8 λόγοι που το σπίτι σου δεν μυρίζει ωραία και τι να κάνεις με τις ενοχλητικές μυρωδιές

8 λόγοι που το σπίτι σου δεν μυρίζει ωραία και τι να κάνεις με τις ενοχλητικές μυρωδιές
Pexels

Εντόπισε την πηγή του προβλήματος και δώσε τέλος στον εφιάλτη που σου χαλάει τη διάθεση και σε εκθέτει στους καλεσμένους. 

Θυμάσαι αυτό το ολοκαίνουργιο άρωμα με εσπεριδοειδή που σε καλωσορίζει όταν μπαίνεις στο λόμπι ενός πολυτελούς ξενοδοχείου; Θα ήθελες και ο δικός σου χώρος να μυρίζει έτσι; Φυσικά! Και ποιος δεν θέλει το σπίτι του να έχει μια χαρακτηριστική υπέροχη μυρωδιά που παραπέμπει σε καθαριότητα και σε ένα ασφαλές καταφύγιο. Ωστόσο, δυστυχώς πολλές φορές η πραγματικότητα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.

Είτε πρόκειται για ένα δύσοσμο πλυντήριο πιάτων, είτε για μυστηριώδεις μυρωδιές που προέρχονται από τις αποχετεύσεις, ή από τα αγαπημένα μας κατοικίδια και την ανεπιθύμητη υγρασία, πολλοί είναι οι παράγοντες της καθημερινής ζωής που μπορούν να γεμίσουν το σπίτι μας με δυσάρεστες οσμές.

Εάν το σπίτι σου μυρίζει και δεν μπορείς να καταλάβεις από πού προέρχεται αυτή η φρικτή μυρωδιά ακολουθούν κάποιες πιθανές αιτίες ώστε να βρεις τον ένοχο ο οποίος μπορεί να κρύβεται εκεί που δεν το περιμένεις.

Οι σπάνιες φωτό της Ιωάννας Μαλέσκου με τον σύντροφό της & τα πλάνα από το σπίτι στην Αθήνα

Σκουπιδοτενεκές

Αυτό φαίνεται προφανές - σκουπίδια είναι μυρίζουν. Μικρές διαρροές και ψίχουλα μπορεί να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου και να σχηματίσουν άσχημες μυρωδιές μέσα στον κάδο μας, ακόμα κι αν το αδειάζουμε τακτικά.

«Για να καθαρίσετε σωστά τον κάδο, ψεκάστε τον με αραιωμένη χλωρίνη και αφήστε τον να "ποτίσει" για μερικές ώρες», λέει ο Abe Navas, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας καθαρισμού σπιτιών Emily's Maids στο Ντάλας του Τέξας και προσθέτει: «Ξεπλύνετε τον κάδο με άφθονο νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε σαπούνι για να τον ξαναπλύνετε».

Μια άλλη λύση: «Αδειάστε τον κάδο ακόμα κι αν δεν είναι γεμάτος», λέει η Jennifer Snyder, πιστοποιημένη επαγγελματίας διοργανώτρια με έδρα το Waco του Τέξας και ιδιοκτήτρια του Neat as a Pin Organizing & Cleaning.

Κατοικίδια

Μπορεί να είναι τα αγαπημένα μέλη της οικογένειάς μας, αλλά μπορεί να μυρίζουν όπως και οι άνθρωποι. «Όταν το τρίχωμά τους πέφτει, τα βακτήρια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα», λέει ο Navas και μας συστήνει να κάνουμε τακτικά μπάνιο το κατοικίδιό μας και να καθαρίζουμε τα σημεία όπου κοιμάται και τρώει μία φορά την εβδομάδα με σαπούνι και νερό (χωρίς σκληρά χημικά).

Επίσης, συστήνει το τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα κάτω από τα κρεβάτια και τους καναπέδες για την αποφυγή της συσσώρευσης τριχών (και μυρωδιάς).

Στο μοντέρνο σπίτι ενός Survivor All Star: Ο Ηλίας Γκότσης δίνει ιδέες για διακόσμηση

Βρεγμένα ρούχα

«Μην βάζετε το καλάθι με τα βρώμικα ρούχα στο μπάνιο σας», λένε οι ειδικοί. Αντίθετα, μάς συστήνει να τα έχουμε σε ένα καλάθι στην κρεβατοκάμαρά μας ή σε μια άλλη ντουλάπα, σε σημεία δηλαδή όπου τα άπλυτα δεν θα εκτίθενται στον ατμό από τα μπάνια και τα ντους μας. «Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε ένα υγρό περιβάλλον και αυτό είναι που κάνει το μέρος να μυρίζει», λέει ο Navas και προσθέτει πως εάν έχουμε βρεγμένα, βρώμικα ρούχα, θα πρέπει να τα πλύνουμε το συντομότερο δυνατόν.

Κλινοσκεπάσματα

«Όλοι έχουμε ακούσει ότι δεν μπορούμε να μυρίσουμε το σπίτι μας και αυτό συμβαίνει επειδή μυρίζει σαν το σώμα μας», λέει η Snyder. Ένας συγκεκριμένος ένοχος στη μυρωδιά είναι τα σεντόνια μας, τα οποία είναι γεμάτα μικρόβια όταν δεν τα πλένουμε τακτικά.

Η σύσταση της Snyder: «Πλένετε τα σεντόνια σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα εάν κάνετε ντους το πρωί και τουλάχιστον ανά 10 ημέρες εάν κάνετε ντους το βράδυ».

Πλυντήριο ρούχων

«Οι οικιακές συσκευές που έρχονται σε συνεχή επαφή με το νερό μπορεί να φιλοξενήσουν μούχλα, η οποία είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για δύσοσμα βακτήρια», λέει ο Ron Shimek, ο πρόεδρος της εταιρείας Mr. Appliance με έδρα τη Μινεάπολη. «Κάθε φορά που ανοίγετε και κλείνετε την πόρτα του πλυντηρίου, η υγρασία από κάθε κύκλο παγιδεύεται στη τσιμούχα». Η θήκη που βάζουμε το απορρυπαντικό μπορεί επίσης να παγιδεύσει την υγρασία και τη μούχλα. Για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση θα πρέπει να αφήνουμε πάντα την πόρτα και το συρτάρι απορρυπαντικού ανοιχτό για μερικές ώρες μετά ην τελευταία πλύση. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε μούχλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα από λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα για να καθαρίσουμε την εν λόγω περιοχή.

Πλυντήριο πιάτων

Ακριβώς όπως το πλυντήριο ρούχων μας, αυτό είναι ένα επίσης δημοφιλές σημείο για πιθανή μούχλα και μυρωδιές. «Το ζεστό, υγρό περιβάλλον του είναι σαν παράδεισος για να αναπτυχθεί μούχλα, ειδικά όταν υπάρχουν υπολείμματα τροφής που έχουν μείνει από την προηγούμενη πλύση», λέει ο Shimek. Όπως προτείνει ο ειδικός, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βάζουμε τακτικά έναν άδειο κύκλο πλυντηρίου ώστε να ξεπλένουμε το εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του καλαθιού από τα μαχαιροπίρουνα και του φίλτρου. Εάν το καλάθι με τα μαχαιροπίρουνα έχει μουχλιάσει, το αφαιρούμε και το αφήνουμε να μουλιάσει στον νεροχύτη της κουζίνας με αραιωμένη χλωρίνη και ζεστό νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό.

Στο σπίτι του Anthony Hopkins τον πρώτο ρόλο έχουν το πιάνο και η γάτα του

Αποχέτευση

«Αυτός είναι ένας άλλος κοινός ένοχος μυρωδιάς στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Βεβαιωθείτε ότι το εσωτερικό της αποχέτευσης είναι καθαρό, καθώς η βρωμιά μπορεί μερικές φορές να παγιδευτεί από κάτω», λέει η Dana Kofsky, ειδικός ευεξίας στο Wellness Styled με έδρα το Λος Άντζελες.

Στο πλαίσιο της σωστής καθαριότητας προτείνει προϊόντα που μπορούμε εύκολα να προμηθευτούμε για τον λόγο αυτό ή να φτιάξουμε δικό μας DIY σπρέι με λεπτές λωρίδες από λεμόνι, λάιμ ή φλούδες πορτοκαλιού. «Αυτό όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση μιας καθαρής αποχέτευσης, αλλά λειτουργεί επίσης ως αποσμητικό και διαχέει την κουζίνα σας με ένα φρέσκο άρωμα εσπεριδοειδών», λέει η Kofsky.

Νέα Έπιπλα

Πολλοί είναι εκείνοι που αγαπάνε τη μυρωδιά του νέου τους καναπέ, όπως ακριβώς αγαπάνε τη μυρωδιά ενός νέου αυτοκινήτου, επειδή ακριβώς μυρίζουν σαν καινούργια. Αλλά αυτό το άρωμα πιθανότατα προκαλείται από πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), λέει ο Bart Wolbers, ιδρυτής της Nature Builds Health: «Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα επίπεδα τοξινών σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερα από αυτά που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και τα έπιπλα είναι ένας λόγος για αυτό το εύρημα».

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις μπορεί να έχουν έντονη μυρωδιά, αλλά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Η EPA λέει ότι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού, πονοκεφάλους και ακόμη πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ηπατική και νεφρική βλάβη.

Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγούμε από τις πτητικές οργανικές ενώσεις είναι να προμηθευτούμε έναν καθαριστή αέρα που περιέχει φίλτρο άνθρακα.