Food News: Νέες αφίξεις, νέα μενού, διάσημα ramen, Michelin star dinners και «πράσινα» στέκια

Νέλλη Καλαμαρά
Food News: Νέες αφίξεις, νέα μενού, διάσημα ramen, Michelin star dinners και «πράσινα» στέκια

Το νέο ramen spot του Σωτήρη Κοντιζά, δύο μοναδικές βραδιές Friends of Pelagos, νέα χειμερινά μενού με βιώσιμη οπτική για το Tudor Hall και το GB Roof Garden, ένα zero waste γευστικό στέκι και ένα new age bakery στο Χαλάνδρι είναι ό,τι πρέπει να έχεις κατά νου αυτήν την εβδομάδα.

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και το κρύο αυτές τις μέρες να μη λέει να υποχωρήσει, όμως τα γαστρονομικά νέα δεν σταματούν ποτέ. Νέα στέκια κάνουν την εμφάνισή τους, Michelin starred chef συνεργάζονται για μαγικές fine dining βραδιές, εμβληματικά εστιατόρια παρουσιάζουν νέα μενού υπό το πρίσμα της βιώσιμης γαστρονομίας και εμείς σε έχουμε πάντα up to date για να ξέρεις τι συμβαίνει στην πόλη κάθε στιγμή. Για να δούμε λοιπόν!

tanpopo.jpg

Tanpopo

Με τη γνωστή φράση του Σωτήρη Κοντιζά «Το ramen δεν είναι φαγητό, είναι μια ζεστή αγκαλιά» να ακούγεται συχνά από τα χείλη του, ήταν απλά θέμα χρόνου το πότε θα μας σύστηνε στη δική του εκδοχή του πιο heart-warming ασιατικού φαγητού. Ο διάσημος σεφ έχει εμμονή με τα ramen και πριν λίγες μόλις ημέρες το απωθημένο του απέκτησε ένα δικό του "σπίτι": το Tanpopo. Tanpopo είναι η ιαπωνική λέξη για το dandelion, το φυτό ταραξάκο δηλαδή, αλλά και ο τίτλος μιας cult ιαπωνικής ταινίας του 1985, που ακολουθεί την ιστορία μιας νεαρής μητέρας που παίρνει μαθήματα από έναν οδηγό νταλίκας για το πώς να φτιάχνει το τέλειο ramen. Ο ίδιος o Σωτήρης Κοντιζάς μεγάλωσε με instant ramen. Στην Ιαπωνία όλοι μεγάλωσαν με cup noodles, ramen στο κουτί δηλαδή. Οι περισσότεροι δεν έμπαιναν στον κόπο να φτιάξουν κανονικά ramen στο σπίτι γιατί στην Ιαπωνία σε κάθε γωνία έχει ένα ραμενάδικο, που στο φέρνουν ακόμα και σε πορσελάνινα μπολ, τα οποία στο τέλος έρχονται και τα παίρνουν πίσω! Έπειτα ήρθε το Momofuku -το βιβλίο του David Chang- που ο Σωτήρης κρατά σαν Βίβλο, όχι τόσο για τις συνταγές αλλά για την ιστορία. Εκεί, ο σεφ που έφερε επανάσταση στην μαγειρική των ΗΠΑ όταν εισήγαγε ασιατικές γεύσεις και σύστησε στους Αμερικανούς το έως τότε άγνωστο και ταπεινό ramen noodle, διηγείται πως η δική του εμμονή τον οδήγησε να δανειστεί λεφτά από τον πατέρα του και να στήσει το περίφημο πλέον Momofuku noodle bar στα 26 του. Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα και στο Tanpopo, το αποτέλεσμα της αγάπης του Σωτήρη για το ramen, το καινούριο project κάτω από την ομπρέλα του Nolanverse, που όμως μοιάζει πιο προσωπικό από ποτέ. Ο ίδιος το περιγράφει σαν μια «καντίνα» που σερβίρει με αμεσότητα τίμιο και καυτό ramen. Για τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, θα σερβίρει καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 14.00 έως τις 19.00 (18.30 last call). Οι μισές θέσεις είναι με κρατήσεις, κι οι άλλες μισές first come, first served. Το Tanpopo ξεκινάει με ένα μενού 12 κωδικών, εκ των οποίων οι μισοί είναι ramen και gyoza. Ετοιμαστείτε να καθίσετε στο σκαμπό μπροστά στην κουζίνα και να παραγγείλετε απευθείας στο μάγειρα που μαγειρεύει μπροστά σας!

Info: Αριστείδου 1, Αθήνα, 2107000252

Pelagos-Restaurant.jpeg

Friends of Pelagos

Μόνο για δύο μοναδικές βραδιές, σήμερα και αύριο, δηλαδή στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2023, το δημοφιλές concept Friends of Pelagos επιστρέφει, με τον σεφ Luca Piscazzi να ξανασμίγει με τον Γάλλο μαέστρο της κουζίνας, Maxime Gilbert, του εστιατορίου Écriture στο Χονγκ Κονγκ, για μια απολαυστική γαστρονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πρώην συναδέλφων. Έχοντας διακριθεί ως «Σεφ της Χρονιάς» από την South China Morning Post για το 2021-2022, ο Gilbert είχε συνεργαστεί με τον Piscazzi στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο Amber του ξενοδοχείου The Landmark Mandarin Oriental, στο Χονγκ Κονγκ. Στη συνέχεια, ίδρυσε το εστιατόριο Écriture στο Χονγκ Κονγκ: ένα γαλλικό εστιατόριο-φαινόμενο εκλεκτής εστίασης που έλαβε δύο αστέρια Michelin στους πρώτους οκτώ μήνες λειτουργίας του. Μόνο για αυτές τις δύο νύχτες του Φεβρουαρίου, το εκθαμβωτικό μενού Piscazzi-Gilbert επιδεικνύει την τέχνη αυτών των δύο κορυφαίων σεφ. Ο Luca Piscazzi ανοίγει το μενού με ένα δροσερό ceviche από μαγιάτικο με salsify tagliolini cacio e pepe, ακολουθούμενο από το Caviar & Uni Tart του Maxime Gilbert με το χαβιάρι οξύρυγγχου του Σρεκν (Royal Caviar Club Schrenckii) και τον αχινό από την περιοχή Χοκκάιντο της Ιαπωνίας. Το μενού συνεχίζεται με το Dover Sole Meuniere του σεφ Piscazzi με σαφράν, μαύρη ελιά και γλυκόριζα, και το Brittany John Dory του σεφ Gilbert με Kakinoki Take, ikura, chorizo και sauce vin jaune. Πρόκειται για ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι, αντάξιο του Michelin-starred εστιατορίου Pelagos.

Info: Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 8901192

gb.jpg

GB Roof Garden & Tudor Hall

Τα εμβληματικά ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία και King George, κρατώντας ψηλά τον πήχη της γαστρονομίας, παρουσιάζουν τα νέα εποχικά μενού των εστιατορίων GB Roof Garden και Tudor Hall για το χειμώνα. Ο Executive Chef των ξενοδοχείων Αστέριος Κουστούδης με την έμπειρη ομάδα του, βαδίζοντας σταθερά και διαχρονικά στο δρόμο της βιωσιμότητας, επιλέγουν τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα, προτάσσουν την υψηλού επιπέδου μαγειρική τους τέχνη και καθηλώνουν με ευφάνταστα πιάτα, θεϊκές γεύσεις, εικόνες και αρώματα. Στο αγαπημένο GB Roof Garden Restaurant ο ταλαντούχος Chef de Cuisine Νίκος Λιόκας με πολυετή θητεία σε δημοφιλή εστιατόρια του Λονδίνου, έχει σχεδιάσει με εξαιρετική μαεστρία ένα συναρπαστικό «fine comfort» μενού με μεσογειακές επιρροές και γνήσιες νοσταλγικές γεύσεις. Για την προετοιμασία των πιάτων χρησιμοποιεί βιολογικά προϊόντα και φρέσκα υλικά εποχής από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, τα οποία φέρουν χαρακτηριστική ένδειξη ή αναφορά του τόπου προέλευσης επάνω στην κάρτα του μενού. Αυθεντικές γεύσεις με ένταση και βαθιά νοστιμιά και πρωταγωνιστές το καλαμάρι στα κάρβουνα με σάλτσα καπνιστού ταραμά, το ριζότο με ψητή κολοκύθα, λαδοτύρι Ζακύνθου και φουντούκι, την πατάτα Νάξου στη θράκα με βούτυρο νουαζέτ, πουρέ κουνουπίδι με πράσο σε ζύμωση και σάλτσα γραβιέρας Νάξου και πολλές ακόμη εμπνευσμένες συνταγές, πάντα μαζί με τα διάφορα είδη ολόφρεσκου προζυμένιου ψωμιού που σερβίρονται αχνιστά απευθείας από το φούρνο του νέου αρτοποιείου του ιστορικού ξενοδοχείου.

Tudor-Hall.jpg

Παράλληλα, στο ανανεωμένο και πολυτελές Tudor Hall, ο διακεκριμένος Chef de Cuisine Νίκος Λειβαδιάς με αξιόλογη εμπειρία στο fine dining και τη σύγχρονη κουζίνα και με τη φαντασία του σε πρώτο πλάνο δίνει νέα διάσταση στη ελληνική κουζίνα. Τα εκλεπτυσμένα πιάτα του μενού χαρακτηρίζονται από υψηλή αισθητική και ασυναγώνιστη γεύση αναδεικνύοντας τη μοντέρνα εκδοχή των ντόπιων παραδοσιακών υλικών. Τα canapés καλωσορίσματος αποτελούνται από μικρά πολύχρωμα αριστουργήματα που προκαλούν έκρηξη γεύσεων στο στόμα και μας βάζουν στο κλίμα για την εμπειρία που ακολουθεί. Περιλαμβάνουν καπνιστό χέλι με αγγούρι πίκλα και χαβιάρι, μοσχάρι ταρτάρ με τυρί κρέμα και τρούφα, χειροποίητο πελτέ από βιολογικές τομάτες με κριτσίνια και πέντε διαφορετικά είδη ψωμιού. Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν το ριζότο από λευκά σπαράγγια, κρόκο αυγού κονφί, γραβιέρα Νάξου, πράσο και κάππαρη και η καραβίδα - ταρτάρ και ψητή- με κόλιανδρο, μοσχολέμονο και καβουρδισμένο φιστίκι. Από τα πιο απολαυστικά και περίτεχνα κυρίως πιάτα του μενού είναι ο μπακαλιάρος με αστακό και καρότο, το στήθος από κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με πουρέ μανιταριών, τρούφα και ραβιόλι γεμιστό με μπούτι καθώς και η μοσχαρίσια στηθοπλευρά με πατάτα και σάλτσα με φραγκοστάφυλο και κόκκινο κρασί. Ο Head Sommelier Ευάγγελος Ψωφίδης επιμελείται τις οινικές αρμονίες που θα αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τη γαστρονομική εμπειρία και υπογράφει τη βραβευμένη λίστα κρασιών των δυο εστιατορίων.

Info: Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Βασιλέως Γεωργίου 1Α, 2103330766 & Ξενοδοχείο King George, Βασιλέως Γεωργίου Α’ 3, 2103330748

it.jpg

ΙΤ

Το αγαπημένο comfort food στέκι του Κολωνακίου, που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει εκτός από τις γεύσεις του και για την απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον φιλοσοφία του, συνεργάζεται με την Polygreen και μας συστήνουν το νέο “πράσινο”, take away χώρο του στα βόρεια προάστια. Εκεί μας περιμένει μία Zero Waste γευστική εμπειρία με την υπογραφή της έμπειρης ομάδας του IT και σε συνεργασία με την Polygreen, που μάχεται υπέρ της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Μια φιλόξενη open kitchen είναι σε εγρήγορση, ενώ μπορεί κανείς είτε να απολαύσει ένα snack στο μεγάλο εξωτερικό του χώρο, που θυμίζει pic nic, είτε να κάνει μια γρήγορη στάση για take away. Σ’ αυτό τον ολόφρεσκο χώρο το IT συνεργάστηκε με την Polygreen και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Just Go Zero. Το πρόγραμμα συμβάλλει στην κυκλική διαχείριση των αποβλήτων, ενώ ειδικά στην περίπτωση του IT «ευθύνεται», μεταξύ άλλων, και για την ανακύκλωση και την πλήρη αξιοποίηση του γυαλιού και των υπολειμμάτων καφέ που παράγει. Εδώ θα γνωρίσουμε και το νέο της food concept με την ονομασία “Ninis Toasties & Paninis”. Άλλο ένα food concept που λειτουργεί με την zero waste λογική και γεννήθηκε μέσα από τις ίδιες πρώτες ύλες του ΙΤ στην πράσινη κουζίνα του Χαλανδρίου. Λαχταριστά τοστ και paninis σε αλμυρές, αλλά και γλυκές, εκδοχές, ό,τι πρέπει για brunch ή light lunch ή breakfast στο χέρι. Ham and Cheese με καπνιστό χοιρινό ζαμπόν, mozzarella και chutney κόκκινου κρεμμυδιού, Chicken Caesar με ψητό στήθος κοτόπουλο, bacon, καλαμπόκι, παρμεζάνα και χειροποίητη Caesar σως συναντούν το Halloumi Melanzana με ψητό χαλούμι, ψητά λαχανικά, λιαστές ντομάτες και ελιά, το Meatball Marinara με μπιφτεκάκια κοτόπουλου, ριγανάτη σάλτσα ντομάτας και mozzarella και πολλές ακόμη λαχταριστές επιλογές, ενώ δεν λείπουν οι γλυκιές προσθήκες όπως το apple Praline με μήλο, καρύδια και πραλίνα φουντουκιού.

Info: Παλαιολόγου 31, Χαλάνδρι, 2106810009

Bread-BC.jpg

Bread BC

Ένα νέας γενιάς bakery & viennoiserie έκανε την εμφάνισή του πριν λίγο καιρό στο Χαλάνδρι και έρχεται να μας συστήσει ξανά στο ψωμί, όπως ήταν παλιά, σε συνεργασία με τον κορυφαίο bread & pastry chef Θανάση Σταμούδη. Ο δημιουργός του Περικλής Βούρθης που είναι σκηνοθέτης μεγάλων τηλεοπτικών project, πριν από μία δεκαετία ξεκίνησε να πειραματίζεται με το ψωμί ως ερασιτέχνης αρτοποιός. Η απρόβλεπτη, χρονοβόρα αλλά ανταποδοτική διαδικασία της αρτοποίησης, ήταν αποκαλυπτική για τον ίδιο και τον ενέπνευσε. Το ψωμί του Bread BC γεννιέται αποκλειστικά από φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή ζάχαρη. Μόνο με νερό, αλεύρι υψηλής ποιότητας και αλάτι. Οι ζυμομύκητες και τα καλά βακτήρια γαλακτικού οξέος της άγριας μαγιάς παράγουν οργανικά οξέα που δίνουν μια γεύση μεστή και ελαφρώς πικάντικη. Έτσι, το ψωμί γίνεται εύπεπτο και τραγανό, αποκτά μαστιχωτή υφή, ενώ η διατροφική αξία του αναβαθμίζεται. Η φυσική διαδικασία αρτοποίησης, με προζύμι που πρεσβεύει το Bread BC σε γυρνάει πίσω στο παρελθόν, γι’ αυτό και το όνομά του, συνδέεται με την επανατοποθέτηση του ψωμιού στη βάση του. Εδώ θα βρούμε τέσσερα διαφορετικά ψωμιά και ένα ψωμί του τοστ με προζύμι κι ένα γεμιστό με χαρούπι, καρύδια και κράνμπερις. Το Before Christ Bread ή «τέσσερις αρχαίοι σπόροι», με φαγόπυρο, λιναρόσπορο, τεφ και αγριοκρίθαρο, το πιτυρούχο με άλευρα ολικής, σπόρους και ολόκληρο κριθάρι, το καρβέλι σικάλεως με 50% σίκαλη, και το City loaf, ένα λευκό σταρένιο με κίτρινο σκληρό αλεύρι. Τα artisan ψωμιά αργής ωρίμανσης, συμπληρώνουν αυθεντικά φρέσκα κρουασάν, γλυκά και αλμυρά αρτοποιήματα γαλλικής τεχνική, ενώ δεν λείπουν τα κέικ, οι μπάρες με αληθινή σοκολάτα, οι γλυκιές τάρτες, τα cookies και τα buns.

Info: Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, 2106851961

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.