Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη; Δες 6 τροφές που θα σου δώσουν ενέργεια

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη; Δες 6 τροφές που θα σου δώσουν ενέργεια

Δεν γίνεται να είσαι power 24 ώρες το 24ωρο.

Η σύγχρονη κοινωνία ταχυτήτων στην οποία όλοι ζούμε, έχει αντίκτυπο τόσο στην ψυχική, όσο και στη σωματική υγεία μας. Όταν δουλεύεις από τις 9 το πρωί αλλά ξυπνάς στις 7 και πριν τις 8 το βράδυ δεν είσαι στο σπίτι σου, δεν γίνεται να μην είσαι κουρασμένη.

Όσο σωστά και να τρως αν δεν ξεκουράζεσαι και δεν κοιμάσαι επαρκώς, το αποτέλεσμα θα είναι να είσαι συνεχώς κουρασμένη και να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου. Υπάρχουν όμως 6 τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν και να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα, δίνοντάς σου ενέργεια.

kourasi trofes3

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, καλίου, βιταμίνης Β6, βιταμίνης C και μαγγανίου, μέταλλα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Οι μπανάνες είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες αφομοιώνονται αργά, απελευθερώνοντας ενέργεια στην κυκλοφορία του αίματος με σταθερό ρυθμό.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και περιέχει λακτόζη, μια ζάχαρη γάλακτος, η οποία χωνεύεται εύκολα και χρησιμοποιείται για ενέργεια. Το γιαούρτι περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης.

7 τρόποι να αντιμετωπίσεις το burnout

Ξηροί καρποί

Αισθάνεσαι κουρασμένη; Φάε μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί περιέχουν όλα τα μεγάλα μακροθρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος. Είναι ένα εύκολο σνακ και είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, όπως βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά.

Σκόνη μάτσα

Ο συνδυασμός καφεΐνης με την L-θεανίνη στο πράσινο τσάι matcha είναι μια εξαιρετική επιλογή για την παροχή μιας σταθερής ώθησης ενέργειας. Η παρουσία της L-θεανίνης στο matcha έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που βελτιώνουν την εστίαση και την εγρήγορση.



Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, δύο συστατικά που θα αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας σου. Η θεοβρωμίνη είναι ένα διεγερτικό (παρόμοιο με την καφεΐνη) που αυξάνει την ενέργεια με πιο ήπιο και πιο μακρόχρονο τρόπο από την καφεΐνη. Έτσι και θα αποκτήσεις ενέργεια και θα καταπολεμήσεις την ανάγκη σου για γλυκό.

Μελατονίνη και αλκοόλ: Ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό σου

Αυγά

Τα αυγά είναι μια καλή πηγή σιδήρου. Το σώμα σου χρειάζεται σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, ένα μόριο στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα σου. Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, τα κύτταρά σου δεν λαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται, γεγονός που σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη.