7 τρόποι να αντιμετωπίσεις το burnout

Μαρία Ροδίτη
7 τρόποι να αντιμετωπίσεις το burnout

Όσο εξαντλημένη κι αν είσαι, λύσεις θα βρεις για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Μη σκας, λοιπόν!

Δεν ξέρω πόσες φορές έχω γκουγκλάρει το τελευταίο διάστημα τη φράση «πώς να αντιμετωπίσεις το burnout»! Είμαι σε μια φάση που έχω κυριολεκτικά «καεί». Το ατέλειωτο διάστημα της καραντίνας σε συνδυασμό με την τηλεργασία, την απότομη επιστροφή στο γραφείο και την πάρα πολλή δουλειά με έχουν κάνει να νιώθω εντελώς πτώμα. Να αισθάνομαι ότι δεν έχω καμία απολύτως δύναμη!

Στρες, ημικρανίες, πόνοι περιόδου: Τα αιθέρια έλαια που θα σε ανακουφίσουν

Τι είναι το burnout

Burnout λέγεται η κατάσταση της υπερβολικής εξάντλησης, που προέρχεται από την πολλή και συνεχόμενη δουλειά χωρίς την ευκαιρία ξεκούρασης. Μήπως σου θυμίζει κάτι αυτή η κατάσταση;

Εσένα! Εσένα που σε όλη τη διάρκεια του lockdown δούλευες ασταμάτητα με τηλεργασία, που ξεπερνούσες τις ώρες του ωραρίου σου και που είχες να διαχειριστείς και τον πολύμηνο εγκλεισμό. Εσένα που τώρα επέστρεψες στο γραφείο, αλλά ακόμα ο οργανισμός σου δεν έχει συνέλθει από το overdose δουλειάς. Σε καταλαβαίνω απόλυτα! Στην ίδια φάση με εσένα είμαι κι εγώ… Και πίστεψέ με! Οριακά κρατιέμαι στα πόδια μου.



Ξέρεις και κάτι ακόμα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες βίωσαν σε πιο έντονο βαθμό το burnout μέσα στο 2020 συγκριτικά με τους άνδρες. Εμένα, προσωπικά, αυτό δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Χωρίς να θέλω να προσβάλω τους φίλους άνδρες, εμείς είμαστε αυτές που έχουμε να διαχειριστούμε χίλια δύο πράγματα. Έχουμε να μεριμνήσουμε για τη φροντίδα του σπιτιού, για τα παιδιά (όσες έχουν), για τον σύντροφο, για τη δουλειά μας. Για όλα! Ε, πώς να μην καούμε, λοιπόν;

Ψυχραιμία! Θα το αντιμετωπίσεις

Με καλή διάθεση, υπομονή κι επιμονή όλα αντιμετωπίζονται! Και το burnout μπορείς να το εξολοθρεύσεις. Δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις:

#1 Πήγαινε για περπάτημα έστω και για δέκα λεπτά! Αυτά τα λίγα λεπτά που θα ξοδέψεις για να κάνεις scroll στο Instagram μόλις γυρίσεις σπίτι, διάθεσέ τα για να πάρεις αέρα και να κάνεις μια βόλτα στα γύρω τετράγωνα. Θα αποσυμπιεστείς και αμέσως θα νιώσεις καλύτερα.

https://www.instagram.com/p/CQT7A0MBVhV

#2 Βάλε όρια! Με τον δικό σου τρόπο δείξε στους συναδέλφους σου ότι δεν μπορούν να σε καλούν στις 12 τα μεσάνυχτα, ούτε και να σε φορτώνουν με δουλειά όταν είσαι εκτός γραφείου. Στο κάτω-κάτω χρειάζεται να πάρεις κι εσύ μια ανάσα από την τόση δουλειά και τις υποχρεώσεις.

#3 Έχε υπόψη σου τα επίπεδα ενέργειάς σου. Υπολόγισε τα αποθέματα ενέργειάς σου όπως ακριβώς υπολογίζεις τα έξοδα του μήνα. Δες πόσο χρόνο μπορείς να αφιερώσεις σε δραστηριότητες και φίλους συνδυαστικά με τη δουλειά σου και μην κάνεις πράγματα που σε ξεπερνούν.

Στην gallery θα δεις κι άλλους τρόπους να ξεπεράσεις το burnout!