Πρέπει να καθαρίζεις το τζάκι με την ηλεκτρική σκούπα;

Πρέπει να καθαρίζεις το τζάκι με την ηλεκτρική σκούπα;

Πώς θα καθαρίσεις αποτελεσματικά το τζάκι σε 5 απλά βήματα.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο τον χειμώνα από το να χαλαρώνεις δίπλα σε ένα τζάκι. Προσφέρει άμεσα ζεστασιά, κάνει το σπίτι αυτομάτως πιo cozy και αποτελεί ιδανικό σημείο συνάντησης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της νοικοκυράς είναι ο καθαρισμός του με αρκετές από εμάς να μην γνωρίζουν τη σωστή διαδικασία.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεται το τζάκι;

Αυτό εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, όπως η συχνότητα χρήσης του τζακιού και η ξηρότητα του ξύλου που χρησιμοποιείς. Το βρεγμένο ή ακατέργαστο ξύλο θα καπνίσει και θα είναι «πιο βρώμικο».

Πώς θα καθαρίσεις το τζάκι σε 5 απλά βήματα

1) Αφαίρεσε το προστατευτικό και τρίψε

Πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις βεβαιώσου ότι το τζάκι σου έχει κρυώσει εντελώς. Η στάχτη μπορεί να είναι ζεστή, ακόμη και μέρες αργότερα, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Βγάλε το προστατευτικό και καθάρισέ το με ένα μείγμα σαπουνιού πιάτων και νερού. Για αξεσουάρ από ορείχαλκο ή άλλα μέταλλα που αμαυρώνουν, τρίψε με ένα γυαλιστικό που περιέχει οξύ όπως χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι.

2) Δώσε έμφαση στα υπολείμματα

Δεδομένου ότι ο καθαρισμός του τζακιού μπορεί να προκαλέσει σκόνη, προσπάθησε να φοράς μάσκα αναπνευστήρα για να μην εισπνέεις την αιθάλη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια βούρτσα με τρίχες για καλύτερο αποτέλεσμα.

3 μυστικά για πεντακάθαρο μπάνιο με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι και δεν κοστίζουν τίποτα

3) Απομάκρυνε όλη τη στάχτη

Χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι τζακιού, αφαίρεσε όλη τη στάχτη. Βεβαιώσου ότι έχεις έναν μεταλλικό κάδο σκόνης κοντά για να αποφύγεις τη διασπορά της στάχτης σε όλο το δωμάτιο. Μην χρησιμοποιείς ποτέ χάρτινη σακούλα γιατί θα πάρει φωτιά σε περίπτωση που η στάχτη είναι ακόμα ζεστή.

4) Διώξε τα υπολείμματα στάχτης με την ηλεκτρική σκούπα

Όσο καλά κι αν καθάρισες το τζάκι, πάντα θα βρεθούν υπολείμματα γύρω-γύρω.

Απομάκρυνε κάθε ίχνος στάχτης χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σου σκούπα ή ένα σκουπάκι χειρός. Και ναι, μπορείς και πρέπει να βάλεις τη σκούπα και στο τζάκι, φρόντισε μόνο να αδειάσεις καλά τον κάδο ή να αλλάξεις σακούλα, να λειτουργεί σωστά το φίλτρο καθαρισμού της σκούπας και να έχεις ήδη καθαρίσει τα μεγαλύτερα κομμάτια ξύλου που έχουν καεί.

Πάντως, οι ηλεκτρικές σκούπες νέας γενιάς, με καλό φίλτρο, είναι ότι πρέπει για να καθαρίσεις την στάχτη από το τζάκι.

Κι αυτό, γιατί ο παραδοσιακός τρόπος με το φτιαράκι θα κάνει την στάχτη να σηκωθεί κι αν έχεις πρόβλημα άσθματος ή ερεθίζεται ο λαιμός, οι πνεύμονες, η μύτη ή τα μάτια σου, τόσο θα χειροτερέψεις από τη σκόνη που θα σηκωθεί. Και δεν θέλουμε κάτι τέτοιο για την υγεία σου.

5) Καθάρισε το τζάμι με ειδικό καθαριστικό

Αν έχεις ηλεκτρικό τζάκι δοκίμασε το εξής: Συνδύασε ίσα μέρη λευκό ξύδι και νερό, ψέκασε το τζάμι και στη συνέχεια σκούπισε με ένα σφουγγάρι. Άλλη εναλλακτική είναι το ίδιο μείγμα αλλά να το σκουπίσεις με φύλλο παλιάς εφημερίδας.

Πηγή κεντρικής: pexels.com