπάρχει λόγος που τους έχει θέσει η οικογένεια που σε φιλοξενεί. Σεβάσου τους!

2. Μην αφήσεις ούτε ίχνος ακαταστασίας. Οι περισσότεροι οικοδεσπότες ξέρουν πως θα υπάρξει λίγη «αταξία» στον χώρο όταν υπάρχουν φιλοξενούμενοι στο σπίτι τους, αλλά μην είσαι εσύ το άτομο που αφήνει βρώμικες κάλτσες και εσώρουχα στο μπάνιο ή στην κρεβατοκάμαρα. Αν κατά λάθος ρίξεις λίγη οδοντόκρεμα στον πάγκο του μπάνιου, μην την αφήσεις για να την καθαρίσει η οικοδέσποινα. Αν θέλεις να την καθαρίσει κάποιος άλλος, ας πας καλύτερα να μείνεις σε ένα ξενοδοχείο.

3. Να μην συμπεριφέρεσαι σαν να βρίσκεσαι στο δικό σου σπίτι. Όταν επισκέπτεσαι κάποιον, μην φέρνεις όλα τα προσωπικά σου αντικείμενα σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι σου. Πάρε μαζί σου μόνο ό,τι χρειάζεσαι για τη διαμονή σου. Επίσης, δεν πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν να σου ανήκει το μέρος.

4. Μη μένεις ξύπνια όλο το βράδυ παρακολουθώντας τηλεόραση ή ακούγοντας δυνατά μουσική. Ποτέ μην κάνεις τους οικοδεσπότες να χάσουν τον ύπνο τους, διαφορετικά μπορεί να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με ένα άτομο που στερείται ύπνου, θυμωμένο, που θα κάνει τα πάντα για να σε αναγκάσει να φύγεις. Και να ξέρεις, πως δεν θα σε καλέσει ποτέ ξανά.

5. Μην καπνίζεις σε σπίτι μη καπνιστών. Δεν πρέπει ποτέ να ανάβεις τσιγάρο στο σπίτι κάποιου που δεν καπνίζει. Είναι αγενές και μπορεί να κάνει τους οικοδεσπότες να θυμώσουν και ενδεχομένως να αρρωστήσουν. Εάν δεν μπορείς να αντισταθείς σε ένα τσιγάρο, βγες έξω για να καπνίσεις και να θυμάσαι να πετάξεις σε ασφαλές σημείο τα σπίρτα και τα αποτσίγαρά σου. Ακόμη κι αν κάνεις ηλεκτρονικό τσιγάρο, πάλι πρέπει να βγεις έξω. Ένας άνθρωπος που δεν καπνίζει και δεν θέλεις κανείς να καπνίζει στον χώρο του, δεν δέχεται κανένα άτμισμα, μόνο εκείνο του φαγητού του (κι αυτό μόνο στην κουζίνα του)!

pasxa_fagito.jpg

6. Να μην είσαι απαιτητική. Εάν επισκέπτεσαι το σπίτι κάποιου, να είσαι όσο το δυνατόν πιο ευγενική σε όλες τις εκδηλώσεις που οργανώνουν για εσένα, ακόμα και στα γεύματα. Ποτέ μη δυσανασχετήσεις σε οποιοδήποτε φαγητό σου σερβίρουν. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείς να ακολουθήσεις το πρόγραμμα της οικογένειας, καλύτερα να μείνεις σε ένα κοντινό ξενοδοχείο και να επισκέπτεσαι τους οικοδεσπότες σε ουδέτερο έδαφος παρά να απαιτήσεις να κάνουν σημαντικές αλλαγές για να σε φιλοξενήσουν.

7. Μην είσαι σνομπ. Εντάξει, μπορεί το σπίτι του οικοδεσπότη έχει το μισό μέγεθος από το δικό σου και το φαγητό να μην είναι τόσο gourmet όσο έχεις συνηθίσει, όμως αυτό δεν είναι λόγος για να συμπεριφέρεσαι σαν κακομαθημένο παιδί. Επίσης όταν ο οικοδεσπότης σου λέει ότι το δείπνο θα σερβιριστεί στις 7.00 να είσαι εκεί αρκετά νωρίς για να βοηθήσεις να στήσετε το τραπέζι. Και μην ξεχνάς πως μετά από ένα γεύμα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να βοηθήσεις στο καθάρισμα μετά. Το να μην το κάνεις είναι αγενές και ασεβές.

pasxa_filoxcenoumeni.jpg

8. Μην ξεχάσεις πως η διαμονή σου κοστίζει. Μην ξεχνάς λοιπόν το νερό συνεχώς ανοικτό ή τα φώτα αναμμένα όλη μέρα κι όλη νύχτα. Προσπάθησε να κάνεις οικονομία, σαν να βρισκόσουν στο δικό σου σπίτι.

9. Μη φέρεις το κατοικίδιό σου. Όταν επισκέπτεσαι το σπίτι κάποιου, μην φέρνεις το κατοικίδιό σου αν δεν το έχεις πρώτα συζητήσει μαζί τους. Αν παρόλο που το συζητάς βλέπεις μια δυσκολία στο να δεχτούν το κατοικίδιό σου, μην πιέσεις καταστάσεις. Η απόφαση μετά είναι δική σου για το αν θα πας ή όχι, κι αν ναι, το πού θ΄αφήσεις το κατοικίδιό σου όσο θα λείπεις.

10. Μη μείνεις για πολύ καιρό. Τους περισσότερους οικοδεσπότες δεν τους πειράζει να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες τους για δύο ή τρεις νύχτες. Ακόμη κι αν δεν σου πουν να φύγεις, καλύτερα να το προτείνεις εσύ. Μην κάνεις αρμένικη τη βίζιτα... (όπως λέει και η παροιμία)!