Πώς να καθαρίσεις τα λευκά σου sneakers για να μην χρειαστεί να αγοράσεις καινούργια

Γεωργία Βλαχοπούλου
Πώς να καθαρίσεις τα λευκά σου sneakers για να μην χρειαστεί να αγοράσεις καινούργια

Τα λευκά sneakers όσο εύκολο είναι να τα συνδυάσεις με τα ρούχα σου, τόσο δύσκολο είναι καταφέρεις να μείνουν καθαρά. Πριν πάρεις καινούργια δοκίμασε να τα καθαρίσεις με αυτά τα tips που σου προτείνουμε.

Και ναι το φθινοπωράκι ήρθε ξανά φέρνοντας μαζί του τη δροσιά αλλά και τις βροχές. Και το ερώτημα είναι το εξής: Τι παπούτσι να φορέσεις όταν αναμένεται βροχή αλλά η θερμοκρασία είναι ακόμα υψηλή για να βάλεις τις μπότες σου; Είμαι σχεδόν σίγουρη πως θα μου πεις τα sneakers σου. Και ναι, οι περισσότερες και οι περισσότεροι τα sneakers μας επιλέγουμε όταν προβλέπεται η μέρα να είναι βροχερή.

Τι γίνεται όμως, αν τα sneakers μας είναι λευκά; Πώς θα καταφέρεις να μην λερωθούν από τις λάσπες ή από το βρεγμένο χώμα και το γρασίδι; Εδώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Μπορώ όμως να σου προτείνω κάποιους τρόπους για να τα καθαρίσεις - είτε είναι πάνινα είτε δερμάτινα - για να μην χρειαστεί να αγοράσεις καινούργια.

Ας δούμε αναλυτικά ποια υλικά θα χρειαστείς και πώς θα καταφέρεις να ξανακάνεις λευκά τα βρώμικα παπούτσια σου ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένα.

Υλικά:

Χλωρίνη

Νάιλον βούρτσα

Οξυζενέ

Μαγειρική σόδα

Conditioner παπουτσιών

Λευκό ξύδι

Πανί από μικροΐνες

Βούρτσα souede

Προστατευτικό για suede

Ατμιστής

1694527374253-839272700-alexander-grey-6sTTfLhurao-unsplash.jpg

Επειδή σε αντίθεση με τα ρούχα, τα παπούτσια δεν έχουν οδηγίες για το πώς να τα καθαρίζεις μπορείς να μπεις στο site της εταιρείας που ανήκουν τα παπούτσια που πήρες και να δεις πώς είναι ο σωστός τρόπος να καθαριστούν. Αν παρ' όλα αυτά, δεν μπορείς να βρεις αυτές τις πληροφορίες δοκίμασε τα παρακάτω tips δοκιμάζοντάς τα όμως, πρώτα σε ένα μικρό μέρος του παπουτσιού.

Πώς να καθαρίσεις τα παπούτσια σου αν είναι:

Πάνινα λευκά παπούτσια

Για αρχή αφαίρεσε τα κορδόνια και άφησέ τα στην άκρη για να τα καθαρίσεις αργότερα. Βούρτσισε τα παπούτσια σου για να αφαιρέσεις την πιο «ήπια» βρωμιά ή το χώμα με μια στεγνή νάιλον βούρτσα. Πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας χλωρίνη σε 1 λίτρο νερό και ανακάτεψέ τα μέχρι να αναμειχθούν καλά. Παίρνοντας ένα παπούτσι τη φορά, βύθισε τη βούρτσα στο διάλυμα χλωρίνης και τρίψε απαλά τον καμβά με κυκλικές κινήσεις. Συνέχισε αυτό το βήμα μέχρι να περάσεις ολόκληρο το παπούτσι με το διάλυμα. Περίμενε ένα λεπτό και μετά ψέκασε όλες τις περιοχές που έχουν υποστεί επεξεργασία με οξυζενέ. Ξέπλυνε τελείως το πρώτο παπούτσι με καθαρό νερό και κάνε το ίδιο στο άλλο. Τέλος, άφησε τα παπούτσια σου να στεγνώσουν έξω όλη τη νύχτα.

Δερμάτινα λευκά παπούτσια

Το δέρμα δεν είναι καλό να καθαρίζεται με καθαριστικά όπως η χλωρίνη. Αντίθετα, μπορείς να φτιάξεις μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό. Χρησιμοποίησε μια βούρτσα και πέρνα όλη την επιφάνεια του παπουτσιού με την πάστα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα ελαφρώς υγρό μαλακό πανί για να την αφαιρέσεις. Συνέχισε να κάνεις το ίδιο μέχρι να καθαρίσει ο λεκές. Άφησε τα παπούτσια σου, ύστερα να στεγνώσουν έξω όλη τη νύχτα. Αφού στεγνώσουν τα παπούτσια σου μπορείς να τα περάσεις με ένα μαλακτικό κατάλληλο για δέρματα.

Λευκά suede παπούτσια

Χρησιμοποίησε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες και προσπάθησε να διώξεις κάθε «μικρή» βρωμιά, σκόνη ή υπολείμματα από το suede ύφασμα. Σε ένα μπολ ανακάτεψε ίσα μέρη λευκό ξύδι και νερό. Βρέξε ένα καθαρό πανί με το διάλυμα και ταμπόναρε απαλά τυχόν λεκιασμένες περιοχές. Σκούπισε την περιοχή με ένα στεγνό πανί για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία. Για επίμονα σημεία ή για να ανανεώσεις το suede, κράτησε τα παπούτσια πάνω από έναν ατμιστή χειρός σε ασφαλή απόσταση. Άφησε τον ατμό να εισχωρήσει στο suede για μερικά δευτερόλεπτα. Ύστερα, χρησιμοποίησε ένα καθαρό πανί για να σκουπίσεις απαλά την περιοχή και μετά πάρε μια βούρτσα suede για να βουρτσίσεις απαλά ολόκληρη την επιφάνεια των παπουτσιών προς μία κατεύθυνση. Αφού τελειώσεις, γέμισε τα παπούτσια με εφημερίδες ή βάλε σε αυτά καλαπόδια για να διατηρήσεις το σχήμα τους. Άφησε, όπως και παραπάνω τα παπούτσια σου να στεγνώσουν στον αέρα όλη τη νύχτα. Μόλις στεγνώσουν τελείως τα παπούτσια, βούρτσισέ τα ξανά με ένα πινέλο suede, με κινήσεις προς μία κατεύθυνση για να εξασφαλίσεις ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

quokkabottles-Ejc1F0eON_4-unsplash.jpg

Πώς να καθαρίσεις τα λευκά κορδόνια των παπουτσιών σου

Αφού καθαρίσεις τα λευκά σου παπούτσια, σειρά έχουν τα κορδόνια, τα οποία όταν καθαρίζεις τα παπούτσια σου καλό είναι να τα βγάζεις, ώστε να καθαριστούν ξεχωριστά, όπως είπαμε και πιο πάνω.

Εάν δεν είναι πολύ βρώμικα, βάλε τα κορδόνια σε μια διχτυωτή τσάντα ρούχων και πλύνε τα στο πλυντήριο με κανονική ποσότητα χλωρίνης. Εάν τα κορδόνια σου είναι πραγματικά βρώμικα, τότε πλύνε τα στο χέρι. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας χλωρίνη σε 1 λίτρο νερό και ανακάτεψέ τα μέχρι να αναμειχθούν. Βύθισε τα κορδόνια στο διάλυμα χλωρίνης και νερού για πέντε λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνέ τα καλά με καθαρό νερό και βάλε τα στην απλώστρα σου για να στεγνώσουν.

Πηγή άρθρου: www.marthastewart.com