Να τι πραγματικά συμβαίνει όταν τρως και βλέπεις τηλεόραση ταυτόχρονα

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Να τι πραγματικά συμβαίνει όταν τρως και βλέπεις τηλεόραση ταυτόχρονα

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ;

Τηλεόραση, σειρά ή ταινία, ότι και να βλέπεις ενώταυτόχρονα τρως αποδεικνύει πως μπορεί να καταστρέψει την περιφέρειά σου. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία διαπίστωσε ότι τρώγοντας ενώ παρακολουθείς με ενθουσιασμό κάτι, καθιστά πιο δύσκολο το να παρατηρήσεις πως έχεις χορτάσει.

Οι ερευνητές της μελέτης έδωσαν σε 120 συμμετέχοντες ποτά υψηλής ή χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, ενώ εκείνοι ολοκλήρωναν εργασίες απαιτώντας διαφορετικούς βαθμούς προσοχής. Όσοι ασχολήθηκαν με τα πιο απαιτητικά καθήκοντα έτρωγαν περίπου την ίδια ποσότητα σνακ σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας που δεν είχαν έντονη ή συμμετοχή. Ωστόσο, εκείνοι της τελευταίας ομάδας που κατανάλωναν το ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες κατέληξαν να τρώνε 45 τοις εκατό λιγότερο από εκείνους που έπιναν το ποτό χαμηλών θερμίδων, υποδεικνύοντας την ικανότητα να προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους με βάση τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώθηκαν προηγουμένως.

«Η μελέτη δείχνει ότι εάν τρως ή πίνεις ενώ η προσοχή σου αποσπάται από μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία, είναι λιγότερο πιθανό να καταλάβεις πόσο χορτάτη νιώθεις», εξήγησε ο Martin Yeomans, καθηγητής από τη Σχολή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex. «Αυτό είναι σημαντικό για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος: εάν είσαι από αυτούς που τσιμπολογούν κάτι πάντα όταν παρακολουθούν τηλεόραση, το πιο πιθανό είναι να μην καταλάβεις πότε είσαι φουλ. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολύ τσιμπολογάς καθώς παρακολουθείς, τόσο περισσότερο θα τρως και θα παίρνεις βάρος».

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Δεν είναι κακό να θες να φας κάτι όταν βάζεις ταινία ή βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά, απλά πάτησε το pause κάτσε 5’ στην κουζίνα φάε με την ησυχία σου και συνέχισε μετά την ταινία. Πιο εύκολο δεν ακούγεται;