Το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις όταν βράζεις ζυμαρικά

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις όταν βράζεις ζυμαρικά

(+Το μυστικό για τέλεια ζυμαρικά).

Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και εύκολα φαγητά, ιδανικά για γρήγορα και απολαυστικά γεύματα. Από μια κρεμώδη καρμπονάρα μέχρι μια πικάντικη αραμπιάτα, οι σάλτσες μετατρέπουν ένα απλό πιάτο σε γευστική εμπειρία. Όμως, όσο τέλεια κι αν είναι η σάλτσα, αν τα ζυμαρικά δεν έχουν τη σωστή υφή, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απογοητευτικό.

Πόσες φορές έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με κολλημένα ζυμαρικά, που χαλούν όλη την απόλαυση του πιάτου σου; Σύμφωνα με τον διάσημο τηλεοπτικό σεφ Στέφεν Χένσλερ, το πρόβλημα δεν οφείλεται στη μέθοδο στραγγίσματος ή στο είδος των ζυμαρικών, αλλά σε ένα κλασικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι κατά το βράσιμο.

Το λάθος που καταστρέφει τα ζυμαρικά σου

Πολλοί πιστεύουν ότι αν προσθέσουν λάδι στο νερό βρασμού, τα ζυμαρικά δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους. Ωστόσο, αυτή η δημοφιλής συμβουλή δεν λειτουργεί. Ο Χένσλερ εξηγεί γιατί αυτός ο τρόπος όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά κάνει τα πράγματα χειρότερα.

«Το λάδι απλά επιπλέει στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια καλύπτει τα ζυμαρικά όταν τα στραγγίζεις. Αυτό εμποδίζει τη σωστή απορρόφηση της σάλτσας, με αποτέλεσμα η γεύση να μην είναι τόσο πλούσια όσο θα έπρεπε», λέει χαρακτηριστικά ο σεφ στους ακολούθους του στο Instagram.

Με άλλα λόγια, το λάδι όχι μόνο δεν αποτρέπει το κόλλημα, αλλά μειώνει και την ικανότητα των ζυμαρικών να «δέσουν» με τη σάλτσα, κάτι που είναι απαραίτητο για ένα νόστιμο πιάτο.

Το μυστικό για τέλεια ζυμαρικά

Αφού το λάδι δεν είναι η λύση, τι μπορείς να κάνεις για να βεβαιωθείς ότι τα ζυμαρικά σου θα είναι αλ ντέντε και δεν θα κολλήσουν; Ο Χένσλερ προτείνει ένα απλό αλλά αποτελεσματικό μυστικό:

«Αυτό που πραγματικά βοηθά είναι να χρησιμοποιήσεις αρκετό νερό και να ανακατεύεις τα ζυμαρικά περιστασιακά».

Το μεγάλο σκεύος με άφθονο νερό δίνει στα ζυμαρικά τον απαραίτητο χώρο για να κινούνται ελεύθερα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να κολλήσουν. Επιπλέον, το τακτικό ανακάτεμα κατά το βράσιμο αποτρέπει τη συγκέντρωσή τους σε ένα σημείο.

Συμπέρασμα

Το μυστικό για τέλεια ζυμαρικά δεν βρίσκεται στην προσθήκη λαδιού, αλλά στη σωστή τεχνική μαγειρέματος. Με πολύ νερό, τακτικό ανακάτεμα και τον κατάλληλο χρόνο βρασμού, τα ζυμαρικά σου θα παραμείνουν ξεχωριστά και θα απορροφήσουν καλύτερα τη σάλτσα, προσφέροντας τη γεύση και την υφή που θέλεις.

Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσεις ένα λαχταριστό πιάτο ζυμαρικών, θυμήσου αυτά τα απλά tips και απόλαυσε το αποτέλεσμα!

IMG_3294.jpg