Η λύση για τις καφέ άκρες στα φύλλα ενός φυτού κρύβεται στο σωστό κόψιμο του χαλασμένου σημείου
Πριν πάρεις την απόφαση ότι το φυτό σου «πέθανε», δοκίμασε να κόψεις τα καφέ φύλλα με τον τρόπο που συστήνουν οι ειδικοί για να το «επαναφέρεις» στη ζωή.
Ο ξηρός αέρας θέρμανσης, η έλλειψη φωτός και το κρύο επηρεάζουν τα φυτά εσωτερικού χώρου. Μπορείς να το καταλάβεις εύκολα, αφού χάνουν πολλές φορές τα φύλλα τους. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό.
Σε κάποια φυτά οι άκρες γίνονται καφέ με αποτέλεσμα αυτό να «κατατρώει» όλο το στέλεχος μαραίνοντάς το.
Και εύλογα θα με ρωτήσεις και τι γίνεται αν οι άκρες των φύλλων των φυτών μου γίνουν καφέ; Δεν σώζεται με κάποιον τρόπο η κατάσταση για να μην σαπίσουν τελείως;
Υπάρχει λύση σύμφωνα με τους ειδικούς.
Αν θες να ανθίσει η ορχιδέα, πότισέ την με νερό ρυζιού μια φορά τον μήνα
Γιατί τα φύλλα ενός φυτού γίνονται καφέ;
Οι καφέ άκρες των φύλλων είναι συνήθως σύμπτωμα, όχι λύση.
Η λανθασμένη φροντίδα κρύβεται συχνά πίσω από τις καφέ άκρες των φύλλων ενός φυτού.
Το πολύ ή λίγο νερό, η υπερχείλιση ή το λάθος πότισμα είναι συνήθεις λόγοι για την ξήρανση των φύλλων.
Το νερό με κιμωλία, το πολύ λίπασμα ή η υψηλή υγρασία μπορούν επίσης να βλάψουν το φύλλωμα.
Αξίζει λοιπόν να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στο φυτό. Συσσωρεύεται νερό στη γλάστρα ή το χώμα είναι πολύ στεγνό; Μια απλή δοκιμή του pH του εδάφους μπορεί να ξεκαθαρίσει πολλά.
Τα 5 φυτά που μειώνουν τη σκόνη θα κάνουν το σπίτι σου να λάμπει από καθαριότητα
Τι να κάνετε αν οι άκρες των φύλλων είναι καφέ;
Η λύση είναι απλή και ξεκάθαρη σύμφωνα με τους λάτρεις της κηπουρικής. Απλά απαλλάξου από το κατεστραμμένο μέρος.
Στην πραγματικότητα, το κόψιμο των αποξηραμένων άκρων είναι μια κοινή πρακτική. Είναι όμως αυτή πραγματικά η λύση; Ναι, σε κάποιο βαθμό.
Αν ξεκινήσει να γίνεται καφέ, το φύλλο δεν θα ανακάμψει ποτέ. Οι άκρες παραμένουν στεγνές ανεξάρτητα από το πόσο νερό ή ηλιακό φως δέχεται το φυτό.
Ένα στοχευμένο κόψιμο μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της εικόνας αυτής που και αντιαισθητική είναι και το φυτό δεν βοηθάει στην υγεία του.
Το σωστό κόψιμο είναι το μυστικό
Όποιος αποφασίσει να κόψει τα καφέ φύλλα πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά. Δεν αρκεί απλώς να κόψει κανείς το καφέ μέρος. Το εντελώς ελεύθερο κόψιμο θα μπορούσε να τραυματίσει το φυτό.
Είναι καλύτερο να αφήσεις ένα στενό, καφέ περίγραμμα για να αποτρέψεις τη δημιουργία μιας νέας πληγής, η οποία θα αποδυναμώσει περαιτέρω το φυτό.
Παράλληλα, το ψαλίδι πρέπει να είναι απολυμασμένο και κοφτερό για να μην προκαλείται περιττή καταπόνηση στο φυτό.
Φαίνεται απλή διαδικασία, αλλά έχει και τις παγίδες της.
Το μειονέκτημα της κοπής
Το κόψιμο των καφέ φύλλων, έχει ωστόσο και τα αρνητικά του. Εάν τα κόψεις πολύ, κινδυνεύεις να τραυματίσεις το φυτό.
Η πληγή πρέπει να επουλωθεί, κάτι που απαιτεί ενέργεια. Επιπλέον, βακτήρια ή ιοί μπορούν να εισέλθουν στο φυτό μέσω της διεπαφής και στη συνέχεια να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Επιπλέον, το άγχος που προκαλείται από το κλάδεμα μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως κίτρινα φύλλα ή ακόμα και πτώση των φύλλων.
Άλλες λύσεις για να σωθεί ένα φυτό εσωτερικού χώρου
Μια άλλη λύση βέβαια, είναι και η μεταμφύτευση.
Η μεταφύτευση μπορεί να κάνει θαύματα, ειδικά αν το χώμα είναι συμπιεσμένο.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα που χρησιμοποιούμε πολύ τη θέρμανση στα σπίτια μας, το φυτό πρέπει να ψεκάζεται τακτικά με νερό για να εξουδετερωθεί ο ξηρός αέρας.
Έτσι το φυτό μπορεί να ανακτήσει τη δύναμή του και να επιβιώσει καλύτερα τον χειμώνα.
