Να γιατί πρέπει να βάζεις αλάτι στο λάδι: το κόλπο της γιαγιάς που αποδεδειγμένα πιάνει
Παραδοσιακό δεν σημαίνει ξεπερασμένο. Να τι πρέπει να κάνεις.
Σε μια εποχή που όλα διαρκούν λίγο και αλλοιώνονται εύκολα -ακόμη και οι τροφές- οι γιαγιάδες μας είχαν τα δικά τους, δοκιμασμένα μυστικά επιβίωσης. Χωρίς συντηρητικά, ψυγεία με ειδικές θερμοκρασίες ή τεχνολογικές καινοτομίες, ήξεραν να διατηρούν τις πρώτες ύλες τους φρέσκες, γευστικές και ασφαλείς για πολύ καιρό. Ένα από αυτά τα μικρά θαύματα της κουζίνας ήταν το αλάτι. Και όχι μόνο στο φαγητό.
Γιατί να προσθέσεις αλάτι στο λάδι;
Το αλάτι είναι γνωστό ως φυσικό συντηρητικό εδώ και αιώνες. Χρησιμοποιήθηκε για την αποξήρανση κρεάτων, τη διατήρηση τυριών, ακόμη και για την αποθήκευση λαχανικών. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι μπορεί να διατηρήσει και το λάδι φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προφυλάσσοντάς το από την οξείδωση και το τάγγισμα.
Ιδιαίτερα αν αγοράζεις το λάδι σου σε μεγάλες ποσότητες -κάτι που συχνά είναι πιο οικονομικό- αξίζει να εφαρμόσεις αυτό το απλό κόλπο για να επεκτείνεις τον χρόνο ζωής του.
Πώς γίνεται;
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι απλό, ψιλό αλάτι κουζίνας. Ανακάτεψέ το απευθείας στο μπουκάλι ή το δοχείο λαδιού. Οι αναλογίες δεν είναι αυστηρές, όμως για κάθε λίτρο λαδιού μπορείς να προσθέσεις περίπου 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Ανακίνησέ το ελαφρώς για να διαλυθεί. Το αλάτι θα λειτουργήσει ως φράγμα έναντι της υγρασίας και των εξωτερικών παραγόντων που ευνοούν την αλλοίωση.
Σε ποιους απευθύνεται το κόλπο;
- Αν είσαι από εκείνους που τηγανίζουν συχνά και το λάδι εξαντλείται σε εβδομαδιαία βάση, πιθανώς να μη σου χρειάζεται.
- Αν όμως ανήκεις σε εκείνους που χρησιμοποιούν λάδι αραιά και που, ή προτιμούν τις μεγάλες συσκευασίες για οικονομία, τότε αυτό το tip θα σε γλιτώσει από σπατάλες, δυσοσμίες και αναγκαστική απόρριψη αλλοιωμένου λαδιού.
Επιπλέον συμβουλές διατήρησης:
- Απέφυγε το φως και τη ζέστη. Τοποθέτησε το λάδι σε σκοτεινό, δροσερό μέρος.
- Προτίμησε γυάλινο μπουκάλι. Τα πλαστικά δοχεία τείνουν να απορροφούν οσμές και να επηρεάζονται από τη θερμοκρασία.
- Χρησιμοποίησε καθαρά σκεύη. Κάθε φορά που παίρνεις λάδι, φρόντισε το κουτάλι ή το δοχείο να είναι στεγνό και καθαρό.
Παραδοσιακό δεν σημαίνει ξεπερασμένο
Το αλάτι στο λάδι δεν είναι «γιατροσόφι», αλλά γνώση μεταδιδόμενη από γενιά σε γενιά. Είναι ένα παράδειγμα του πώς η παρατήρηση της φύσης και η ανάγκη για επιβίωση γέννησαν πρακτικές που ακόμη και σήμερα έχουν αξία. Όταν η τεχνολογία αποτυγχάνει ή όταν το απλό είναι πιο σοφό από το σύνθετο, οι παραδοσιακές πρακτικές επιστρέφουν και μας υπενθυμίζουν πως τίποτα δεν είναι τυχαίο στην κουζίνα μιας γιαγιάς.
Αν θέλεις λοιπόν να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο έξυπνη και λιγότερο σπάταλη, ξεκίνα από το ντουλάπι σου. Ένα κουταλάκι αλάτι μπορεί να σώσει ένα ολόκληρο μπουκάλι λάδι.
