5 λάθη που κάνεις με την ηλεκτρική χύτρα και δεν πετυχαίνει το φαγητό

5 λάθη που κάνεις με την ηλεκτρική χύτρα και δεν πετυχαίνει το φαγητό

Οι μικρές αλλά σημαντικές απροσεξίες που σου στερούν το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.

Η ηλεκτρική χύτρα είναι ένα βασικό εργαλείο στην κουζίνα κάθε νοικοκυράς, ειδικά αν έχεις μεγάλη οικογένεια ή καλείσαι συχνά να μαγειρέψεις για πολλά άτομα. Μπορεί η συγκεκριμένη συσκευή να κάνει το μαγείρεμα (και τη ζωή μας) αρκετά πιο εύκολο ωστόσο αν νομίζεις πως απλά ρίχνεις μέσα τα υλικά και πατάς ένα κουμπί, κάνεις μεγάλο λάθος.

Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά βήματα και τεχνικές που πρέπει να ακολουθήσεις όταν χρησιμοποιείς ηλεκτρική χύτρα, για να πετύχεις το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα, διαφορετικά το φαγητό θα είναι άνοστο και κακομαγειρεμένο.

5 λάθη που όλες κάνουμε με την ηλεκτρική χύτρα

1) Ρίχνεις πολύ νωρίς τα «ευαίσθητα» λαχανικά

Τα φαγητά που μαγειρεύονται με ηλεκτρική χύτρα απαιτούν χρόνο και τα περισσότερα λαχανικά θα παραψηθούν και θα μαλακώσουν εάν προστεθούν πολύ νωρίς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πιο ευαίσθητα προϊόντα, όπως τα κολοκυθάκια ή τα μπιζέλια, γι' αυτό καλό είναι να τα προσθέσεις στο τέλος για να διατηρήσουν την υφή και τη γεύση τους. Κρεμμύδια και καρότα πρέπει να κόβονται σε μεγάλα κομμάτια πριν μπουν τη χύτρα για να βράσουν σιγά-σιγά και ομοιόμορφα.

2) Γεμίζεις τη χύτρα μέχρι πάνω-πάνω

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις όταν χρησιμοποιείς τη χύτρα είναι να την γεμίζεις ασφυκτικά. Αν τοποθετήσεις μεγαλύτερη ποσότητα απ' ό,τι πρέπει το φαγητό δεν θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα και ορισμένα σημεία μπορεί να παραψηθούν ενώ άλλα θα είναι άψητα. Ο ειδικοί προτείνουν να γεμίζεις τα 3/4 της χύτρας ώστε να υπάρχει χώρος για τα υγρά.

Το κινητό σου και άλλα δύο πράγματα που δεν περίμενες ότι μπορείς να καθαρίσεις με οδοντόκρεμα

3) Χρησιμοποιείς τη χύτρα για να ζεστάνεις φαγητό

H χύτρα αναπτύσσει μεγάλη θερμοκρασία και δεν ενδείκνυται αν θες να ζεστάνεις προμαγειρεμένο φαγητό.

4) Τοποθετείς περισσότερο νερό απ' όσο χρειάζεται

Αρκετές γυναίκες κάνουν λάθος στη δοσολογία με αποτέλεσμα το φαγητό να είναι πολύ υδαρές. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να αφαιρέσεις λίγα υγρά ή να ρίξεις αλεύρι καλαμποκιού για να πήξει η σάλτσα.

5) Βράζεις το κρέας σε κρύο νερό

Για να μην χάσει το κρέας τους φυσικούς χυμούς του, τοποθέτησέ το σε νερό που έχει ήδη ζεσταθεί. Στο ζεστό νερό οι πρωτεΐνες του κρέατος σχηματίζουν μια προστατευτική κρούστα, η οποία εμποδίζει τη διαφυγή των χυμών του και το κρατά μαλακό.

Πηγή κεντρικής: pexels.com