Στο νέο It στο Χαλάνδρι μαθαίνουμε με τον πιο απολαυστικό τρόπο τι σημαίνει «Just Go Zero»

Νέλλη Καλαμαρά
Στο νέο It στο Χαλάνδρι μαθαίνουμε με τον πιο απολαυστικό τρόπο τι σημαίνει «Just Go Zero»

Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας γίνονται πράξη μπροστά στα μάτια σου, ενώ απολαμβάνεις τις αγαπημένες γεύσεις του It στο νέο «πράσινο» στέκι και take away spot στο Χαλάνδρι με την υπογραφή της Polygreen.

Τη φράση «κυκλική οικονομία» έχω την αίσθηση πως την άκουσα για πρώτη φορά πριν πολύ λίγα χρόνια σε ένα επαγγελματικό ταξίδι μου στο εξωτερικό. Κάπως μου έκανε εντύπωση ο όρος και, αφού ντράπηκα να δείξω πως δεν ήξερα τι σημαίνει, αμέσως κατέφυγα στο αγαπημένο όλων μας google για να μάθω περισσότερα. Έκτοτε την ακούω όλο και πιο συχνά, όμως ομολογώ πως δεν είχα δει τις αρχές της να εφαρμόζονται στην πράξη μέχρι εξαιρετικά πρόσφατα, και συγκεκριμένα μέχρι να γνωρίσω από κοντά το ολοκαίνουριο It Take away & Delivery στο Χαλάνδρι, που, χάρη στη στήριξη της Polygreen, δεν είναι «πράσινο» μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το It Κολωνακίου δεν χρειάζεται συστάσεις, το γνωρίζουμε όλοι εξαιρετικά καλά. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως το It Company είχε πάντα μία ιδιαίτερη αγάπη για την έρευνα, την καινοτομία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Έτσι όταν η Polygreen σύστησε στην αγορά το πρόγραμμα Just Go Zero, το πρώτο κίνημα κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας, το οποίο κάνει πράξη την κυκλική διαχείριση αποβλήτων προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις σε επιχειρήσεις και εταιρείες, το It αποτέλεσε την πρώτη επιχείρηση εστίασης που ανταποκρίθηκε με χαρά στη νέα αυτή πρόσκληση -και πρόκληση. Ακολουθώντας το πρόγραμμα αρχικά στο It του Κολωνακίου, και βλέποντας τα εξαιρετικά και μετρήσιμα αποτελέσματά του, το It Company αποφάσισε να κάνει εντελώς «πράσινο» το νέο του project, που ήδη σχεδιαζόταν, το It Take away & Delivery στο Χαλάνδρι.

Εδώ λοιπόν, μέσα στον τόσο easy-going βιομηχανικό χώρο, που σχεδίασε και επιμελήθηκε το Studio Materiality, απολαμβάνεις μία λαχταριστή, ολόφρεσκη και περιβαλλοντικά φιλική γευστική εμπειρία, καθώς βλέπεις να γίνονται πράξη οι αρχές της κυκλικής οικονομίας με εσένα τον ίδιο αρωγό. Πώς; Είναι εξαιρετικά απλό και πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι. Έρχεσαι λοιπόν στο It Χαλανδρίου (Παλαιολόγου 31, 2106810009) και αποφασίζεις να μην πάρεις το πακέτο σου μαζί σου, αλλά να απολαύσεις τις αγαπημένες signature It γεύσεις ή τα νέα λαχταριστά Ninis (θα πούμε για αυτά και την οικολογική λογική τους λίγο πιο κάτω) στον μεγάλο εξωτερικό picnic-style χώρο του. Τελειώνεις το φαγητό σου και φεύγοντας κάνεις μία στάση στο Just Go Zero area της Polygreen και δίνεις μία δεύτερη ευκαιρία ζωής σε όλα τα αναλώσιμα που έχεις χρησιμοποιήσει: ένας κάδος για το γυαλί, ένας κάδος για το πλαστικό και ένας κάδος για το αλουμίνιο σε περιμένουν για να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Και αν εσύ βιάζεσαι πάρα πολύ, μην ανησυχείς, θα το κάνουν οι εργαζόμενοι του It, οι οποίοι έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από την Polygreen για να μπορούν να ανακυκλώνουν σωστά τα πάντα. Όμως η Zero Waste φιλοσοφία φυσικά και δεν περιορίζεται εδώ.

Πίσω από το μαγαζί υπάρχουν εξειδικευμένοι κάδοι ανακύκλωσης για το χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό, το αλουμίνιο, ακόμη και για τον καφέ, που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί ένα πραγματικά zero waste αποτέλεσμα στην κουζίνα. Η Polygreen συλλέγει όλα αυτά και φροντίζει για τη σωστή τους ανακύκλωση με πιστοποιημένες διαδικασίες, βοηθώντας την επιχείρηση έμπρακτα να έχει πραγματικά το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα. Χαρακτηριστικά να σου πω πως τα υπολείμματα του καφέ γίνονται λίπασμα που επιστρέφει στο κατάστημα για να χρησιμοποιηθεί στον μικρό «κήπο» με τις πανέμορφες γλάστρες του It. Επίσης μέσα στο επόμενο διάστημα θα έρθει και ο κομποστοποιητής, ώστε ούτε καν τα υπολείμματα τροφής να μην πηγαίνουν χαμένα, αλλά να γίνονται compost που θα επιστέφει στη φύση για να θρέψει το χώμα και τα φυτά. Όταν βλέπεις λοιπόν τον καφέ σου να γίνεται λίπασμα που μπαίνει στη γλάστρα και φροντίζει το φυτό σου, κάπως αρχίζεις να κατανοείς τη λέξη «κυκλικός» στη φράση «κυκλική οικονομία». Εξαιρετικά σημαντικό βέβαια σε όλη αυτήν την προσπάθεια είναι το γεγονός πως η Polygreen με το πρόγραμμα Just Go Zero δίνει στην κάθε επιχείρηση που επιλέγει να ενταχθεί σε αυτό τη δυνατότητα πλήρους ιχνηλασιμότητας της όλης διαδικασίας, προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα σε τακτικές εκθέσεις ανακύκλωσης και την ωθεί στην πορεία προς την «πράσινη» μετάβασή της. Έτσι και η επιχείρηση, αλλά και εσύ ως τελικός καταναλωτής, ξέρεις πως όλο αυτό δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά μία πραγματική και σοβαρή δουλειά που στόχο έχει να βοηθήσει έμπρακτα τον πλανήτη μας.

Και για να επιστρέψω στα Ninis, όπως σου υποσχέθηκα παραπάνω, που βγαίνουν ολόφρεσκα από την ανοικτή κουζίνα του It, πρόκειται για ένα νέο food concept και αυτό με zero waste λογική. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να γίνεται ορθή διαχείριση των πρώτων υλών της κουζίνας και για να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο, οι άνθρωποι του εστιατορίου δημιούργησαν ένα ξεχωριστό μενού από λαχταριστά toasties και paninis σε αλμυρές και γλυκιές εκδοχές, που γίνονται το πιο απολαυστικό light snack και σερβίρονται με χειροποίητα πατατάκια, στα οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Ham and Cheese με καπνιστό χοιρινό ζαμπόν, mozzarella και chutney κόκκινου κρεμμυδιού, Chicken Caesar με ψητό στήθος κοτόπουλο, bacon, καλαμπόκι, παρμεζάνα και χειροποίητη Caesar σως, αλλά και Halloumi Melanzana με ψητό χαλούμι, ψητά λαχανικά, λιαστές ντομάτες και ελιά, ή Meatball Marinara με μπιφτεκάκια κοτόπουλου, ριγανάτη σάλτσα ντομάτας και mozzarella, είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που είναι σίγουρο πως θα γίνουν η αγαπημένη σου συνήθεια. Κάπου εδώ να σημειώσουμε πως το νέο αυτό food concept είναι το πρώτο από τα τρία ακόμη που πρόκειται να γνωρίσουμε σύντομα στο ολοκαίνουριο It Χαλανδρίου.

Κλείνοντας να πούμε πως το άκρως καινοτόμο πρόγραμμα Just Go Zero της Polygreen βασίζει τη φιλοσοφία του στην εκπαίδευση και, κατά συνέπεια, στην αλλαγή της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων και των ατόμων. Αποτελεί μια συμμετοχική διαδικασία, στην οποία τα μέλη της οικονομικής δραστηριότητας της σύγχρονης κοινωνίας αναγνωρίζουν τα σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη που αποφέρει η σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Η Polygreen απαντά στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, προσφέροντας στις επιχειρήσεις την υπηρεσία Just Go Zero Business, με σύγχρονα και άμεσα εφαρμόσιμα εργαλεία εξελιγμένης τεχνολογίας, και ουσιαστικά τους βοηθάει να κάνουν κάτι καλό για τον πλανήτη, χωρίς οι ίδιες οι επιχειρήσεις να χρειαστεί να ασχοληθούν με τα logistics της όλης διαδικασίας. Τελικά η πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη ίσως δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όσο νομίζουμε!