10 DIY ιδέες για τις πιο πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κάρτες

Γεωργία Βλαχοπούλου
10 DIY ιδέες για τις πιο πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κάρτες

Φέτος τα Χριστούγεννα δεν χρειάζεται να αγοράσεις χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους αγαπημένους σου, γιατί θα τις φτιάξεις μόνη σου με πολύ εύκολο τρόπο.

Τα 2024 είναι προ των πυλών και όλοι έχουμε μπει σε γιορτινό mood. Οι περισσότεροι έχουν στολίσει, ενώ πολλοί έχουν πάρει ήδη και τα δώρα που θα προσφέρουν στους αγαπημένους τους ως είθισται αυτές τις γιορτινές μέρες. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμο της αγάπης και της προσφοράς.

Τι είναι αυτό που κάνει όμως κάθε δώρο μοναδικό; Μα φυσικά η χριστουγεννιάτικη κάρτα που το συνοδεύει, η οποία είναι γεμάτη με ευχές για το νέο έτος και αφορά ειδικά το άτομο που λαμβάνει το δώρο. Και δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, το γεγονός πως αρκετοί όταν πρέπει να επιλέξουν μια κάρτα για να βάλουν σε κάποιο δώρο τους - για οποιαδήποτε γιορτινή περίσταση - σπαταλούν πολύ χρόνο στα μαγαζιά για να βρουν την καταλληλότερη, αφού το λέει και το ρητό «τα γραπτά μένουν». Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για χριστουγεννιάτικες κάρτες, τις οποίες κάποιοι συνεχίζουν να βάζουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους -και γύρω από τη φάτνη σαν έξτρα στολίδια, όπως έκαναν οι γονείς και οι παππούδες μας.

pexels-koolshooters-6087528.jpg

Τα σχέδια βέβαια των χριστουγεννιάτικων καρτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι λίγο πολύ κοινά κάθε χρόνο. Είτε έχουν πάνω τους ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα δώρα, είτε τη φάτνη με τους μάγους και το λαμπρό αστέρι. Αν λοιπόν, δεν σου αρκούν κι εσένα αυτές οι επιλογές, φέτος μπορείς να φτιάξεις τις δικές σου χριστουγεννιάτικες κάρτες για να χαρίσεις στους αγαπημένους σου την ώρα που θα ανοίγουν το δώρο τους. Σίγουρα θα είναι μοναδικές και κάτι το οποίο θα το κρατήσουν για πάντα. Άλλωστε, οτιδήποτε φτιάχνει κανείς με τα χέρια του είναι ένας θησαυρός και για τον δημιουργό και τον παραλήπτη.

Εμείς πάντως σου προτείνουμε 13 εύκολες και πρωτότυπες ιδέες για να είναι οι χριστουγεννιάτικες κάρτες σου οι πιο ξεχωριστές.

1. Kάρτες με φωτογραφίες και λίγο...glitter

Eκτύπωσε μια φωτογραφία με εσένα και το πρόσωπο που θα δώσεις το δώρο από μια χαρούμενη στιγμή σας. Μπορείς να επιλέξεις να την εκτυπώσεις είτε στην κανονική της απόχρωση είτε σε ασπρόμαυρη. Στη συνέχεια, το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να κολλήσεις την φωτογραφία σε ένα κομμάτι χαρτόνι - σε όποιο χρώμα θες εσύ - το οποίο θα διπλώσεις στη μέση για να δημιουργηθεί η κάρτα, προσθέτοντας γύρω από τη φωτογραφία λίγη κόλλα, πάνω στην οποία μπορείς να ρίξεις λίγη χρυσόσκονη. Και έτοιμη η χριστουγεννιάτικη κάρτα σου. Αν δεν θες να «μπλέξεις» με το glitter μπορείς απλά να εκτυπώσεις τη φωτογραφία και να γράψεις το μήνυμά σου από πίσω.

2. Κάρτες με δαντελένα και κορδέλες

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις διάφορες κορδέλες ή μικρές δαντελίτσες και να σχηματίσεις από χριστουγεννιάτικο δέντρο μέχρι και ολόκληρα σπιτάκια για την κάρτα σου που σίγουρα το πρόσωπο που θα τα προσφέρεις δεν θα έχει ξαναδεί σε αντίστοιχη κάρτα.

3. Στόλισε την κάρτα σου με fimo

To fimo ή πολυμερικός πηλός είναι κάτι ανάμεσα σε πυλό και πλαστελίνη, και με αυτόν μπορείς να δημιουργήσεις εύκολα διάφορα σχέδια για να διακοσμήσεις τις κάρτες σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις, αφού τον προμηθευτείς είναι να φτιάξεις το σχέδιο που θες χρησιμοποιώντας ακόμα και τα κουπάτ που έχεις για τα κουλουράκια σου και να βάλεις τα σχέδια στον φούρνο για να ψηθούν - πάντα οι συσκευασίες αναγράφουν τη θερμοκρασία και τα λεπτά. Μετά απλά κολλάς το σχέδιο στην κάρτα σου και είσαι έτοιμη να γράψεις τις ευχές σου.

4. Χριστουγεννιάτικες κάρτες με την τεχνική decoupage

Decoupage είναι η τεχνική διακόσμησης χρησιμοποιώντας χάρτινα μοτίβα και πολλές φορές συνδυασμένα με ειδικά εφέ χρωμάτων, φύλλων χρυσού και άλλων διακοσμητικών στοιχείων. Κάπως έτσι, μπορείς να διακοσμήσεις κι εσύ τις χριστουγεννιάτικες κάρτες σου με διάφορα υφάσματα και χάρτινα μοτίβα.

5. Kάρτα - χριστουγεννιάτικο δέντρο

Αντί να ζωγραφίσεις ένα χριστουγεννιάτικο στο εξωτερικό μέρος της κάρτας μπορείς να δημιουργήσεις ένα τρισδιάστατο στο εσωτερικό της πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας λίγες ροδέλες από χρωματιστό χαρτόνι και κόλλα.

6. Xριστουγεννιάτικη κάρτα - ακορντεόν με φωτογραφίες

Σε συνέχεια της πρώτης ιδέας με τη φωτογραφία σαν στοιχείο της χριστουγεννιάτικης κάρτας σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις και 2 και 3 φωτογραφίες σε ένα χαρτόνι που θα τυλίξεις σαν «ακορντεόν» και θα γράψεις παράλληλα και τις ευχές σου.

7. Xριστουγεννιάτικες κάρτες με νήματα

Μια εύκολη και πρωτότυπη ιδέα, ειδικά αν το έχεις με το ράψιμο, είναι να φτιάξεις ένα σχέδιο πάνω στην κάρτα σου με διάφορα χρωματιστά νήματα. Πρώτα πρέπει να σχεδιάσεις αυτό που θα ράψεις και μετά με τη βελόνα να κάνεις στο περίγραμμα μικρές τρυπούλες για να περάσουν οι κλωστές σου. Έτσι οι χριστουγεννιάτικες κάρτες σου θα είναι και πρωτότυπες και cozy για την εποχή.

8. Ανάγλυφες χριστουγεννιάτικες κάρτες

Κάτι πιο απλό αλλά εξίσου εντυπωσιακό είναι να κάνεις τις χριστουγεννιάτικες κάρτες σου πιο ανάγλυφες είτε σκαλίζοντας λίγο από την πίσω πλευρά το σχήμα τους είτε κόβοντας διάφορες φιγούρες και κολλώντας τες επάνω για να είναι η υφή τους πιο ιδιαίτερη.

9. Κάρτες με χιονάνθρωπους φτιαγμένους από κουμπιά

Ένα χαρακτηριστικό των Χριστουγέννων είναι και οι χιονάνθρωποι που στολίζουν τις διάφορες βιτρίνες ή τα σπίτια. Γιατί να μην έχει και η κάρτα σου λοιπόν, έναν χιονάνθρωπο φτιαγμένο με μπογιές, λίγο χαρτόνι και λίγα κουμπιά για να φαίνεται πιο αληθινός;

10. Xριστουγεννιάτικες κάρτες που μπορείς να τις έχεις όλο τον χρόνο

Οι χρισοτυγεννάτικες κάρτες δεν είναι απαραίτητο να θυμίζουν μόνο τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό μέρος τους. Μπορείς να ζωγραφίσεις διάφορα τοπία ή πράσινα δέντρα και κλαδιά, έτσι ώστε οι φίλοι σου να τις έχουν στα ράφια της βιβλιοθήκης τους όλο τον χρόνο.