Κόψε το αβοκάντο κι ας μην το φας όλο- Το hack για να μη μαυρίσει

Κόψε το αβοκάντο κι ας μην το φας όλο- Το hack για να μη μαυρίσει

Αν δε φας το αβοκάντο ολόκληρο και θέλεις να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσεις αργότερα, υπάρχει τρόπος για να μη μαυρίσει.

Είτε φτιάχνεις μπουρίτο είτε ένα απολαυστικό τοστ, η προσθήκη λίγου αβοκάντο είναι πάντα μια επιλογή που πηγαίνει ένα σκαλί παραπάνω τη γεύση. Τα αγαπημένα μας βουτυρώδη και νόστιμα αβοκάντο είναι γεμάτα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Όσο νόστιμο είναι όμως τόσο ευαίσθητο παραμένει αφού το κόψουμε. Μόλις κοπεί ή πολτοποιηθεί, το αβοκάντο έχει την τάση να μαυρίζει εν ριπή οφθαλμού. Πώς μπορείς να καθυστερήσεις τον αποχρωματισμό του ( εκτός από το να τα φάτε αμέσως δηλαδή); Σου έχουμε το ιδανικότερο hack...

AVOCADO4

Κι όμως, γίνεται! Το hack για να μαλακώσεις το αβοκάντο σε λιγότερο από ένα λεπτό

Ας τα πάρουμε από την αρχή... Ξέρεις γιατί το αβοκάντο μαυρίζει;

«Τα αβοκάντο γίνονται καφέ όταν η σάρκα τους έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο», λέει ο Traci Weintraub, σεφ και ιδρυτής της Gracefully Fed. Η σάρκα του αβοκάντο περιέχει φαινόλες (μια φυτική ένωση) και οξειδάση πολυφαινόλης (ένα ένζυμο). Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που προκαλούν χημικές αντιδράσεις. Στην περίπτωση του αβοκάντο και πολλών άλλων φρούτων, η οξειδάση πολυφαινόλης αλλάζει τη χημική δομή των φαινολών όταν εκτίθενται στο οξυγόνο. Αυτή η αντίδραση παράγει μελανίνη, μια καφέ-μαύρη χρωστική ουσία που βρίσκεται επίσης στους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, η κάποτε πράσινη σάρκα του αβοκάντο γίνεται καφέ.

Πώς να αποτρέψεις το αβοκάντο από το να μαυρίσει

avocando3

Είναι λάθος να θεωρούμε πως όταν το αβοκάντο αρχίσει να ροδίζει -λόγω της έκθεσής του σε οξυγόνο- δεν είναι βρώσιμο. Συνήθως είναι ασφαλές για κατανάλωση, λέει ο Weintruab, αν και μπορεί να έχει ελαφρώς πικρή γεύση. Δεδομένου ότι το οξυγόνο είναι ο κύριος ένοχος, το κόλπο για την καθυστέρηση της διαδικασίας του μαύρισμα είναι η προστασία της σάρκας από την έκθεση στο οξυγόνο. Μια κοινή μέθοδος είναι να καλύψεις σφιχτά τη σάρκα με πλαστική μεμβράνη. Μια άλλη τεχνική είναι να στύψεις λίγο φρέσκο ​​χυμό λεμονιού ή λάιμ στην κομμένη πλευρά ενός αβοκάντο. Η οξύτητα του χυμού θα εμποδίσει το μαύρισμα

Μια άλλη επιλογή είναι να αλείψεις τη σάρκα του αβοκάντο με ελαιόλαδο, λέει ο Weintraub. Αυτό δημιουργεί «ένα λιπαρό φράγμα μεταξύ του φρούτου και του αέρα, αποτρέποντας έτσι το μαύρισμα», εξηγεί. Αφού καλύψεις τη σάρκα του αβοκάντο με ελαιόλαδο ή χυμό λεμονιού, τοποθέτησέ το σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για πρόσθετη προστασία. Το δοχείο θα παρέχει ένα άλλο φράγμα ενάντια στο οξυγόνο, ενώ οι ψυχρότερες θερμοκρασίες θα επιβραδύνουν περαιτέρω τη δραστηριότητα της οξειδάσης της πολυφαινόλης. Αυτοί οι παράγοντες θα βοηθήσουν το αβοκάντο να διατηρήσει το υπέροχο πράσινο χρώμα του.

Ωστόσο, έχε κατά νου ότι τα κομμένα αβοκάντο γενικά μπορούν να διαρκέσουν μόνο 3-4 ημέρες στο ψυγείο, επομένως θα πρέπει να το φας το συντομότερο δυνατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Avocado n’ chill»: Δες πώς θα φτιάξεις vegan καρπάτσιο αβοκάντο στο σπίτι

Αβοκάντο: Τα 15 είδη που υπάρχουν και ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σου