Μελατονίνη και αλκοόλ: Ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Μελατονίνη και αλκοόλ: Ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό σου

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί για τον συνδυασμό που μπορεί να επιφέρει αντίστροφα αποτελέσματα από όσα επιθυμούμε.

Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού και να έχουμε ξεκλέψει κάποιες ημέρες για χαλάρωση όμως η εξάντληση που νιώθουμε από την κούραση μιας ολόκληρης χρονιάς είναι δύσκολο να φύγει μέσα σε μια-δυο μέρες. Ο ύπνος είναι το απόλυτο βάλσαμο σε καταστάσεις υπερκόπωσης όμως όσοι αργούν ακόμη να πάνε διακοπές, προσπαθούν να βρουν κι άλλους τρόπους ώστε να κάνουν το σώμα και το πνεύμα τους να έρθει σε κατάσταση ηρεμίας.

Ίσως να δοκίμασες κι εσύ να κάνεις διαλογισμό, να χαλαρώσεις με ένα ζεστό ντους ή ακόμα και να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, αν στο τέλος της ημέρας ένα ποτήρι κρασί είναι αυτό που σε χαλαρώνει πραγματικά έπειτα από μια κουραστική ημέρα, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς - ειδικά αν λαμβάνεις συνδυαστικά κάποιο βοηθητικό συμπλήρωμα για τον ύπνο όπως είναι η μελατονίνη-.

Τι συμβαίνει με τον συνδυασμό μελατονίνης και αλκοόλ

ypnos

«Πρέπει να διαλέξεις το ένα ή το άλλο, ακόμη και σε μικρές δόσεις», δήλωσε στην POPSUGAR η Jessica Nouhavandi, PharmD, φαρμακοποιός. «Το αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει τυχόν πιθανές παρενέργειες από τη μελατονίνη». H Δρ Nouhavandi εξήγησε ότι η ανάμιξη των δύο μπορεί μεταξύ άλλων να αυξήσει τον κίνδυνο λιποθυμίας ή να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να αποφύγει κάποιος να πιει ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ λίγες ώρες πριν πέσει στο κρεβάτι. Πιθανότατα, εάν παίρνει κάποιο συμπλήρωμα όπως μελατονίνη, είναι επειδή «αγωνίζεται» να κοιμηθεί το βράδυ- και το αλκοόλ λειτουργεί αντίστροφα με αυτό.

Πώς μπορείς κλείνοντας τα μάτια, να καταφέρεις να απολαύσεις τον ύπνο

Τι κάνει το αλκοόλ όταν καταναλώνεται το βράδυ πριν τον ύπνο

krasi

«Το αλκοόλ μπορεί σίγουρα να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμηθούν στην αρχή της νύχτας, αλλά κατά τη διάρκειά της καθώς μεταβολίζεται, τείνει να αποσταθεροποιεί τον ύπνο και να δημιουργεί δυσκολίες στον ύπνο, μέσα στη νύχτα», λέει ο Adam Sorscher, MD ,υπεύθυνος υγείας ύπνου στο Alice Peck Day Memorial Hospital στο Λίβανο. «Μπορεί επίσης να συμβάλει στην άπνοια ύπνου και στο δυνατό ροχαλητό. Επομένως, η επίδραση του αλκοόλ στον ύπνο είναι συνήθως αρνητική».

Οι ειδικοί δε συνιστούν την κατανάλωση αλκοόλ αν προσπαθείς να έχεις έναν ξεκούραστο ύπνο. Και, ενώ η μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για ορισμένους, είναι σημαντικό να απευθυνθείς στο γιατρό σου για να εγκρίνει την λήψη της.

Όσο για το πώς μπορείς να έχεις έναν καλό ύπνο χωρίς συμπληρώματα και αλκοόλ; Πάτα play στο video που ακολουθεί, κλείσε τα μάτια και χαλάρωσε... Είναι το μυστικό για έναν υπέροχο ύπνο!