Πώς να διατηρείς το καρπούζι φρέσκο για εβδομάδες, με έναν εντελώς απρόσμενο τρόπο

Πώς να διατηρείς το καρπούζι φρέσκο για εβδομάδες, με έναν εντελώς απρόσμενο τρόπο

Το απόλυτο hack του καλοκαιριού: πού να φυλάξεις (και πού να μην πλησιάσεις) το καρπούζι σου για να μείνει φρέσκο, ζουμερό και γλυκό για εβδομάδες.

Τίποτα δεν θυμίζει καλοκαίρι περισσότερο από μια ζουμερή φέτα καρπούζι. Ωστόσο, είναι απογοητευτικό να κουβαλάς ένα ολόκληρο καρπούζι από το μανάβικο και να διαπιστώνεις λίγες ημέρες μετά πως έχει στεγνώσει και χαλάσει. Με την εποχή του καρπουζιού να κορυφώνεται από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου, τώρα είναι η ιδανική στιγμή να μάθεις πώς να το διατηρείς σωστά -και να το απολαμβάνεις για περισσότερο.

Η ειδικός στη γαστρονομία Christina Orso από το Mortadella Head προτείνει στο Mirror.com: «Μόλις το φέρω στο σπίτι, αποθηκεύω το άκοπο καρπούζι σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Το άκοπο καρπούζι διατηρείται περισσότερο σε σύγκριση με το κομμένο». Με σωστή αποθήκευση, μπορεί να παραμείνει φρέσκο έως και δύο εβδομάδες.

5 τρόποι να καλλιεργήσεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ακόμα κι αν δεν έχεις αυλή

Για να αφαιρέσεις λεκέδες από σάλτσα από τα πλαστικά δοχεία υπάρχει ένα απλό τέχνασμα

Ζέσταμα του σφουγγαριού στο φούρνο μικροκυμάτων: γιατί το προτείνουν και ποια είναι τα οφέλη

Όχι με σόδα: Ο τρόπος για να διώξεις για πάντα τα άλατα από τις βρύσες και το μπάνιο θέλει 2 υλικά

Αποφυγή φρουτιέρας και αιθυλενίου

Μην το τοποθετείς κοντά σε άλλα φρούτα, ιδιαίτερα μέσα σε φρουτιέρες. Πολλά φρούτα -όπως τα μήλα, τα αβοκάντο και οι μπανάνες- εκπέμπουν αιθυλένιο, ένα φυσικό αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση αλλά και την αλλοίωση των γειτονικών φρούτων. Το καρπούζι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε αυτό το αέριο.

Αντιθέτως, μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια κοντά σε φρούτα που εκπέμπουν ελάχιστο αιθυλένιο, όπως ο ανανάς, τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, λάιμ, γκρέιπφρουτ) και τα μούρα (φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα).

Το ιδανικό σημείο αποθήκευσης

Το ιδανικό είναι να το τοποθετείς στο πίσω μέρος του πάγκου της κουζίνας ή κάτω από κάποιο ράφι -δηλαδή σε δροσερό, σκοτεινό και στεγνό σημείο, μακριά από ήλιο και θερμότητα.

Πώς να διατηρείς το κομμένο καρπούζι

Αφού το κόψεις, το καρπούζι γίνεται πιο ευάλωτο σε αλλοιώσεις, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό και σάκχαρα -το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Η Christina εξηγεί: «Το φρεσκοκομμένο καρπούζι χάνει την υγρασία και τη γεύση του όταν εκτίθεται στον αέρα. Η καλύτερη λύση είναι να τυλίξεις σφιχτά την κομμένη πλευρά (τη σάρκα) με μεμβράνη τροφίμων».

Στη συνέχεια, τοποθέτησέ το σε ρηχό, αεροστεγές δοχείο. Αν θέλεις μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις υφασμάτινα περιτυλίγματα με κερί μέλισσας.

Για μικρότερα κομμάτια ή κύβους, η Orso προτείνει: «Τα τοποθετώ πάνω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Το χαρτί απορροφά την περιττή υγρασία που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλοίωση ή μούχλα».

Ένα τέτοιο στρώμα απορροφητικότητας αποτρέπει τη συγκέντρωση υγρασίας στο εσωτερικό του δοχείου, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Μέγιστη διάρκεια και γεύση

Αν και η ψύξη βοηθά στη συντήρηση, η Christina συμβουλεύει να καταναλώνεται το κομμένο καρπούζι εντός 1–2 ημερών, καθώς το ψυγείο μπορεί να μειώσει τη γλυκύτητά του.

«Ακόμα κι αν δεν έχουν εμφανιστεί βακτήρια ή μούχλα, η γεύση του αρχίζει να φθίνει μέσα σε μερικές ημέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τελικές συμβουλές

Αν θέλεις να απολαμβάνεις το καρπούζι σου φρέσκο και δροσερό:

  • Άφησέ το άκοπο, μακριά από φως και φρούτα που εκπέμπουν αιθυλένιο.

  • Αποθήκευσέ το σε δροσερό, σκιερό σημείο.

  • Τύλιξε σφιχτά την κομμένη πλευρά ή χρησιμοποίησε αεροστεγές δοχείο με χαρτί κουζίνας.

  • Κατανάλωσε το κομμένο καρπούζι το συντομότερο δυνατόν.

Με λίγη φροντίδα και γνώση, κάθε φέτα καρπουζιού θα διατηρεί όλη τη δροσιά και τη γλύκα του καλοκαιριού, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Closeup portrait of funny girl in pink sunglasses holding slice of watermelon on half face on tropical fruits background