Πώς να καθαρίσεις τα βρώμικα ταψιά ώστε να φαίνονται σαν καινούργια

Πώς να καθαρίσεις τα βρώμικα ταψιά ώστε να φαίνονται σαν καινούργια

Μάθε πώς να απομακρύνεις αποτελεσματικά καμένα λίπη και λεκέδες, χαρίζοντας στα ταψιά σου ξανά τη χαμένη τους λάμψη.

Υπάρχει ένας άγραφος νόμος στις περισσότερες κουζίνες: όλοι λατρεύουμε τη μυρωδιά του σπιτικού φαγητού που ψήνεται στον φούρνο, αλλά ελάχιστοι έχουμε την ίδια αγάπη για το καθάρισμα των ταψιών μετά. Κι όμως, το σωστό καθάρισμα δεν είναι απλώς θέμα αισθητικής -είναι ζήτημα υγιεινής, γεύσης και μακροζωίας του εξοπλισμού μας. Με τις σωστές τεχνικές, το βρώμικο ταψί μπορεί να ξαναγίνει σαν καινούργιο, χωρίς ατελείωτο τρίψιμο και ταλαιπωρία.

Το κόλπο στον καθαρισμό του φούρνου που θα τον κάνει να μοιάζει ολοκαίνουριος

Πανέξυπνο φυσικό κόλπο: Έτσι μετατρέπεις κάθε ανεμιστήρα σε mini κλιματιστικό

Πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα, αλλά κανείς δεν το κάνει (από τα πιο βρώμικα σημεία κουζίνας)

Γιατί τα ταψιά λερώνουν τόσο εύκολα

Τα ταψιά καταπονούνται καθημερινά: καμένα λίπη, ξεραμένες σάλτσες και υψηλές θερμοκρασίες αφήνουν πίσω τους σημάδια που δεν φεύγουν εύκολα.

Η αρτοποιός Jennifer Behar, ιδρύτρια της Jennifer’s Homemade στο Μαϊάμι, εξηγεί:
«Το παλιό λάδι μπορεί να ταγγίσει, να χαλάσει τη γεύση του φαγητού και είναι ανθυγιεινό. Η καθαρή επιφάνεια είναι βασική τόσο για την υγιεινή όσο και για τη γεύση».

Η Missy Stefanik, υπεύθυνη προϊόντων στη GoodCook Bakeware and Food Storage, επισημαίνει:
«Τα υπολείμματα πάνω στο ταψί δημιουργούν ανωμαλίες που προκαλούν ανομοιόμορφη θέρμανση και, τελικά, καμένα ή άνισα ψημένα φαγητά».

Σημαντικοί παράγοντες:

  • Το υλικό του ταψιού: Τα αλουμινένια χρειάζονται πλύσιμο στο χέρι· τα αντικολλητικά μπαίνουν και στο πλυντήριο, αλλά φθείρονται πιο γρήγορα.

  • Η μέθοδος καθαρισμού: Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, προτιμήστε πλύσιμο στο χέρι με χλιαρό νερό και υγρό πιάτων, χωρίς σκληρά απορρυπαντικά.

Τι θα χρειαστείς

  • Μαγειρική σόδα

  • Οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου)

  • Λευκό ξίδι

  • Υγρό πιάτων

  • Νερό

  • Σφουγγάρι ή συρμάτινο σφουγγάρι

  • Γάντια

  • Καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας

  • Μικρό μπολ

Τρόποι Καθαρισμού

Μέθοδος 1: Μαγειρική Σόδα & Οξυζενέ

  1. Ξέπλυνε το ταψί με νερό για να φύγουν τα υπολείμματα.

  2. Στέγνωσέ το καλά.

  3. Ανακάτεψε ½ φλιτζάνι σόδα με 2-3 κ.σ. οξυζενέ μέχρι να δημιουργηθεί πάστα με υφή οδοντόκρεμας.

  4. Άπλωσε την πάστα στην επιφάνεια του ταψιού.

  5. Άφησέ τη να δράσει 15-20 λεπτά.

  6. Τρίψε με σφουγγάρι.

  7. Ξέπλυνε με ζεστό νερό.

  8. Στέγνωσε το ταψί με καθαρή πετσέτα.

Μέθοδος 2: Μαγειρική Σόδα & Ξίδι

  1. Ξέπλυνε και στέγνωσε το ταψί.

  2. Πασπάλισε σόδα σε όλη την επιφάνεια.

  3. Ρίξε ή ψέκασε ξίδι· ο αφρισμός βοηθά να διαλυθεί η βρωμιά.

  4. Άφησέ το 15-20 λεπτά.

  5. Τρίψε με σφουγγάρι.

  6. Ξέπλυνε και στέγνωσε.

Μέθοδος 3: Μαγειρική Σόδα & Υγρό Πιάτων

  1. Ξέπλυνε και στέγνωσε το ταψί.

  2. Πασπάλισε σόδα.

  3. Πρόσθεσε υγρό πιάτων απευθείας ή φτιάξε πάστα σε μπολ και άπλωσέ τη.

  4. Άφησέ τη 15-20 λεπτά.

  5. Τρίψε καλά.

  6. Ξέπλυνε και στέγνωσε.

Κάθε πότε πρέπει να τα καθαρίζεις

Η Jennifer Behar συμβουλεύει:

  • Μετά από κάθε χρήση: Ήπιο καθάρισμα με νερό και σαπούνι.

  • Κάθε λίγους μήνες: Ένας πιο βαθύς καθαρισμός με μία από τις παραπάνω μεθόδους.

Συμπερασματικά

Η φροντίδα των ταψιών δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης αλλά και υγείας, γεύσης και εξοικονόμησης χρημάτων, αφού παρατείνει τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού σου. Με λίγα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, μπορείς να καθαρίζεις τα ταψιά σου εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά και να απολαμβάνεις ξανά φαγητό που ψήνεται σε καθαρές, υγιεινές επιφάνειες.