Πρωινό φάγαμε σήμερα;
O Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Αχιλλέας Τελμετίδης μας μιλά για τα οφέλη του σημαντικότερου γεύματος της ημέρας
Το πρωινό αποτελεί αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας και παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό το 25% των ημερήσιων θερμίδων, δηλαδή την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά κατά τη διάρκεια της μέρα.
Ειδικότερα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα έδειξε ότι το πρώτο γεύμα που τρώμε όταν ξυπνάμε, είναι αυτό που προγραμματίζει τον μεταβολισμό μας για την υπόλοιπη μέρα. Επίσης όπως είναι γνωστό, η πρόσληψη πρωινού γεύματος συντελεί στην καλύτερη διαχείριση του αισθήματος πείνας και κορεσμού. Ταυτόχρονα, εφοδιάζει τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία απορροφώνται και χρησιμοποιούνται
αποτελεσματικότερα από τον οργανισμό μας, εξαιτίας της κενότητας του γαστρεντερικού σωλήνα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης, παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα.
Έτσι, το πρωινό βοηθάει στη:
Βελτίωση της μνήμης, συγκέντρωσης και ψυχικής διάθεσης: Η κατανάλωση του πρωινού βελτιώνει τα αποθέματα γλυκόζης(σακχάρου) στο αίμα, η οποία είναι και το κύριο υπόστρωμα του εγκεφάλου και έτσι βελτιώνεται η ικανότητα συγκέντρωσης και εκμάθησης νέων πραγμάτων. Άλλωστε έρευνες μέσω τεστ αξιολόγησης, έδειξαν ότι ενήλικες που κατανάλωναν πρωινό, βελτίωναν τις νοητικές τους επιδόσεις σε ποσοστά που άγγιζαν το 20%. Επίσης το πρωινό φαίνεται να συνδέεται στενά και με την ψυχική διάθεση και όρεξη, καθώς έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσε μειωμένη ψυχική διάθεση και αυξημένο άγχος και κόπωση σε φοιτητές που δε λάμβαναν πρωινό.
Καλή καρδιαγγειακή λειτουργία: σύμφωνα με τους μελετητές, τα αιμοπετάλια (είναι τα κύτταρα του αίματος που «κολλάνε» μεταξύ τους για να δημιουργηθεί ένας θρόμβος) έχουν αυξημένη συγκολλητική ικανότητα το πρωί, αλλά το πρωινό φαγητό την μειώνει, ελαττώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος. Επιπρόσθετα ευρήματα χρόνιων επιδημιολογικών μελετών έδειξαν ότι τα ενήλικα άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
Μείωση του σωματικού βάρους: όταν δεν τρώμε σωστά και τακτικά ή όταν παραλείπουμε τελείως κάποιο γεύμα (π.χ. πρωινό), προκαλούμε στην οργανισμό μας μια διαταραχή στην οποία ο εγκέφαλος πληροφορεί το υπόλοιπο σώμα ώστε να μην αποθηκεύσει λίπος! Έτσι όταν δεν υπάρχει επάρκεια τροφής ο οργανισμός αποθηκεύει όσο περισσότερο λίπος μπορεί.
Ιδανικές εναλλακτικές για πρωινό:
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό:
- Σύνθετους Υδατάνθρακες, οι οποίοι δίνουν ενέργεια που κρατά περισσότερη ώρα από τους απλούς.
- «Καλά» Λιπαρά, τα οποία αποτελούν πηγή ενέργειας και λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε και Κ
- Φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου
- Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
- Νερό, για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
Μια από τις ιδανικές επιλογές πρωινού και ταυτόχρονα αγαπημένες σε πολλούς ανθρώπους είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο και διάφορα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο, χαλκό και φυτοοιστρογόνα. Έτσι, η πληθώρα των δημητριακών ολικής αλέσεως στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά ενισχύει την πνευματική διαύγεια και ενεργοποιεί το μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της μέρας. Συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι ένα ισορροπημένο πρωινό, ιδίως όταν περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, δίνει την απαραίτητη ενέργεια και μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
Ιδανικές επιλογές για πρωινό:
-Δημητριακά πρωινού ολική άλεσης με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και 1 φρούτο.
-Γάλα & φρυγανιές με μέλι ή μαρμελάδα & μαλακή μαργαρίνη ή τυρί χαμηλών λιπαρών ή ταχίνι
-Φυσικός χυμός φρούτων με ψωμί σίκαλης και αυγό βραστό
-Γάλα & Τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών
Ο Αχιλλέας Τελμετίδης είναι μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr