Αυτές είναι οι 4 τροφές που εκτοξεύουν την αντοχή

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Αυτές είναι οι 4 τροφές που εκτοξεύουν την αντοχή

Και πρέπει να έχεις στη διατροφή σου

Είναι γνωστό πως το καλοκαίρι οι αντοχές μας δεν είναι ίδιες όπως στη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Κάτι η ζέστη, κάτι τα υγρά που χάνουμε, μια αδυναμία υπάρχει και είναι και άκρως λογικό. Η σωστή διατροφή και ενυδάτωση σε βοηθούν να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου, όμως γι’ αυτό πρέπει κι εσύ να βάλεις ένα χεράκι. Καλή η γυμναστική όμως μόνη της δεν κάνει δουλειά, χρειάζεται και τη σωστή διατροφή. Και ευτυχώς η φύση μας έχει χαρίσει πολλά υλικά με τα οποία μπορούμε να επανδρώσουμε το ανοσοποιητικό μας.

Υπάρχουν λοιπόν 4 τροφές που μπορείς να φας και να ενισχύσεις την αντοχή και την ενέργειά σου.

Καστανό ρύζι

Αν και οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες καλοί. Για καλύτερη αντοχή, πρέπει να αυξήσεις την πρόσληψη πολύπλοκων υδατανθράκων. Είναι γνωστό ότι απελευθερώνουν ενέργεια αργά στο αίμα, εξασφαλίζοντας βέλτιστα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το καστανό ρύζι είναι αυτό που θες. Μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Β. Σε αντίθεση με το άσπρο ρύζι, το καστανό ρύζι έχει λιγότερο άμυλο, καθιστώντας ευκολότερη την πέψη. Με άλλα λόγια, η κοιλιά σου θα αισθάνεται γεμάτη για περισσότερο, δίνοντάς σου ενέργεια για να βγάλεις την ημέρα.

Αυγά

Τα αυγά είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και την δημιουργία των μυών και των ιστών του σώματος, ενώ βοηθούν και στην καύση θερμίδων. Τα αυγά συγκαταλέγονται στις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών στον πλανήτη, με την υψηλότερη βιολογική αξία.

Ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου. Αλλά η ανεπάρκεια τους είναι ανησυχητικά συχνή και συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή συμπτωμάτων, όπως χρόνια κόπωση και κακή μνήμη. Από τους τρεις τύπους λιπαρών οξέων ωμέγα-3, τα δύο - EPA και DHA - βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, ειδικά στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνη D.

Εσπεριδοειδή

Τίποτα δεν σε κάνει να χάσεις την ενέργειά σου από ένα κρυολόγημα κι έναν επίμονο βήχα. Οι λοιμώξεις, ανεξάρτητα από το πόσο αβλαβείς φαίνονται, έχουν πάντα έναν τρόπο να σε κάνουν να νιώσεις κουρασμένη. Ο καλύτερος τρόπος για να αναζωογονηθείς είναι να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με γενναιόδωρες δόσεις βιταμίνης C. Μελέτες δείχνουν ότι τα εσπεριδοειδή - πλούσια σε βιταμίνη C - βοηθούν στη βελτίωση των ενεργειακών επιπέδων, καθαρίζοντας το σώμα από τοξίνες και βελτιώνοντας την ανοσία.