Tο TikTok hack που έχει γίνει viral για το πώς θα διατηρήσεις το αβοκάντο είναι άκρως επικίνδυνο

Tο TikTok hack που έχει γίνει viral για το πώς θα διατηρήσεις το αβοκάντο είναι άκρως επικίνδυνο

Ένα μοντέρνο κόλπο για να αποθηκεύεις το αβοκάντο στο ψυγείο μπορεί να προκαλέσει κακό στην υγεία σου.

Σε κανέναν δεν αρέσει όταν χαλάει το αβοκάντο -και να αναγκάζεσαι να το πετάξεις-. Αποτελεί την πιο υγιεινή και γευστική τροφή, έτοιμη στη στιγμή! Όμως ένα δημοφιλές hack που έχει γίνει viral στο TikTok για το πώς μπορείς να διατηρείς φρέσκα τα αβοκάντο σου, μπορεί να μην είναι τόσο ιδανικό όσο διαφημίζεται - και ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει γι' αυτό-.

Το hack που έχει γίνει viral στο TikTok

Δεν είναι ένα video, είναι πολλά. Τι σου λένε λοιπόν; Ότι μπορείς να φυλάξεις τα αβοκάντο σου στο νερό στο ψυγείο έως και έναν μήνα! Το hack απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Στην ουσία η ίδια ακριβώς μέθοδος συντήρησης του αβοκάντο είχε γίνει viral στο Facebook πριν από λίγους μήνες, τραβώντας επίσης την προσοχή από πολλούς χρήστες. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, οι ειδικοί τάχθηκε κατά της μεθόδου αυτής, σχολιάζοντας ότι η χρήση νερού για τη διατήρηση του αβοκάντο δεν είναι τόσο αλάνθαστη όσο μπορεί να υπονοεί μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς να κόψεις το μάνγκο και το αβοκάντο like a pro

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων δεν συνιστά αυτή την πρακτική», δήλωσε ο οργανισμός. «Η εξήγηση είναι πως υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα τυχόν παθογόνα υπολειμματικά (π.χ. Listeria monocytogenes, Salmonella spp, κ.λπ.) που μπορεί να κατοικούν στην επιφάνεια του αβοκάντο, να πολλαπλασιαστούν κατά την αποθήκευση όταν εκείνα μείνουν για καιρό μέσα στο νερό».

Πράγματι, έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπίστωσε ότι, από τα 1.615 δείγματα αβοκάντο, πάνω από το 17% είχαν μόλυνση από Listeria monocytogenes στο δέρμα τους. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός συνιστά πως: «Ακόμα κι αν σκοπεύετε να κόψετε τη φλούδα ή να ξεφλουδίσετε το προϊόν πριν το φάτε, είναι σημαντικό να το πλύνετε πρώτα, ώστε βρωμιά και βακτήρια να μην μεταφερθούν από το μαχαίρι στα φρούτα». Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων συνεχίζει να υποστηρίζει πως σε καμία περίπτωση το αβοκάντο δεν μπορεί να διατηρηθεί για έναν μήνα. «Επιπλέον, έρευνα που έγινε από επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων έδειξε ότι η Listeria monocytogenes έχει τη δυνατότητα να διεισδύσει και να εσωτερικευτεί στον πολτό του αβοκάντο όταν καταψυχθεί εντός 15 ημερών. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και κι αν απολυμάνετε την επιφάνειά του αβοκάντο πριν από τον τεμαχισμό δεν θα μπορούσε να αφαιρεθεί η μόλυνση».

avocando.jpg

Ομολογουμένως, καμία από αυτές τις συμβουλές δεν απομυθοποιεί το "hack". Η τοποθέτηση των αβοκάντο στο νερό και η αποθήκευσή τους στο ψυγείο μπορεί να τα διατηρήσει πράσινα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, απ' όσα λένε οι ειδικοί, κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα τα αβοκάντο σου να χαλάσουν. Άρα όσον αφορά το συγκεκριμένο viral του TikTok: busted!